Ministrul Educaţiei, Daniel David, spune că sistemul educaţional preuniversitar pierde pe parcurs foarte mulţi copii, deoarece rata abandonului este foarte mare. De asemenea, David spune că mai vede şi elevi care la sfârşitul ciclurilor cheie nu au competenţe suficient de dezvoltate pentru a face faţă vieţii.
„Văd un sistem educaţional preuniversitar care pierde pe parcurs foarte mulţi copii, rata abandonului este foarte mare…Vorbim de sute de mii de copii care nu au ajuns în sistemul educaţional. Văd copii care, deşi au fost prinşi în şcoală, la sfârşitul ciclurilor cheie nu au competenţe suficient de dezvoltate pentru a face faţă vieţii”, a declarat ministrul Educaţiei la Prima News, citat de News.ro.
El a precizat că mai vede şi o rată foarte mare de analfabetism funcţional.
„Văd o rată foarte mare de analfabetism funcţional. Nu văd un sistem educaţional care să construiască pe aceste atribute pe care le avem, creativitate şi inteligenţă. În zona cercetarii văd o fragmentare foarte mare şi o problemă în ceea ce priveşte competivitatea internaţională, capacitatea de a atrage proiecte, bani, de a publica în reviste de top”, a spus Daniel David.
El a precizat şi care ar putea fi soluţiile la toate aceste probleme.
„Soluţiile sunt complicate, dar încep cu cele mai simple. Suntem în faza în care imediat după Paşti vom evalua toţi actorii care contează din sistemul de cercetare, universităţi, institute ale Academiei. Şi, după ce facem această evaluare, vom şti cine este competent internaţional, astfel încât să îi susţinem să nu aibă probleme cu salarii, infrastructură, etc. O parte sunt cei care au potenţial să fie competitivi, unde avem nevoie de unele măsuri de intervenţie şi o a treia categorie este o zona unde lucrurile funcţionează prost şi unde trebuie făcute reforme majore”, a explicat Daniel David.
„Personal, voi încuraja în acest proces şi o concentrare academică, institute mai mici între ele, ca să avem o masă critică care începe să conteze. Aceasta este miza mare pe zona de cercetare, inovare. După ce ai aşezat această structură poţi cere bani mai mulţi, poţi atrage granturi internaţionale”, a mai spus ministrul.
El s-a referit şi la zona învăţământului superior.
„În zona învăţământului superior foarte important este ca Universităţile să îşi precizeze misiunea. Şi le-am cerut să îşi asume una dintre cele 3 misiuni: educaţie şi cercetare avansată, educaţie şi cercetare şi categoria acelor universităţi de educaţie, focusate pe formarea de resursă umană. Ţara are nevoie de toate cele trei categorii şi, odată ce ai făcut asta, eşti corect faţă de student, care ştie la ce să se aştepte. Am cerut asta până în luna iunie, când putem spune public câte Universităţi avem din fiecare categorie”, a mai declarat David.
Editor : M.B.