Camera Deputaților a adoptat, decizional în plenul marţi, un proiect prin care se îmbunătăţesc reglementările referitoare la măsurile asigurătorii pentru victimele infracţiunilor. Legea merge la promulgare.
Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă urmăreşte două finalităţi principale – pentru victimele infracţiunilor, acordarea posibilităţii de a-şi maximiza şansele de îndestulare a creanţelor lor, rezultate în urma faptelor penale, inclusiv acoperirea daunelor morale, prin posibilitatea de a contesta refuzul organului judiciar de a lua măsuri asigurătorii asupra bunurilor persoanei cercetate penal, precum şi armonizarea dispoziţiilor din Codul de procedură penală care privesc luarea măsurilor asigurătorii, scrie Agerpres.
„Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune”, spune propunerea legislativă.
Potrivit actului normativ, măsurile asigurătorii pot fi luate şi la cererea părţii civile, iar cererea este adresată procurorului, judecătorului de cameră preliminară sau instanţei de judecată, după caz.
„Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare prevăzute pot folosi şi părţii civile. În cursul urmăririi penale, măsurile asigurătorii sunt luate de procuror prin ordonanţă. Procurorul dispune de îndată asupra luării măsurilor asigurătorii atunci când cererea este făcută de partea civilă. Ordonanţa de luare a măsurilor asigurătorii se comunică suspectului sau inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Ordonanţa de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi suspectului sau inculpatului de îndată. Judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, după caz, se pronunţă asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată. Judecata se face de urgenţă. Participarea procurorului este obligatorie”, mai arată proiectul
„Împotriva ordonanţei prin care procurorul a dispus asupra luării măsurii asigurătorii sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia, suspectul, inculpatul, partea civilă sau orice altă persoană interesată poate face contestaţie, în termen de 3 zile de la data comunicării ordonanţei”, conform sursei citate.
Actul normativ, iniţiat de deputatul USR Oana Murariu, a fost respins de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională. Astfel, legea merge la promulgare.
Editor : A.P.