Fermierii se reorientează când vine vorba de zootehnie. Unii dintre ei au înlocuit găinile din curte cu struții. Este și cazul a doi crescători din Bihor și Gorj, care spun că afacerea e una rentabilă, mai ales că valorifică de la înaripate totul: de la carne, ouă până la pene și chiar piele, care este extrem de valoroasă și care ajunge să coste chiar și câteva mii de euro.
Vlad are 20 de ani și este printre cei mai tineri crescători de struți din România. A investit 12.000 de euro în patru familii, iar cum vinde puii în toată țara.
Vlad Bidilean, crescător de struți: E mult mai interesant cu struții decât cu găinile. E o specie foarte rară, e și pe cale de dispariție.
Începută ca o pasiune, creșterea struților s-a transformat, după doi ani, într-o mică afacere.
Vlad Bidilean, crescător de struți: Struțul e o pasăre cu o carne foarte specială și se poate valorifica orice de la el: de la pene, carne până la piele.
Reporter: Cu cât se vinde un pui?
Vlad Bidilean, crescător de struți: 120 de euro puiul la o lună, la două luni – 150 de euro și crește treptat, cum înaintează puiul în vârstă.
Vlad reușește să vândă până la 200 de pui de struț într-un an. Ținta lui este să ajungă la 16 familii, pentru a putea să se întrețină strict din creșterea acestor păsări exotice.
Și în Gorj sunt localnici care au înlocuit, de ani de zile, găinile din curte cu struții. Marcel Negrea crește struți de 24 de ani, iar primele exemplare le-a cumpărat din Ungaria.
Marcel Negrea, crescător de struți: Un ou de struț ajunge cam la 140 de lei, un kilogram de carne – tot așa, este foarte scumpă, dar este și bună, ajunge până iar la 140 de lei/kilogram. Penele la fel, o pană de la 1 leu până la 100 de lei, penele cele mai lungi.
Cea mai valoroasă este, însă, pielea de la struț, al cărei preț ajunge la câteva mii de euro.
Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Ouăle de struț nu sunt comercializate doar pentru a fi gătite. Acestea, după cum vedeți, pot fi și pictate. Un astfel de exemplar pictat în foiță de aur ajunge să coste 300 de euro.
Marcel Negrea, crescător de struți: Acum vreo 5, 6 ani de zile am făcut pentru italieni, adică a venit cineva din Italia și am făcut 100 de bucăți în foiță de aur pentru Papa.
Reporter: Ați încercat să gustați carnea de struț?
Localnic: Nu, nu.
Reporter: Ați avea curaj?
Localnic: Nu.
Reporter: Dar un ou de struț?
Localnic: Nu.
Localnic: Aș mânca, cum să nu mănânc, că nu-i… E exact ca cea de pasăre.
Reporter: Și ouă de struț?
Localnic: Ouă de struț am mâncat.
Reporter: Cum sunt?
Localnic: Nu e diferență mare între astea de găină, numai că e mai mare oul.
Un ou poate să cântărească și două kilograme. Pentru a se dezvolta armonios, struții au nevoie de țarcuri mari, în care să se plimbe în voie.
reporteri: Bogdan Băcilă, Anamaria Ianc
operatori: Bogdan Băcilă, Ionuț Voinea
Editor : Izabela Zaharia