După ce a portretizat un Papă, pe regele Vortigern și pe Henric al VIII-lea, actorul britanic Jude Law nu este străin de interpretarea unor figuri formidabile. Dar viitorul său proiect va fi „un Everest de escaladat”, a spus el, pentru că intră în pielea președintelui rus Vladimir Putin, potrivit The Times.
Filmul, „Vrăjitorul de la Kremlin”, se bazează pe un roman apreciat cu același nume al lui Giuliano da Empoli, un scriitor italo-francez. Se învârte în jurul unui personaj fictiv pe nume Vladimir Baranov, al cărui personaj se bazează pe Vladislav Surkov, un fost consilier notoriu de la Kremlin care l-a ajutat pe Putin să-și consolideze puterea în anii 2000.
„Pare un Everest de escaladat, așa că sunt la poale, privesc în sus și mă gândesc: «Oh, Dumnezeule»”, a spus Law în ianuarie, când a fost întrebat despre rol de Deadline, site-ul de știri despre filme.
Fotografiile de pe platourile de filmare cu Law în pielea lui Putin îl arată purtând o haină neagră peste un costum și o cravată galbenă cu model, cu actori care par să interpreteze membrii unei delegații arabe.
„Ceea ce îmi place acum este să fiu provocat sau să pot să dezvolt roluri care mă duc mai departe de mine decât oricând înainte, fie că este fizic sau emoțional”, a spus Law. „Și asta pare să fie mai ușor disponibil pe măsură ce îmbătrânesc.”
„Vrăjitorul de la Kremlin” este regizat de Olivier Assayas, cunoscut pentru „Personal Shopper”, care i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes în 2016. De asemenea, a regizat serialul de televiziune apreciat de critici „Irma Vep”.
Baranov va fi interpretat de Paul Dano, care a apărut în „There Will Be Blood” și „12 Years a Slave”, în timp ce Alicia Vikander, actrița suedeză, câștigătoare a unui premiu Oscar, o va interpreta pe iubita sa, Ksenia. Zach Galifianakis și Tom Sturridge au fost, de asemenea, repartizați în roluri nespecificate.
Romanul lui Da Empoli a fost publicat pentru prima dată în Franța ca „Le Mage du Kremlin” și a devenit rapid un bestseller. Admiratorii au salutat ceea ce au spus că sunt perspectivele sale neprețuite despre gândirea politică a lui Putin și funcționarea interioară a regimului său.
Cartea a fost bine primită și la Moscova, unde Canalul Unu, principalul post de televiziune al Rusiei, a declarat că viziunea sa asupra Kremlinului este „destul de prietenoasă”.
Cu toate acestea, criticii au spus că este inexact și simplist. „Este prost construit, plin de personaje bidimensionale, dialog rigid și decoruri neautentice”, a scris Owen Matthews, fost corespondent pentru Newsweek la Moscova, în The Spectator.
Surkov a fost arhitectul „democrației suverane” a lui Putin, un sistem politic strict controlat care interzice orice opoziție autentică, oferind în același timp maselor iluzia unor alegeri libere.
Pe lângă politică, Surkov s-a interesat și de arte. A scris un roman satiric, „Aproape Zero”, și a scris versuri pentru un cunoscut grup rock rus. Un politician din opoziție l-a descris odată drept „stăpânul întunericului”. El a fost consilier personal al lui Putin până în 2020. Surkov a contestat informațiile conform cărora ar fi fost demis, spunând că a părăsit singur postul.
Editor : Ș.R.