Ministrul estonian de Externe, Margus Tsahkna, a declarat că Ungaria este în „echipa lui Putin” într-un interviu acordat publicației germane Rheinische Post, publicat pe 5 aprilie.
„Pentru a fi divizat, ar fi nevoie de două partide majore. Avem Ungaria, o țară foarte slabă, care este în echipa lui Putin. Nu în echipa noastră europeană”, a spus Tsahkna.
Ungaria menține relații pozitive cu Rusia, spre deosebire de alte state membre ale UE. La 26 martie, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a vizitat Moscova pentru a discuta despre continuarea cooperării economice între cele două țări.
Tsahkna a solicitat înființarea „coaliției bunăvoinței”, astfel încât Ungaria să nu poată abuza de puterea sa de vot în instituțiile care necesită consimțământul unanim.
Regatul Unit și Franța au condus coaliția și s-au angajat să desfășoare o forță de menținere a păcii în Ucraina pentru a impune o eventuală încetare a focului. Discuțiile dintre națiunile care doresc acest lucru sunt încă în desfășurare.
Citește și
Netanyahu face o vizită în Ungaria, în ciuda mandatul de arestare al CPI. „Se pregăteşte terenul pentru normalizarea călătoriilor sale”
Privarea Ungariei de dreptul său de vot în UE „este din ce în ce mai aproape”, a declarat Tsahkna.
„Articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede posibilitatea retragerii dreptului de vot al unui stat membru dacă statutul de membru pune în pericol securitatea Europei și a celorlalți membri…. este exact ce premierul Orban face”, a declarat Tsahkna.
Ungaria s-a opus în mod repetat sancțiunilor UE împotriva Rusiei și s-a opus ajutorului UE pentru Ucraina.
Viitorul guvern al Germaniei, condus de alianța conservatoare CDU/CSU a lui Friedrich Merz, dorește ca UE să adopte măsuri mai dure pentru a pedepsi țările care încalcă principiile fundamentale ale blocului.
Editor : S.S.