Oficialii Uniunii Europene au salutat luni recentele schimbări făcute de TikTok pentru a îmbunătăți moderarea conținutului înainte de alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai. Potrivit comisarului european pentru suveranitate tehnologică, Henna Virkkunen, platforma, care a fost criticată anterior pentru că nu a reușit să limiteze interferențele străine, și-a intensificat de atunci eforturile de prevenire a dezinformării.
Platforma de sharing video TikTok a făcut modificări interne, în încercarea de a proteja alegerile prezidențiale românești de interferențe străine, a declarat comisarul UE pentru tehnologie, Henna Virkkunen, în fața parlamentarilor Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului (IMCO) din Parlamentul European, relatează Euronews.
Ce modificări a observat UE
“Acestea includ o mai bună detectare și etichetare a conturilor politice, mai mulți experți în limba română și încă 120 de experți în grupul de lucru electoral din România, care lucrează în special la campanii de influență ascunsă și integritatea publicității“, a spus Virkkunen. Comisia Europeană a deschis o anchetă asupra platformei chinezești în decembrie anul trecut, după anularea primului tur al scrutinului.
Potrivit agenției spaniole de presă EFE, deși oficialii europeni au salutat modificările aduse de TikTok pentru a îmbunătăți moderarea conținutului înaintea alegerilor prezidențiale din România, au subliniat că autoritățile de reglementare trebuie să continue să supravegheze și să se asigure că platformele digitale respectă standardele UE de securitate electorală. Virkkunen a mai spus că aceste acțiuni ale TikTok sunt binevenite, dar “Trebuie să acționăm decisiv pentru a ne proteja democrațiile“.
Rezultatele investigației asupra TikTok vor fi prezentate înaintea scrutinului din mai
Henna Virkkunen a declarat că va prezenta rezultatele investigaţiei asupra TikTok legate de alegerile din România înainte de scrutinul prezidenţial din luna mai, a afirmat marţi, la Strasbourg, vicepreşedintele Parlamentului European, Nicu Ştefănuţă, citat de Agerpres.
„Am întrebat-o pe comisara Virkunnen unde se găseşte cu investigaţia TikTok şi a spus că va prezenta rezultatele în aprilie, deci înainte de a avea loc alegerile din România. Dar şi rezultatele preliminare pe care Comisia le-a prezentat deja cuprindeau mii de conturi false din Turcia şi aşa mai departe. Indicii care arată faptul că vor exista consecinţe pentru compania TikTok. Este clar că investigaţia asupra TikTok merge mai departe şi se poate lăsa cu consecinţe, cum ar fi penalităţi din cifra de afaceri”, a declarat Ştefănuţă într-un briefing pentru jurnalişti români.
Comisia are putere de decizie
El a precizat că a interpelat-o pe vicepreşedinta CE despre acest lucru în cadrul unei audieri a Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a PE de săptămâna trecută.
Nicu Ştefănuţă a explicat că în cazul care decide să aplice o amendă reprezentând un procent din cifra de afaceri din UE a TikTok, Comisia Europeană este cea care are putere de decizie.
„Comisia are un organism executiv de aplicare a Actului serviciilor digitale, este ca un fel de corp de control al unui ministru, să zicem aşa, care decide o amendă. Amenda poate să meargă până la 6% din cifra de afaceri a companiei”, a declarat el.
Zece investigații mari în desfășurare
„Sunt zece investigaţii mari în desfăşurare, deci nu-i vorba numai de Tiktok şi nu e vorba numai de România. Investigaţia TikTok pentru România este una din multe. Sunt vreo 40 în desfăşurare, dintre care zece mari, care cuprind şi Meta în privinţa fact-checker-ilor (…) şi X în privinţa a ceea ce se numeşte ‘juicing up’, când dai mai tare sau mai încet ‘reach’-ul (numărul total de persoane unice care au vazut un conţinut într-o anumită perioadă de timp – n.r.) unuia sau altuia, acel ‘shadow banning’ „, a mai afirmat vicepreşedintele PE.
„Shadow banning” este practica de a bloca integral sau parţial un utilizator sau un conţinut din anumite zone ale comunităţii online într-un mod în care interdicţia nu este clară imediat pentru utilizator.
Contextul anchetei
Primul tur al alegerilor din România din noiembrie anul trecut a fost anulat, pe baza unor rapoarte ale serviciilor de informații (inclusiv ale statelor aliate) care au arătat că Rusia a influențat alegătorii prin intermediul rețelelor de socializare, pentru a-l susține pe candidatul extremist Călin Georgescu. Georgescu a devenit foarte popular pe TikTok cu puțin înainte de scrutin.
Ulterior, în decembrie, Comisia Europeană a demarat ancheta cu privire la rolul platformei chinezești, pentru a verifica dacă a încălcat Digital Services Act (DSA) – regulamentul UE care abordează conținutul ilegal, transparența finanțării publicității și dezinformarea, în ceea ce privește evaluarea riscurilor și integritatea alegerilor.
Conform DSA, platformele cu peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE au obligația de a atenua riscurile legate de procesele electorale, protejând în același timp drepturile fundamentale și dreptul la libertatea de exprimare.
În martie, platformele TikTok, Meta, Google și X (Twitter) au fost invitate să participe la un test de stres electoral, organizat de autoritatea română de reglementare în comunicații Ancom. Exercițiul a testat capacitatea celor implicați în procesul electoral de a aborda potențialele provocări online care pot apărea în perioada electorală.
Editor : Marina Constantinoiu