Timp de câteva săptămâni, loviturile aeriene americane au lovit ținte houthi din Yemen, lovind rafinării de petrol, aeroporturi și poziții unde erau stocate rachete, președintele american Donald Trump promițând că va folosi „forța copleșitoare” până când SUA își va atinge obiectivul de a-i împiedica pe rebeli să mai atace navele din Marea Roșie, scrie CNN.
Rebelii houthi au început campania în semn de solidaritate cu palestinienii atunci când Israelul a intrat în război în Gaza în octombrie 2023. Gruparea a efectuat mai mult de 100 de atacuri și a scufundat două nave. Rezultatul: 70% din navele comerciale care tranzitau odată Marea Roșie spre Europa urmează acum ruta lungă, prin sudul Africii.
SUA afirmă că operațiunea de descurajare funcționează. Consilierul pentru securitate națională Mike Waltz a declarat că mai mulți lideri houthi au fost uciși.
Dar fiecare rundă de lovituri provoacă mai multă sfidare.
Rebelii houthi sunt ceea ce un observator veteran al Yemenului numește „bursucii de miere ai rezistenței”, referindu-se la mamiferul arțăgos cunoscut pentru atitudinea sa neînfricată față de prădători. Mușcați de o cobră, bursucii se ridică câteva minute mai târziu și atacă șarpele.
Deși, potrivit analiștilor, până la 80 de ofițeri militari houthi ar fi fost uciși, eșalonul superior al conducerii militare și politice pare intact. La fel sunt și cel puțin unele dintre locurile de lansare a rachetelor. De la jumătatea lunii martie, houthi au lansat o duzină de rachete balistice către Israel și baraje de drone și rachete către navele Marinei americane. Deși niciuna nu a provocat pagube majore, amenințarea rămâne.
Costul total al operațiunii armatei americane împotriva militanților houthi susținuți de Iran în Yemen se apropie de 1 miliard de dolari în puțin mai puțin de trei săptămâni, potrivit a trei persoane informate cu privire la campanie, dar atacurile au avut până acum un impact limitat asupra distrugerii capacităților grupului.
„Ne consumăm toată pregătirea – muniții, combustibil, timp de desfășurare”, a declarat un oficial.
Departe de a se lăsa intimidați, rebelii au amenințat că își vor extinde gama de ținte la Emiratele Arabe Unite (EAU), care sprijină guvernul rival în războiul civil din Yemen. În mod similar, oficialii saudiți spun că apărarea aeriană a Regatului este în alertă maximă.
„Zecile de lovituri aeriene asupra Yemenului nu vor descuraja forțele armate yemenite să își îndeplinească îndatoririle religioase, morale și umanitare”, a declarat un purtător de cuvânt houthi la începutul acestei săptămâni.
Nu există nicio îndoială că această campanie a SUA a degradat capacitățile houthi. Michael Knights, senior fellow la Washington Institute, spune că suspectează că houthii „au pierdut o mare parte din capacitatea de fabricare a dronelor și se pare că există o interceptare mai eficientă a transporturilor de realimentare care vin pe mare și prin Oman. Așadar, rebelii nu se simt confortabil”.
Dar istoria arată că houthii au o toleranță extraordinar de mare la durere. Iar hotărârea administrației Trump de a eradica amenințarea pe care o reprezintă ar putea necesita în cele din urmă o ofensivă terestră.
„Houthii sunt pur și simplu obișnuiți să fie în război cu o armată din țările dezvoltate”, spune Knights. „Sunt ideologici, dar sunt și luptători tribali foarte duri din nordul Yemenului”.
Capacitatea rebelilor de a supraviețui este ajutată de o rețea elaborată de contrabandă care aduce piese de rachete și alte echipamente. Anul trecut, au fost descoperite, ascunse printre încărcăturile unei nave interceptate, rame și aripioare pentru rachete de artilerie, motoare turbojet de mici dimensiuni și celule de combustibil pe bază de hidrogen, conform unei investigații a Conflict Armament Research (CAR).
Astfel de echipamente ar putea permite UAV-urilor houthi să transporte încărcături utile mai mari și să se deplaseze pe perioade mult mai lungi. Acest lucru ar „extinde considerabil amenințarea potențială reprezentată de houthi”, a raportat CAR.
Militanții au supraviețuit mai multor ofensive în timpul lungii președinții a lui Ali Abdullah Saleh în Yemen, apoi unei ofensive saudite în urmă cu zece ani, urmată de lovituri aeriene israeliene, britanice și americane mai recente.
Ahmed Nagi, analist principal pe Yemen la International Crisis Group, spune că Israelul și puterile occidentale nu au o înțelegere profundă a acestor rebeli. „Conducerea lor opacă și structura lor internă au creat lacune persistente în informații”.
Un alt expert în Yemen, Elisabeth Kendall, pune la îndoială finalul campaniei americane. „Houthii au fost bombardați de zeci de mii de ori în ultimul deceniu și rămân imperturbabili. Așadar, rămânem cu gândul că bombardamentele sunt în mare parte performative: haideți să arătăm lumii – o vom face pentru că putem”.
Constrângerea rebelilor, a declarat Knights pentru CNN, este „foarte, foarte dificilă”.
„Ei sunt o mișcare extrem de agresivă. Cea mai bună modalitate de a le pune capăt definitiv este să-i dați de la putere, să-i scoateți din capitală, să-i îndepărtați de coasta Mării Roșii.”
Surse diplomatice regionale, precum și analiști, afirmă că, în cele din urmă, doar o ofensivă terestră îi poate alunga pe militanți, care controlează în prezent capitala yemenită, Sanaa, principalul său port, Hodeidah, și o mare parte din nordul Yemenului.
Ahmed Nagi, analist principal pentru Yemen la International Crisis Group, spune că SUA se înșeală dacă continuă să creadă că atacurile aeriene îi pot obliga pe rebeli să se retragă. „Această abordare a eșuat sub administrația Biden și este puțin probabil să reușească sub administrația Trump”.
„Logica lor este modelată de ani de război; ei văd reziliența ca o formă de putere și sunt determinați să demonstreze că nu sunt ușor de descurajat.”
„Singurele ocazii în care i-am văzut pe houthi venind la masa negocierilor sau făcând compromisuri au fost atunci când au fost amenințați cu perspectiva realistă a înfrângerii pe teren: pierderea teritoriului, pierderea controlului asupra populației și pierderea accesului la coasta Mării Roșii”, a declarat Knights.
Acest lucru s-a întâmplat pentru scurt timp în 2017, când forțele susținute de Emiratele Arabe Unite au amenințat accesul houthi la Marea Roșie, care este esențială pentru veniturile și proviziile militare ale rebelilor.
În orice caz, rebelii ar putea, de fapt, să se bucure de loviturile SUA. Acestea sunt „un răspuns direct la rugăciunile houthi de a avea un război cu SUA”, a declarat Farea Al-Muslimi, cercetător yemenit la Chatham House. Grupul „dorește să atragă SUA într-o escaladare regională mai mare”.
O ofensivă terestră
Militanții luptă pentru controlul Yemenului împotriva guvernului recunoscut la nivel internațional care controlează o parte din sudul țării și este susținut în principal de Emiratele Arabe Unite. Întrebarea fără răspuns este dacă forțele loiale acestui guvern pot duce lupta împotriva houthi. „Sunt deja antrenate și echipate”, spune Knights. Dar există îndoieli cu privire la unitatea lor.
Analiștii nu se așteaptă ca SUA să trimită trupe la sol, în afară de o mână de forțe speciale care să ajute la conducerea loviturilor aeriene. Statele Unite ar putea furniza [forțelor yemenite] „un pic de logistică, anumite muniții esențiale”, spune Knights.
Emiratele Arabe Unite ar fi „un sprijin discret”, deoarece au aprovizionat mult timp guvernul de la Aden, adaugă el.
Perspectiva saudită este mai puțin clară. Knights crede că Riadul se teme că rebelii vor riposta cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii sale. Însă SUA au accelerat livrările de sisteme de apărare antirachetă către Arabia Saudită în ultimele luni.
SUA vor trebui să spună Riadului: „Vă vom proteja în același mod în care am protejat Israelul în 2024 de cele două runde de atacuri iraniene”, spune Knights.
Surse diplomatice regionale afirmă că sunt în curs pregătiri pentru o operațiune terestră care ar fi lansată din sud și est, precum și de-a lungul coastei. O ofensivă coordonată ar putea implica, de asemenea, sprijin naval saudit și american, în încercarea de a recuceri portul Hodeidah.
„Dacă o astfel de operațiune este fezabilă rămâne neclar, deoarece ultimul deceniu a arătat rezultate mixte, succese în unele zone și eșecuri în altele”, a declarat Nagi pentru CNN.
Legătura cu Iranul
Din prima zi, președintele Trump și alți oficiali americani au legat campania împotriva houthi de Iran. Trump a declarat că va face Iranul responsabil pentru „fiecare foc de armă” tras de rebelii houthi și că acesta se va confrunta cu consecințe „teribile” pentru orice atac al militanților yemeniți.
Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat și nu este clar dacă Teheranul poate ordona pur și simplu houthi să nu mai tragă. Deși fac parte din axa de rezistență a Iranului, houthii își păstrează o autonomie considerabilă.
Trump continuă să avertizeze Iranul că se va confrunta cu o campanie masivă de bombardamente dacă nu încheie un acord pentru a-și limita programele nucleare și balistice. Pentru administrația americană, campania Houthi și campania de „presiune maximă” asupra Teheranului sunt două fețe ale aceleiași monede.
Iranienii sunt precauți, oferind sprijin moral aliatului lor din Yemen. Fostul comandant al Gărzilor Revoluționare Iraniene Mohsen Rezaee a salutat „forțele de rezistență desculțe din Yemen, care vor îngenunchea navele de război americane avansate”.
Cu toate acestea, conducerea iraniană nu dorește să fie văzută furnizând sprijin militar suplimentar pentru houthi în momentul de față, în timp ce încearcă să înțeleagă strategia lui Trump.
SUA par pregătite să își extindă campania. Bombardiere B-2 și avioane de realimentare KC-135 au sosit pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian. Acest lucru poate prevesti atacuri asupra unor ținte din Yemen, dar poate fi în egală măsură un semnal către Iran.
Următoarele câteva săptămâni ar putea fi un test crucial al rezistenței „bursucilor de miere”.
Editor : B.E.