Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Rodrigo Duterte a câștigat alegerile pentru primăria unui oraș din Filipine, deși este închis într-un penitenciar din Haga

mai 13, 2025

Rata a inflaţiei se menţine la 4,9% în aprilie. Cel mai mult s-au scumpit serviciile CFR şi energia termică

mai 13, 2025

Cutii cu semnul radioactiv la un liceu din Timişoara. Au intervenit pompierii și un echipaj CBRN

mai 13, 2025

O fetiță de 3 ani a murit la Spitalul din Târgu Jiu. Medicii cred că a înghițit medicamentele surorii sale, părinții neagă

mai 13, 2025

Cel puţin şase morţi la Tripoli, în urma unor confruntări între grupări armate cu armament greu

mai 13, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Tutunul, o cauză majoră a deceselor evitabile. Ce a schimbat tratatul de reducere a fumatului în ultimii 20 de ani
Social

Tutunul, o cauză majoră a deceselor evitabile. Ce a schimbat tratatul de reducere a fumatului în ultimii 20 de ani

By Sala de Presămartie 1, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Tutunul rămâne una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătate, dar un tratat global adoptat acum 20 de ani a contribuit la reducerea consumului cu o treime. Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului a salvat milioane de vieți, însă industria tutunului continuă să găsească noi modalități de a atrage consumatori. În ciuda progreselor, fumatul rămâne o cauză majoră a deceselor evitabile, afectând atât sănătatea publică, cât și mediul înconjurător, informează The Washington Post.

Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind controlul tutunului, susținută de toate economiile majore, cu excepția SUA, a salvat multe milioane de vieți. 

Concret, în ultimii 20 de ani, consumul de tutun a scăzut cu o treime la nivel mondial, iar în prezent se estimează că există cu 118 milioane mai puțini fumători decât în 2005.

Motivul principal este că, în această săptămână, acum 20 de ani, după ani de negocieri, a intrat în vigoare Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului (FCTC OMS), unul dintre cele mai adoptate tratate din istoria Organizației Națiunilor Unite.

FCTC a reprezentat și continuă să fie un reper în dreptul internațional, fiind primul tratat negociat în temeiul Constituției OMS, care include măsuri extinse pentru controlul cererii și ofertei de tutun.

Detaliile Convenției

În prezent, Convenția numără 183 de părți care acoperă 90% din populația lumii. Mai mult de 5,6 miliarde de persoane sunt protejate prin punerea în aplicare cuprinzătoare a cel puțin unei măsuri de control al tutunului.

De exemplu, 138 de țări impun în prezent ca pe pachetele de țigări să figureze avertismente picturale mari privind sănătatea, iar zeci de țări au pus în aplicare norme privind ambalajul simplu care interzic marcarea pachetelor de țigări, ceea ce le face mai puțin atractive.

În plus, 66 de țări au pus în aplicare interdicții privind publicitatea, promovarea și sponsorizarea tutunului. Și mai mult de un sfert din populația lumii este protejată de interdicții privind fumatul în spații închise și de alte legi antifumat.

Cum sunt reduși fumătorii

Însă, pe lângă aceste măsuri, creșterea taxelor pe produsele din tutun pentru a le face mai puțin accesibile rămâne cel mai eficient instrument de reducere a consumului. Taxele pe tutun pot crește, de asemenea, veniturile guvernamentale pentru controlul tutunului și finanțarea sănătății.

În ciuda progreselor, tutunul rămâne principala cauză de deces evitabil la nivel mondial și un factor major al bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului, bolilor respiratorii cronice și diabetului.

La nivel mondial, există încă aproximativ 1,3 miliarde de consumatori de tutun, alimentați de o industrie de miliarde de dolari care vinde produse mortale și care creează dependență și care profită de pe urma suferinței celor care le consumă.

Confruntată cu scăderea vânzărilor de țigări, industria se orientează către produse noi, cum ar fi țigările electronice, care sunt prezentate ca alternative mai sănătoase, deși generează substanțe toxice, dintre care unele sunt cunoscute ca fiind cauza cancerului, iar altele cresc riscul de afecțiuni cardiace și pulmonare.

Producătorii de tutun fac tot posibilul să atragă milioane de tineri spre produsele lor. Doar 56 de țări vor atinge obiectivul global de reducere a consumului de tutun cu 30% până în 2025.

Tutunul nu este doar o problemă de sănătate. Acesta amenință dezvoltarea durabilă în ansamblu. Costul economic al fumatului, din cheltuielile de sănătate și pierderile de productivitate, este estimat la 1,8 % din produsul intern brut anual al lumii.

O altă victimă 

Planeta noastră se numără, de asemenea, printre victimele tutunului. Aproximativ 4,5 trilioane de mucuri de țigară sunt aruncate în fiecare an, a doua cea mai mare formă de poluare cu plastic din lume. 

Terenuri agricole valoroase și apă sunt irosite pentru cultivarea tutunului în loc de alimente. Producția și consumul de tutun contribuie, de asemenea, la încălzirea globală, eliberând 80 de milioane de tone de dioxid de carbon în aer în fiecare an.

Din toate aceste motive, FCTC a OMS rămâne la fel de relevantă astăzi ca și acum 20 de ani, deși punerea sa în aplicare rămâne inegală între țări și multe domenii necesită consolidare.

Ceea ce ar putea face mai mult țările ar fi interzicerea sponsorizării tutunului și a publicității în mass-media tradiționale și sociale și prin protejarea politicilor de sănătate publică împotriva interferențelor industriei tutunului.

Prin punerea în aplicare integrală a dispozițiilor sale, țările pot proteja sănătatea populației, economiile și mediul pentru deceniile următoare.

Editor : A.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Minivacanța de Rusalii 2025. Trei zile libere pentru angajații din România în luna iunie

Piața muncii din România, preferată de tot mai mulți migranți înalt calificați. „A fost o mare descoperire pentru mine”

România a înregistrat de două ori mai multe decese decât nașteri în luna martie (INS)

LOTO – Duminică, 11 mai 2025. Reporturi de milioane de euro la 6/49 și Joker. Sumă mare în joc și la Noroc

Video Pădure transformată în groapă de gunoi, la marginea unui drum național. Primar: „E regretabil, dar imposibil de gestionat”

Restricţii de trafic pentru semimaratonul Bucureşti. Peste 10.000 de alergători participă la competiție

ANM anunță vreme rece în aproape toată țara. Valorile la care vor coborî temperaturile

Video Inconștiență în trafic pe un drum în lucru din Gorj. Momentul în care mai mulți șoferi trec pe culoarea roșie a semaforului

Video Misterul „radarelor fixe” din trafic. Dezinformarea care circulă printre șoferii din Timișoara, pe care polițiștii o neagă vehement

Alegerile Editorului

Rata a inflaţiei se menţine la 4,9% în aprilie. Cel mai mult s-au scumpit serviciile CFR şi energia termică

mai 13, 2025

Cutii cu semnul radioactiv la un liceu din Timişoara. Au intervenit pompierii și un echipaj CBRN

mai 13, 2025

O fetiță de 3 ani a murit la Spitalul din Târgu Jiu. Medicii cred că a înghițit medicamentele surorii sale, părinții neagă

mai 13, 2025

Cel puţin şase morţi la Tripoli, în urma unor confruntări între grupări armate cu armament greu

mai 13, 2025

Șase bulgari au primit pedepse grele cu închisoarea în Marea Britanie pentru spionaj în favoarea Rusiei. Ce misiuni aveau

mai 13, 2025

Cele mai recente știri

Inovația în sănătate: cum tehnologia și Medicii Buni duc intervențiile chirurgicale la nivelul următor în Spitalele MedLife

mai 13, 2025

Video Fără precedent: Jurnaliștii Digi24, filmați de George Simion fără știrea lor

mai 13, 2025

SUA îi sfătuieşte pe americani să nu călătorească în Venezuela şi înfurie Caracasul care denunţă un ”act ostil”

mai 13, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.