După un divorţ şi pentru a-şi reîncărca bateriile, o doctoriță anestezistă din Elveţia a decis ca cei patru copii ai ei să lipsească o zi de la cursuri, în ultima zi de şcoală înainte de vacanţa de vară, şi să plece cu ei cu o zi mai devreme în concediu.
Este însă o practică ilegală în Elveţia.
Condamnată iniţial să plătească 2.000 de franci şcolii, o hotărâre judecătorească i-a redus totuşi amenda la 100 de franci pentru fiecare copil. Au fost, în orice caz, nişte absenţe costisitoare, scrie Le Figaro, preluat de News.ro.
Vacanță în Canada
În iulie 2024, Amina Ghulam, o doctoriţă din Maienfeld, în cantonul Grisons (Elveţia), a plecat în vacanţă în Canada cu cei patru copii ai săi, toţi elevi de şcoală primară, aflaţi în ultima lor zi de şcoală. Anestezista în vârstă de 46 de ani s-a despărţit de tatăl copiilor săi în 2021 şi a divorţat în 2023. Ea a obţinut custodia celor doi fii şi a celor două fiice ale sale, în timp ce tatăl păstrează custodia la fiecare două weekenduri.
„Am trecut printr-o perioadă foarte dificilă”, a declarat Amina Ghulam pentru cotidianul elveţian Blick. Ea a explicat faptul că a vrut să facă o călătorie mai mare vara trecută. „Copiii mei nu mai urcaseră niciodată într-un avion şi aveam nevoie de o pauză după tot stresul cauzat de separare”, a explicat ea, adăugând că a ales să meargă în Canada.
O zi mai devreme
Pentru ca biletele să fie mai ieftine şi pentru că copiii ei nu pierduseră niciodată o lecţie, mama a rezervat biletele de avion pentru un zbor în ultima zi de şcoală, înainte de vacanţa de vară. „Am doar patru săptămâni de vacanţă pe an şi am vrut să profit din plin de ele”, a justificat ea. „Nu am crezut niciodată că vom avea parte de această zi”, a adăugat doctoriţa.
Cu toate acestea, plecând în acel moment, Amina Ghulam a încălcat regulile asociaţiei şcolare din Graubünden privind absenţele, care stipulează că „zilele joker”, care permit elevilor să îşi ia câteva zile libere pe an fără a oferi o justificare anume, nu sunt permise chiar înainte de vacanţa de vară.
Amendă: 2.000 de franci
Câteva săptămâni mai târziu, Amina Ghulam a avut neplăcuta surpriză să primească o scrisoare din partea consiliului de administraţie al şcolii prin care i se impunea o amendă de 500 de franci elveţieni pentru fiecare copil pentru absenţe, adică în total 2.000 de franci elveţieni. Consiliul de administraţie al şcolii a justificat costul ridicat al amenzii prin faptul că aceasta „nu ar trebui să fie mai mică decât economiile realizate printr-un zbor mai ieftin” – o sumă care, potrivit consiliului, este în conformitate cu practicile actuale.
„M-am simţit ca o mare criminală”
„Este complet exagerat”, s-a plâns mama în mărturia către cotidianul elveţian, „pur şi simplu nu pot lăsa să mi se întâmple asta. M-am simţit ca o mare criminală”, a spus ea.
Având în vedere că amenzile pentru astfel de absenţe sunt mult mai mici în comunele învecinate, ea a făcut apel. Când şcoala a decis să îşi menţină amenda, cazul s-a întors în canton, care i-a redus amenda la 100 de franci pe copil, „ţinând cont de toate circumstanţele”. Şcoala nu a făcut apel împotriva deciziei instanţei.
Editor : S.S.