Universitatea Harvard este anchetată de republicanii din Congresul SUA, care o acuză de încălcarea legilor privind egalitatea și de refuzul de a colabora cu autoritățile federale. Donald Trump a criticat dur instituția, pe care o acuză că răspândește „ură și imbecilitate”.
Republicanii din Congresul american au anunțat joi declanșarea unei anchete parlamentare care vizează Universitatea Harvard, pe care o acuză de nerespectarea legislației privind egalitatea și drepturile civile, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Este cel mai recent pas dintr-o campanie amplă dusă de administrația președintelui Donald Trump împotriva instituțiilor de învățământ superior, în special cele acuzate că ar fi permis antisemitismului „să înflorească” în timpul protestelor studențești împotriva războiului din Gaza, o acuzație respinsă de universități.
Printre instituțiile vizate se află și Harvard, căreia guvernul american i-a înghețat granturi în valoare de 2,2 miliarde de dolari, în urma refuzului conducerii de a accepta cererile formulate de autorități.
„Cred că Harvard este o rușine. Cred că ceea ce fac ei este o rușine”, a declarat Donald Trump joi, în fața presei, în Biroul Oval. Totodată, liderul de la Casa Albă a precizat că implicarea sa directă în acest dosar este limitată, fiind „gestionată de avocați”.
Președintele Comitetului de Investigații al Camerei Reprezentanților, James Comer, și congresmanul republican Elise Stefanik i-au transmis o scrisoare președintelui interimar al Harvard, Alan Garber, în care avertizează că vor urmări „nerespectarea legilor privind drepturile civile”, în special discriminarea pe criterii de origine.
„Harvard pare atât de incapabilă sau de puțin dispusă să împiedice discriminarea ilegală, încât instituția, la cererea dumneavoastră, refuză să ia în considerare un acord de soluționare rezonabil propus de oficialii federali și menit să readucă Harvard în conformitate cu legea”, scriu cei doi congresmeni.
„Nicio instituție nu are dreptul să încalce legea”, au mai adăugat aceștia.
Tot joi, cercetătorul Avi Steinberg a relatat pentru AFP că personalul și studenții s-au mobilizat în campusul din Cambridge, Massachusetts, pentru a protesta împotriva presiunilor politice.
„Ei doresc ca Harvard să își respecte promisiunile făcute studenților și profesorilor săi de a proteja fiecare student din campus, de a proteja facultatea și, în special, de a proteja libertatea de exprimare”, a declarat Steinberg.
În schimb, Universitatea Columbia din New York a acceptat deja să implementeze reforme sub presiunea republicanilor.
Într-o amenințare separată lansată miercuri, administrația Trump a anunțat că intenționează să interzică universităților accesul la studenți internaționali dacă nu acceptă să se supună unor controale privind admiterea, angajarea și orientarea ideologică.
Citește și: Peste 130 de studenţi străini în SUA dau în judecată administrația Trump după revocarea vizelor
Universitatea Harvard are aproximativ 30.000 de studenți și se află constant în topul celor mai bune universități din lume. Ca și alte campusuri americane, este de ani de zile ținta criticilor conservatoare, care consideră că mediul academic din SUA este dominat de o orientare de stânga.
Criticile s-au intensificat odată cu protestele studențești pro-palestiniene, care, potrivit republicanilor, ar fi dus la lipsa de protecție a studenților evrei din campus.
Editor : Ș.A.