Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Ruşii susţin că o rachetă ucraineană a lovit un hotel din regiunea Kursk şi trei persoane sunt rănite

mai 12, 2025

Ce spune Kremlinul despre armistițiul de 30 de zile în Ucraina, propus de Occident

mai 12, 2025

Serie A: Remiză cu liderul Napoli pentru echipa lui Dan Şucu

mai 11, 2025

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic îi cere lui Vladimir Putin gaze naturale la preţ redus. Ce a spus liderul de la Kremlin

mai 11, 2025

Alegerile din România agită spiritele în Ungaria. Viktor Orban, atacat pentru sprijinirea lui George Simion, revine asupra declarației

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Astenia de primăvară. Cum caracterizează specialiștii simptomele: „O stare care are la bază anxietatea și tristețea”
Social

Astenia de primăvară. Cum caracterizează specialiștii simptomele: „O stare care are la bază anxietatea și tristețea”

By Sala de Presămartie 15, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Odată cu temperaturile ridicate de la început de primăvară, auzim adesea și despre manifestări psihice și fizice resimțite în rândul mai multor oameni sub forma unei stări de slăbiciune generală la nivelul organismului și episoade depresive. Psihologul Radu Leca a explicat pentru Digi24 ce înseamnă astenia de primăvară și cum putem preveni orice formă a unui posibil episod de anxietate sau tristețe.

Termenul de astenie de primăvară este asociat cu o stare generală de oboseală, resimțită la nivelul întregului organism, episoade ce pot avea caracter intermitent ori de lungă durată. Simptomele apar, de regulă, la începutul sezonului cald, din lunile martie-aprilie, și sunt favorizate, în principal, de reducerea timpului de expunere la lumina naturală și alte activități recreative neefectuate pe parcursul sezonului rece.

Simptomele asteniei de primăvară

Astenia de primăvară nu este descrisă drept o afecțiune, ci o stare care are la bază semne și simptome, care pot varia ca intensitate de la o persoană la alta, precum lispă de motivație, tristețe, oboseală acută sau o stare generală de anxietate.

Specialiștii descriu aceste tulburări de dispoziție drept manifestări care pot apărea odată cu schimbarea sezonului, în special cu trecerea de la sezonul rece la cel cald și expunere la lumina naturală. Deși aceste manifestări, fie ele fizice sau psihologice, pot fi temporare, ele pot interfera cu starea de bine a fiecărui individ și pot accentua simptomatologia dacă nu există obiceiuri de viață sănătoase.

Psiholog Radu Leca: “După aproape 6 luni de frig, odată cu creșterea temperaturilor, corpul se trezește la viață, și nu doar din punct de vedere organic, ci și în ceea ce privește conștiința. De acum, cu toții simțim că avem direcții noi și putere de decizie în ceea ce privește viitorul.

Această astenie de primăvară, despre care vorbesc specialiștii, de fapt, este o trezire de sine a conștiinței. Cu toții avem nevoie să aducem lucruri noi în viețile noastră, fie că ne gândim la ele, fie că acționăm în acest sens sau, pur și simplu, să punem în practică ceea ce gândim nou.”

Cum putem explica astenia de primăvară 

“Întoarcerea către sine are la bază două elemente pe care nu le putem nega și pe care le putem descrie prin frica de sine, respectiv anxietate și tristețe. În aceste stări, trăiri includem sentimentul că nu am mai făcut lucruri noi de multă vreme și, ulterior, se adaugă și alte două elemente cognitive precum: ne dorim să facem prea mult (cerem prea mult de la noi) și devenim triști neavând o bază solidă a acestei stări.

Din frică și din tristețe, specialiștii au clasificat anxietatea și depresia ca fiind principalele elemente de bază ale asteniei de primăvară.

Descriem astenia de primăvară drept o stare în care ne simțim moi, pierduți, fără vlagă, nu știm de unde să începem și cum să acționăm mai repede și mai bine, cum să observăm lucrurile în detaliu.

În final, nu avem cea mai bună imagine despre noi și apare o stimă de sine scăzută. Această astenie ne face să fim mai îndepărtați de noi decât în mod normal, deoarece nu știm ce acțiune să alegem în raport cu nevoile noastre.

Cu cât temperaturile de afară vor crește, cu atât nevoia de nou o să apară cu mai multă dorință de a pune în practică gândurile și planurile fiecăruia.

Și, odată cu aceste schimbări, oamenii se vor împărții în două categorii: cei care vor pune în practică și vor acționa întocmai și cei care vor tânji după faptul că nu au reușit să facă, la timp, anumite acțiuni” a declarat psihologul Radu Leca.

Ce determină apariția simptomelor asociate cu astenia de primăvată

„Atât serotonina, cât și dopamina, noradrenalina sau melatonina sunt neurotransmițători care te ajută în mod constant să fii cea mai bună variantă a ta, ca om. În prezența fricii de schimbare sau în existența obligației de a te schimba, atât serotonina, cât și dopamina scad, iar noi, oamenii, pentru a fi constanți, avem nevoie ca acești neurotransmițători să fie la nivel înalt”, a precizat sursa Digi24.

Cum putem preveni simptomele asociate cu astenia de primăvară

„Pentru a păstra nivelul optim de serotonină sau dopamină trebuie să ținem cont de câteva elemente de bază, precum: o dietă alimentară echilibrată, sport sau orice formă de mișcare în fiecare zi și o relație de cuplu/familie sănătoasă. Aceste elemente vor favoriza ca, structura hormonală formată parțial din dopamină și serotonină, să fie la nivel înalt.

Fără acești doi hormoni prezenți în creierul nostru, cu toții putem avea o stare generală neplăcută, o stimă de sine scăzută și, automat, o posibilă depresie.

În lipsa serotoniei, tot ceea ce înseamnă particularități și simptome ale episodului depresiv se vor activa. Nu înseamnă cu putem avea, în mod obligatoriu, un episod depresiv concret, ci putem avea simptome ale episodului depresiv.

Pentru a nu ne îndrepta, în niciun fel, către această idee de tulburare afectivă, care are legătură cu astenia de primăvară,  avem nevoie să înțelegem un lucru concret și constant. Este foarte important tot ceea ce înseamnă un program pe care să îl urmăm în fiecare zi. Rutina fiecăruia dintre noi trebuie să includă acțiuni precum scris, citit, vorbit, întâlnit cu persoane dragi, orice eveniment care ne aduce o stare de bine, fără să adăugăm aici lucruri sau acțiuni negative.

Vorbim despre o viață activă și o hrană echilibrată, sănătoasă. În felul acesta vom avea posibilitatea să prevenim orice formă de manifestare a oricărui tip de episod depresiv sau anxios”, conchide specialistul în psiho-diagnostic Radu Leca.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

LOTO – Duminică, 11 mai 2025. Reporturi de milioane de euro la 6/49 și Joker. Sumă mare în joc și la Noroc

Video Pădure transformată în groapă de gunoi, la marginea unui drum național. Primar: „E regretabil, dar imposibil de gestionat”

Restricţii de trafic pentru semimaratonul Bucureşti. Peste 10.000 de alergători participă la competiție

ANM anunță vreme rece în aproape toată țara. Valorile la care vor coborî temperaturile

Video Inconștiență în trafic pe un drum în lucru din Gorj. Momentul în care mai mulți șoferi trec pe culoarea roșie a semaforului

Video Misterul „radarelor fixe” din trafic. Dezinformarea care circulă printre șoferii din Timișoara, pe care polițiștii o neagă vehement

Video Autismul virtual, boala copilăriei moderne. Legătura dintre expunerea copiilor la ecrane și dezvoltarea lor: „Impactul este dezastruos”

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Alegerile Editorului

Ce spune Kremlinul despre armistițiul de 30 de zile în Ucraina, propus de Occident

mai 12, 2025

Serie A: Remiză cu liderul Napoli pentru echipa lui Dan Şucu

mai 11, 2025

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic îi cere lui Vladimir Putin gaze naturale la preţ redus. Ce a spus liderul de la Kremlin

mai 11, 2025

Alegerile din România agită spiritele în Ungaria. Viktor Orban, atacat pentru sprijinirea lui George Simion, revine asupra declarației

mai 11, 2025

Meciul Universitatea Cluj – FCSB: Florin Tănase – Am stat noaptea trecută până după ora 01:00 / Vrem să terminăm play-off-ul neînvinşi

mai 11, 2025

Cele mai recente știri

Poliţia turcă a ars 20 de tone de canabis în centrul unui oraș. Locuitorii au avut halucinaţii timp de câteva zile

mai 11, 2025

Video Avertisment de la Daniel Dăianu: „Orice guvern va veni la putere, va fi unul fragil”. Ce măsuri urgente se impun

mai 11, 2025

Superbet Chess Classic România 2025: Remize pe linie în runda a 5-a / Urmează o zi de pauză

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.