Administraţia preşedintelui american Donald Trump vrea să pună capăt sprijinului financiar al Washingtonului pentru iniţiativele de vaccinare în ţările în curs de dezvoltare, a relatat miercuri The New York Times, care comentează că este vorba despre într-o nouă răsturnare de situaţie privind colaborarea internaţională în domeniul sănătăţii.
Potrivit unui document prezentat Congresului SUA şi consultat de ziar, autorităţile americane iau în considerare o serie de noi măsuri de reducere a costurilor, inclusiv încetarea finanţării Alianţei pentru vaccinuri (GAVI).
Această organizaţie internaţională, care reuneşte parteneri publici şi privaţi, joacă un rol crucial în asigurarea accesului la vaccinare în ţările în curs de dezvoltare.
În cei 25 de ani de existenţă, a contribuit la vaccinarea a peste un miliard dintre cei mai săraci copii din lume împotriva unor boli mortale precum rujeola, febra galbenă şi holera. Potrivit The New York Times, Statele Unite contribuie cu 13% la bugetul său.
Încetarea participării lor „ar ameninţa serios progresele considerabile înregistrate în reducerea deceselor cauzate de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”, avertizează William Moss, epidemiolog la Universitatea Johns Hopkins.
Şi „ar creşte riscul de epidemii aici în Statele Unite”, continuă el, bolile infecţioase circulând în lume.
Andrew Pollard, de la Universitatea Oxford, subliniază că această retragere vine în urma altor reduceri financiare şi anunţuri, inclusiv retragerea Statelor Unite din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
„Milioane de oameni ar putea muri de foame şi de infecţii care ar fi putut fi prevenite prin vaccinuri”, a spus el.
Potrivit documentului consultat de ziar, alte ajutoare externe din partea Agenţiei americane pentru dezvoltare (USAID), care a fost redusă la minimum de către noul guvern, ar urma să fie reduse.
Cu toate acestea, guvernul intenţionează să menţină anumite programe de combatere a HIV sau a tuberculozei în străinătate şi să continue să furnizeze ajutor alimentar ţărilor care se confruntă cu războaie civile sau catastrofe naturale, potrivit documentului.
Un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane a confirmat ziarului că lista pe care au obţinut-o este exactă şi a declarat că programele anulate sunt „incompatibile cu interesul naţional sau cu priorităţile politice ale agenţiei”.
Editor : Marina Constantinoiu