Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Sezonul trei „Sullivan’s Crossing”, bazat pe romanele lui Robyn Carr, are premiera în 13 iulie, la DIVA/ VIDEO

iulie 11, 2025

Rusia a declarat indezirabilă prestigioasa universitate americană Yale. Ce îi reproșează

iulie 11, 2025

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie face apel la unitatea mişcării sindicale: Nu ne-am ridicat împreună, vom fi îngenuncheaţi individual! Uniţi-vă în acţiune!

iulie 11, 2025

Vladimir Putin îl trimite pe Serghei Lavrov în Coreea de Nord. Șeful diplomației ruse va efectua o vizită de două zile la Phenian

iulie 11, 2025

Mutația genetică „subtilă” care-i face pe oameni vulnerabili la cancer. Explicația cercetătorilor și comparația cu alte primate

iulie 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Cele cinci obiective pe care Trump și le-a propus prin creșterea tarifelor. Ce a reușit să obțină și unde nu a funcționat strategia sa
Afaceri

Cele cinci obiective pe care Trump și le-a propus prin creșterea tarifelor. Ce a reușit să obțină și unde nu a funcționat strategia sa

By Sala de Presăaprilie 12, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

După ce a anunțat un plan masiv de creștere a taxelor vamale săptămâna trecută care amenința să dea peste cap întreaga ordine economică globală, Donald Trump a suspendat aplicarea tarifelor în cazul celor mai multe țări, cu excepția Chinei, cu care războiul comercial este din ce în ce mai aprins. Iată care sunt cele cinci obiective cheie pe care președintele Statelor Unite și le-a propus prin această strategie și cât de aproape (sau departe) se află de realizarea lor.

1. Acorduri comerciale mai bune

După anunțarea tarifelor, Casa Albă nu a ezitat nicio secundă să se laude în legătură cu numărul mare de lideri – „peste 75”, potrivit secretarului Trezoreriei americane, Scott Bessent – din toată lumea care au luat legătura cu Trump ca să ajungă la o înțelegere, chiar și cu prețul unor compromisuri.

Cu toate că administrația Trump nu a dezvăluit lista cu toate țările despre care Trump a spus marți că îl „pupă în fund” și promit că vor face orice ca președintele american să nu crească taxele vamale, Statele Unite au anunțat că poartă negocieri cu Coreea de Sud și Japonia, printre altele.

Partenerii economici ai Americii au 90 de zile la dispoziție să se înțeleagă cumva cu Trump, iar timpul se scurge repede. Faptul că aceste discuții au loc arată că există șanse mari ca președintele american să obțină ceva în urma negocierilor, potrivit unei analize BBC.

2. Stimularea industriei americane

Trump a spus de zeci de ani că el crede că tarifele comerciale reprezintă un bun mod de a reface baza industrială a Americii prin protejarea ei de concurența străină neloială.

Deocamdată, este greu de prezis care va fi valoarea finală a tarifelor și ce industrii vor beneficia cel mai mult de pe urma noilor reguli, dar, pentru ca afaceriștii americani să aducă liniile de producție înapoi în SUA și să investească în fabrici noi, regulile jocului trebuie să devină mult mai stabile.

Când tarifele sunt aplicate și eliminate la discreția președintelui, sunt șanse mult mai mari ca firmele – atât cele din SUA, cât și din străinătate – să rămână pe poziții și să aștepte să se așeze praful înainte de a se angaja la mari investiții și proiecte.

3. Războiul comercial cu China

După decizia lui Trump de a suspenda temporar aplicarea tarifelor, mai mulți oficiali de la Casa Albă au spus că obiectivul lui Trump este să lovească în China, adevăratul „răufăcător” în toată această poveste.

„Ei reprezintă sursa cea mai mare a problemelor comerciale ale Statelor Unite”, le-a spus Bessent reporterilor. „Și ei sunt o problemă și pentru restul lumii.”

Chiar dacă Trump este cel care și-a dorit această confruntare cu China, să pornești o luptă cu a doua cea mai mare economie a lumii, cu o armată pe măsură, presupune riscuri enorme.

În plus, America riscă să înrăutățească relațiile cu aliații de care are cea mai mare nevoie într-o astfel de confruntare.

4. Creșterea veniturilor bugetare

În timpul campaniei electorale de anul trecut, Trump a susținut de multe ori că tarifele pe care le propune vor aduce venituri uriașe la bugetul Statelor Unite de care țara s-ar putea folosi apoi pentru a-și micșora deficitul bugetar, pentru a reduce impozitele și pentru finanțarea unor noi programe guvernamentale.

Cu taxe vamale universale de 10%, SUA ar genera venituri adiționale de 2 trilioane de dolari în următorii 10 ani. Micșorarea impozitelor, pe care Congresul american o are în vedere, ar reduce veniturile cu 5 trilioane de dolari pe aceeași perioadă de timp.

Strategia lui Trump ar putea genera venituri mari de pe urma tarifelor, cel puțin până când americanii vor ajunge să se bazeze mai mult pe producția internă, iar banii obținuți din taxele vamale se vor reduce semnificativ.

5. Prețuri mai mici pentru consumatorii americani

Cu toate că analiștii au venit cu o serie lungă de posibile explicații pentru atitudinea foarte agresivă adoptată de Trump în privința comerțului internațional – reducerea ratelor dobânzilor, devalorizarea dolarului american, un nou acord privind comerțul global – ceea ce pare să-l preocupe cel mai mult pe Trump, potrivit declarațiilor sale, este reducerea costurilor pentru americani.

Prețurile la energie au scăzut în ultima săptămână, dar acest lucru s-ar putea datora temerilor legate de faptul că războaiele comerciale ar putea provoca o recesiune globală.

Cei mai mulți experți consideră că noile tarife vor duce la o creștere a prețurilor din cauza importurilor mai costisitoare, în primă instanță, și mai puțină competiție pe piața americană, într-un final.

Tax Foundation a estimat anul trecut că un tarif universal de 10% va crește costurile pentru o singură familie în medie cu 1.253 de dolari în primul an.

O explozie a prețurilor reprezintă o săgeată care se mișcă în direcția greșită și ar putea fi o vulnerabilitate enormă atât pentru statutul politic al lui Trump, cât și pentru perspectivele electorale ale partidului său.

Editor : Raul Nețoiu

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Exclusiv Ce spune președintele AmCham România despre ratingul de țară și ce ne așteaptă pe viitor: „Evaziunea fiscală e canceroasă”

Ministrul Economiei anunță că directorul unei companii de stat și-a redus voluntar salariul cu peste 35.000 de lei

MAE: România urmăreşte protejarea agricultorilor români simultan cu continuarea sprijinului pentru Ucraina

Lucrările la cel mai scump drum județean din România trebuie refăcute. Probleme pentru două specii de broască pe Transapuseana

Primul tren electric nou din România, vandalizat. Ministerul Transporturilor: „Confortul depinde și de gradul de civilizație”

BNR anunță scăderea indicelui ROBOR, în funcție de care se calculează costul creditelor

Exclusiv Răspunsul dat de ministrul Economiei, întrebat dacă sunt șefi de companii dispuși să renunțe la salariile uriașe: „N-am văzut minunea”

Miruță: Nu sunt liniștit cu un guvern care crește taxe și în parohia mea sunt salarii de 50.000 lei. Ce șefi și-au mărit indemnizațiile

Dialog între ministrul Nazare și sindicaliștii ANAF: „Ne-a spus că a găsit nota de plată pe masă. Da, dar nu noi am făcut consumația”

Alegerile Editorului

Rusia a declarat indezirabilă prestigioasa universitate americană Yale. Ce îi reproșează

iulie 11, 2025

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie face apel la unitatea mişcării sindicale: Nu ne-am ridicat împreună, vom fi îngenuncheaţi individual! Uniţi-vă în acţiune!

iulie 11, 2025

Vladimir Putin îl trimite pe Serghei Lavrov în Coreea de Nord. Șeful diplomației ruse va efectua o vizită de două zile la Phenian

iulie 11, 2025

Mutația genetică „subtilă” care-i face pe oameni vulnerabili la cancer. Explicația cercetătorilor și comparația cu alte primate

iulie 11, 2025

Începe noul sezon al Superligii. Metaloglobus Bucureşti – Universitatea Cluj, primul meci

iulie 11, 2025

Cele mai recente știri

Reacția Kremlinului, după ce Trump a declarat că Putin „spune multe prostii despre Ucraina”

iulie 11, 2025

Bogdan Ivan: Le trimit tuturor companiilor o adresă în care le cer explicit reducerea costurilor cu salariaţii și a celor operaţionale

iulie 11, 2025

„Superman Trump” – Cum apare preşedintele pe pagina de Facebook a Casei Albe

iulie 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.