Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

George Simion: Multe din poziţiile lui Viktor Orban vor fi politică de stat şi în România

mai 9, 2025

Xabi Alonso şi-a anunţat plecarea de la Bayer Leverkusen la finalul sezonului

mai 9, 2025

Conflictul India-Pakistan escaladează: Islamabadul susține că a doborât 12 drone indiene

mai 9, 2025

Analiză Cum au luptat producătorii auto împotriva normelor privind emisiile de CO2 și au câștigat

mai 9, 2025

Un bărbat și fiica sa au fost atacați de o haită de câini în comuna Florești din Cluj. Incidente similare au avut loc în ultimele zile

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » România, una dintre cele cinci țări care provoacă „recesiune democratică” în Europa, potrivit unui raport
Lumea

România, una dintre cele cinci țări care provoacă „recesiune democratică” în Europa, potrivit unui raport

By Sala de Presămartie 19, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Un raport al Uniunii Libertăților Civile pentru Europa (Liberties) arată că România este una dintre cele cinci țări, alături de Bulgaria, Croația, Italia și Slovacia, care „subminează în mod intenționat statul de drept în aproape toate aspectele”, informează The Guardian.

În Ungaria, clasificată de mult timp drept „autocrație electorală”, cercetătorii au detectat „regresie semnificativă” a statului de drept în 2024. Presiunea asupra grupurilor neguvernamentale și a presei s-a intensificat după lansarea biroului de protecție a suveranității din Ungaria, care are competențe largi de a investiga maghiarii activi în viața publică.

„Recesiunea democratică a Europei s-a adâncit în 2024”, a transmis Liberties într-un comunicat. Raportul, împărtășit cu The Guardian înainte de publicare, a evidențiat sistemele judiciare supuse manipulării politice, slaba aplicare a legii împotriva corupției, utilizarea excesivă a procedurilor legislative accelerate, hărțuirea jurnaliștilor și restricțiile tot mai mari asupra protestelor pașnice. „Fără acțiuni decisive, UE riscă o erodare democratică în continuare”, a concluzionat raportul, elaborat de 43 de organizații pentru drepturile omului din 21 de state membre ale UE.

Liberties a început exercițiul anual în 2019 pentru a urmări rapoartele Comisiei Europene privind statul de drept, care sunt menite să servească drept un control al sănătății democratice din statele membre UE. Cele șase rapoarte ale ONG-ului au arătat „persistența alarmantă a încălcărilor statului de drept în întreaga Uniune Europeană”, a declarat Viktor Kazai, expert senior în statul de drept la Liberties. „Toate aspectele fundamentale ale statului de drept s-au confruntat cu probleme din ce în ce mai grave în ultimii ani”, a adăugat el, în timp ce încercările UE de a inversa declinul au fost „dezamăgitor de limitate”.

„Cea mai îngrijorătoare categorie de țări” din raportul Liberties

„Cea mai îngrijorătoare categorie de țări” au fost „demontatorii”, a spus Kazai, guverne care au luat măsuri pentru a submina statul de drept.

În România, recentele alegeri prezidențiale au dezvăluit modul în care TikTok ar putea permite unui ultranaționalist puțin cunoscut să ajungă la victorie, în timp ce un proiect de lege pentru a asigura independența serviciului public de televiziune și radio a rămas în parlament din 2021.

În Italia, cercetătorii au subliniat modul în care guvernul Giorgia Meloni a elaborat propuneri pentru a acorda „competențe deschise” ministerului justiției asupra procurorilor, ceea ce ar crește controlul politic asupra sistemului judiciar. Colaboratorii italieni au semnalat, de asemenea, „niveluri fără precedent de interferență în mass-media de stat”, cum ar fi anularea „manifestului antifascist” al autorului Antonio Scurati și dosarul disciplinar deschis gazdei talkshow-ului în care urma să fie susținut discursul.

În Bulgaria, raportul a analizat modul în care investigațiile anticorupție au fost lansate împotriva oponenților politici proeminenți ai guvernului, în timp ce problemele de lungă durată – cum ar fi aruncarea deșeurilor de construcții în municipalitatea Sofia – au continuat. În Slovacia, au fost ridicate semnale roșii cu privire la numeroasele schimbări introduse de guvernul populistului naționalist Robert Fico, inclusiv desființarea biroului procurorului central și un proiect de lege „în stil rusesc” pentru agenții străini, care ar impune ca ONG-urile să poarte eticheta stigmatizantă de „organizație susținută de străini” dacă primesc mai mult de 5.000 de euro din afara țării.

În Croația, integritatea sistemului de justiție a fost considerată afectată, după ridicarea la funcția de procuror general al statului a lui Ivan Turudić, un judecător cu legături strânse cu partidul de guvernământ Uniunea Democrată Croată (HSZ). Parchetul European s-a plâns de „provocările sistemice ale Croației în menținerea statului de drept”, după ce biroul lui Turudić a părut să conteste dreptul EPPO de a investiga un caz suspect de fraudă împotriva bugetului UE.

Polonia, care încearcă să retragă atacul asupra instituțiilor independente, a fost descrisă ca o poveste de avertizare. Guvernul de coaliție condus de Donald Tusk a căutat să restabilească independența judiciară și pluralismul mass-media, dar a intrat în conflict cu președintele, Andrzej Duda, care este aliniat cu partidul de guvernământ anterior. Polonia „ilustrează că abordarea independenței compromise a instituțiilor este un efort extrem de provocator și fragil”, a spus Liberties.

 „Democrațiile model” din nord-vestul Europei nu au fost imune la probleme

În Franța, cercetătorii au avertizat cu privire la utilizarea tot mai mare a procedurii articolului 49.3 pentru a promova deciziile fără vot, precum și la creșterea restricțiilor privind libertatea de exprimare, introduse înainte de Jocurile Olimpice sau pentru a contracara ingerințele străine.

În Germania, cercetătorii au lăudat reguli mai stricte menite să combată „ușile rotative”, în care oficialii importanți ocupă locuri de muncă în sectoarele reglementate recent. Dar ei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la răspunsurile „excesive și disproporționate” la evenimentele pro-palestiniene, inclusiv cenzurarea vocilor pro-palestiniene sau interzicerea intrării în țară fostului ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis, care fusese invitat să vorbească la un astfel de eveniment. În aprilie anul trecut, poliția a închis ceea ce ar fi fost o conferință palestiniană de trei zile la Berlin, temându-se că va oferi o platformă pentru opiniile antisemite.

ONG-ul solicită Comisiei Europene să întărească exercițiul de monitorizare al UE, legându-l de eliberarea de fonduri UE, precum și de acțiuni legale accelerate pentru încălcări ale statului de drept.

Editor : Ș.R.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Conflictul India-Pakistan escaladează: Islamabadul susține că a doborât 12 drone indiene

Cinci europarlamentari merg la parada lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei. „Dorim ca armele din Ucraina să tacă definitiv”

Marea Britanie finanțează cu milioane de lire sterline securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a Ucrainei

SUA îndeamnă țările care se confruntă cu tarife vamale să aprobe serviciul Starlink al lui Elon Musk, potrivit Washington Post

SUA și Marea Britanie au semnat un acord comercial „total și complet”, anunță Donald Trump

Uniunea Europeană a transferat Ucrainei 1 miliard de euro din activele ruseşti îngheţate

Acordul mineralelor dintre Ucraina și SUA a fost ratificat oficial de către Parlamentul de la Kiev

Războiul miliardarilor: Cel mai bogat om din lume ucide cei mai săraci copii din lume, îl acuză Bill Gates pe Elon Musk

Rusia și China critică proiectul scutului antirachetă american „Golden Dome”, propus de Donald Trump

Alegerile Editorului

Xabi Alonso şi-a anunţat plecarea de la Bayer Leverkusen la finalul sezonului

mai 9, 2025

Conflictul India-Pakistan escaladează: Islamabadul susține că a doborât 12 drone indiene

mai 9, 2025

Analiză Cum au luptat producătorii auto împotriva normelor privind emisiile de CO2 și au câștigat

mai 9, 2025

Un bărbat și fiica sa au fost atacați de o haită de câini în comuna Florești din Cluj. Incidente similare au avut loc în ultimele zile

mai 9, 2025

Video Contre între Simion și Nicușor Dan pe tema vaccinării. „Pandemia a fost oprită de războiul din Ucraina”/ „Dezinformează societatea”

mai 9, 2025

Cele mai recente știri

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi afirmă că peste 90 la sută dintre liberalii ieşeni îl susţin pe Nicuşor Dan: Am avut rezerve faţă de el, nu le-am ascuns. Dar ca să-ţi salvezi valorile, trebuie să te aliezi cu omul care le poate duce mai departe

mai 9, 2025

Cinci europarlamentari merg la parada lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei. „Dorim ca armele din Ucraina să tacă definitiv”

mai 9, 2025

Video Au apărut cireșele în piețe, la prețuri care pot ajunge la 150 de lei/ kg. Pe tarabe sunt doar importuri. „Mai bine investim în aur”

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.