Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Exclusiv Ministrul Bogdan Ivan așteaptă scuze de la un coleg din Guvern. „Așa ar fi frumos, dar n-am nicio problemă dacă nu vin”

iulie 4, 2025

Tarife vamale: Trump va trimite scrisori către „10 ţări” începând de vineri

iulie 4, 2025

Video Incendii puternice în Halkidiki și Creta, unde se află mii de români. Vacanțe distruse, turiști evacuați de urgență

iulie 4, 2025

Probleme în Gara de Nord din Bucureşti. Panourile de informare şi camerele de luat vederi nu mai funcționează

iulie 4, 2025

„La ce lucrați?” Câți angajați a găsit Bolojan la departamentele de Protocol și de Reziliență Instituțională din Guvern

iulie 4, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Timpul petrecut pe ecrane în pat înainte de culcare duce la probleme de somn. Cum se poate combate insomnia
Sănătate

Timpul petrecut pe ecrane în pat înainte de culcare duce la probleme de somn. Cum se poate combate insomnia

By Sala de Presăaprilie 7, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Persoanele care petrec mai mult timp privind un ecran în pat sunt mai susceptibile să raporteze insomnie și o calitate scăzută a somnului, potrivit unui studiu. Cercetarea se bazează pe un sondaj din Norvegia la care au participat mai mult de 45.000 de studenți, informează BBC.

Cercetarea indică faptul că fiecare oră suplimentară de timp petrecută pe ecran a fost legată de o creștere cu 63% a riscului de insomnie și de o scădere cu 24 de minute a somnului. Totuși, cercetătorii au spus că au stabilit doar o corelație între utilizarea ecranului și calitatea mai scăzută a somnului și nu au demonstrat că prima o cauzează pe a doua.

Experții recomandă renunțarea la telefon înainte de culcare, realizarea unor activități relaxante și stabilirea unei rutine pentru a îmbunătăți somnul.

Rutina poate salva somnul

Cercetătorii din spatele studiului, bazat pe datele unui sondaj național reprezentativ realizat în 2022 la studenți cu vârste între 18 și 28 de ani, au dorit să examineze legătura între timpul petrecut utilizând ecrane în pat și tiparele de somn. Ei au încercat, de asemenea, să investigheze impactul utilizării rețelelor sociale comparativ cu alte activități pe ecran asupra somnului.

Dr. Gunnhild Johnsen Hjetland de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, care este autorul principal al cercetării – publicată în revista Frontiers luni – a spus că tipul de activitate pe ecran părea a fi mai puțin relevant decât timpul total petrecut pe ecran.

„Nu am găsit diferențe semnificative între rețelele sociale și alte activități pe ecran, sugerând că utilizarea ecranului în sine este factorul cheie în perturbarea somnului”, a spus el.

Sondajul din 2022 privind sănătatea și bunăstarea din Norvegia i-a întrebat pe participanți dacă utilizau media digitală după ce au mers la culcare, precum și activitățile în care erau implicați. Opțiunile includeau vizionarea de filme sau televiziune, verificarea rețelelor sociale, navigarea pe internet și jocurile video. Dintre cei care au spus că foloseau ecrane în pat înainte de somn, 69% au spus că foloseau rețele sociale, precum și alte activități pe ecran.

Participanții au fost, de asemenea, întrebați câte nopți pe săptămână utilizau astfel de media, cât timp și cât de des aveau dificultăți în a adormi sau a rămâne adormiți, se trezeau prea devreme sau se simțeau obosiți. Cei care au spus că se confruntă cu astfel de probleme cel puțin trei nopți sau zile pe săptămână, timp de cel puțin trei luni, au fost considerați că suferă de insomnie.

Deși studiul a găsit o legătură între utilizarea ecranelor la culcare și raportarea unor perturbări ale somnului sau insomnie, cercetătorii spun că acest lucru nu înseamnă că este o cauză.

„Acest studiu nu poate stabili cauzalitatea – de exemplu, dacă utilizarea ecranului cauzează insomnie sau dacă studenții cu insomnie folosesc mai mult ecranele”, a spus Dr. Hjetland.

Ei au mai subliniat că dependența studiului de datele autocompletate de către participanți poate însemna că există unele erori de interpretare și că rezultatele nu trebuie considerate reprezentative la nivel global.

Sfaturi pentru un somn mai bun

Tulburarea de somn face parte dintr-o serie de probleme raportate de persoanele care au dificultăți în a dormi, utilizarea telefonului târziu și așa-numitul doomscrolling fiind adesea blamate. Deși este o practică frecvent întâlnită, impactul real al utilizării rețelelor sociale sau al derulării conținutului online în pat asupra sănătății fizice și mentale rămâne o chestiune dezbătută. Totuși, experții recomandă ca oamenii să nu mai folosească dispozitive digitale imediat înainte de culcare.

De asemenea, aceștia spun că stabilirea unei rutine prin a merge la culcare și a se trezi la aceeași oră în fiecare zi poate ajuta la rezolvarea problemelor de somn.

Asociațiile de sănătate mintală Mind și Rethink din Marea Britanie recomandă să încerci să faci ceva relaxant înainte de culcare, cum ar fi exerciții de respirație, citirea unei cărți sau o baie, în loc să încerci să te forțezi să adormi.

Ei sugerează, de asemenea, evitarea cafelei, alcoolului sau a meselor copioase înainte de culcare, efectuarea unui exercițiu ușor și încercarea de a face dormitorul mai confortabil, acolo unde este posibil.

Autorii acestui studiu subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare în domeniu, inclusiv monitorizarea pe termen lung a tiparelor de somn, precum și investigarea unor aspecte precum perturbarea cauzată de notificările dispozitivelor pe timpul nopții.

„Împreună, aceste eforturi ar putea clarifica impactul utilizării ecranelor la culcare asupra somnului și ar putea ajuta la formularea unor recomandări specifice pentru studenți și alte populații”, au concluzionat ei.

Editor : M.I.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Ministrul Sănătăţii: Taxa CASS nu se va aplica persoanelor cu handicap şi bolnavilor de cancer

Fii salvator. Cum facem masajul cardiac

Video Ministrul Sănătăţii: Sunt situaţii în care un medic a eliberat și peste 100-200 de concedii medicale pe zi. Vom interveni legislativ

Video Biscuiții care nu îngrașă, sunt sănătoși și pot înlocui o masă. Invenția studenților din Galați, premiată deja la nivel internațional

Fii salvator. Prim ajutor pentru intoxicația cu medicamente

Video Verificări de amploare în spitalele din țară. CNAS vrea să afle rata de ocupare a paturilor din toate unitățile sanitare

Un test de sânge ar putea detecta prezența mutațiilor maligne cu 3 ani înainte de apariția primelor simptome de cancer, arată un studiu

Exclusiv Ministrul Sănătății: Există zeci de medici care au dat concedii medicale într-un număr imposibil de eliberat fizic în 8 ore

Exclusiv Alexandru Rogobete anunță o noutate: Spitalele vor putea să organizeze caravane mobile de screening în zonele slab deservite medical

Alegerile Editorului

Tarife vamale: Trump va trimite scrisori către „10 ţări” începând de vineri

iulie 4, 2025

Video Incendii puternice în Halkidiki și Creta, unde se află mii de români. Vacanțe distruse, turiști evacuați de urgență

iulie 4, 2025

Probleme în Gara de Nord din Bucureşti. Panourile de informare şi camerele de luat vederi nu mai funcționează

iulie 4, 2025

„La ce lucrați?” Câți angajați a găsit Bolojan la departamentele de Protocol și de Reziliență Instituțională din Guvern

iulie 4, 2025

Rusia anunţă că un atac ucrainean cu drone s-a soldat cu moartea unei persoane / Noi lovituri asupra Kievului

iulie 4, 2025

Cele mai recente știri

Țara în care un președinte cu o popularitate de 2% își dublează salariul, cu un an înainte de încheierea mandatului

iulie 4, 2025

Bolojan, după ce Ciolacu a exclus riscul de colaps economic: „Dacă e atât de bine, de ce n-a fost niciun entuziasm să fii premier?”

iulie 4, 2025

Armata Coreei de Sud a reţinut o persoană care a trecut graniţa din Coreea de Nord

iulie 4, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.