Toate ţările europene discută despre cea mai bună soluţie pentru a avea o apărare a Europei mai puţin dependentă de Statele Unite. Indiferent de variantele care se analizează la nivelul blocului comunitar, un lucru este sigur, parteneriatul cu SUA ar rămâne o prioritate pentru Uniunea Europeană. Sunt multe probleme de rezolvat, inclusiv cele legate de tarifele nou impuse de administraţia Trump, dar până la urmă, asta fac partenerii, se înţeleg şi merg mai departe. Martin Košatka este ambasadorul Cehiei la Bucureşti şi ne oferă perspectiva ţării sale despre chestiunile menţionate.
Cristina Cileacu: Martin Košatka, ambasadorul Republicii Cehe la București, bun venit la Pașaport Diplomatic.
Martin Košatka: Vă mulțumesc că m-ați invitat.
NATO, temelia securităţii europene
Cristina Cileacu: Dle ambasador, la nivelul Uniunii Europene se vorbește mult despre securitatea și apărarea noastră și fiecare țară încearcă să găsească cea mai bună formulă pentru a ne implica pe toți. Care este poziția Republicii Cehe în privinţa modului în care Europa ar trebui să se protejeze?
Martin Košatka: Din păcate, nu trăim vremuri ușoare, situația securității este destul de complexă și Uniunea Europeană trebuie să reacționeze în acest sens. Pentru Cehia, NATO este încă piatra de temelie a securității noastre, așa că ne vom baza pe apartenența noastră la NATO și pe articolul 5 al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Aceasta nu înseamnă că Uniunea Europeană nu ar trebui să își consolideze capacitățile și să fie un actor mult mai important în această privință, mă refer la securitate. Ați auzit câteva idei despre crearea unei armate europene. Dar nu cred că ne aflăm acum într-o astfel de situație pentru a ne gândi serios la înființarea unei armate europene. De fapt, nimeni nu vorbește, nimeni nu propune la Bruxelles crearea armatei europene. Sunt câteva gânduri despre asta, dar dacă te uiți la un document european, nu este nimic despre armata europeană. De fapt, dacă verificați Cartea Albă comună privind pregătirea europeană pentru apărare 2030 prezentată luna trecută de Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate, nu este nimic despre armata europeană. Sunt reasigurări că securitatea și responsabilitatea pentru forțele armate vor rămâne întotdeauna responsabilitatea națiunilor europene. Deci vorbim despre consolidarea țărilor europene. Țara mea sprijină consolidarea puternică a pilonului european în cadrul NATO, pentru că va consolida legăturile transatlantice care sunt cu adevărat importante pentru țara mea și va consolida Alianța în ansamblu.
Securitate cu sau fără SUA?
Cristina Cileacu: Sunt, de asemenea, în aceste discuții tot felul de idei și știm că suntem dependenți de Statele Unite atunci când vine vorba de securitate. În același timp, trebuie să ne acoperim securitatea pe cont propriu. Din punctul de vedere al Republicii Cehe, care este cel mai bun mod de a continua? Doar prin noi? Este posibil? Sau întotdeauna trebuie să avem, cel puțin la un anumit nivel, Statele Unite ca cel mai puternic partener pe care îl putem avea?
Martin Košatka: Cred că trebuie să facem tot posibilul pentru a menține Statele Unite interesate de afacerile europene. Sunt cel mai important aliat al Cehiei și vor rămâne la fel în viitor. Nu înseamnă că nu ar trebui să lucrăm și la capacitățile noastre autonome în Europa, dar vom continua să ne bazăm pe parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite. Cel mai important pentru națiunile europene este să avem grijă mult mai mult de industria noastră de apărare, să cheltuim mai mult pentru apărarea noastră. De zeci de ani ne bazăm pe Statele Unite, dar este o temă pentru acasă pentru noi să facem mult mai mult pentru apărarea noastră. Țara mea, guvernul nostru încearcă să dea rezultate în această privință. Anul trecut am cheltuit 2% din PIB pentru apărare, iar recent guvernul a decis să continue creșterea treptată a cheltuielilor noastre pentru apărare pentru a ajunge la 3% din PIB până în 2030.
Banii pentru apărarea Europei
Cristina Cileacu: Vorbind despre bani, desigur, în aceste zile, pentru că ne apropiem de sfârșitul exercițiului bugetar actual al Uniunii Europene, cei de la Bruxelles negociază deja noul buget pentru Uniunea Europeană. O mare parte din acest buget va fi, desigur, pentru apărare. Dar putem avea o bucată mare pentru apărare fără a afecta alte zone, care sunt importante la nivelul Uniunii Europene, cum ar fi drepturile sociale, drepturile omului și multe alte domenii care necesită, de asemenea bani, educația.
Martin Košatka: Mă tem că nu avem altă opțiune decât să investim în apărarea noastră, deoarece situația actuală este ceva ce nu ne-am putut imagina. Când mă alăturam Serviciului Extern al țării mele acum 30 de ani, totul părea să fie luminos. Am învins regimul comunist, ne îndreptam spre Uniunea Europeană, spre NATO și nu ne așteptam să avem un război major pe continentul european. Dar uitați-vă unde ne aflăm în acest moment, în spatele ușii noastre este un război pe scară largă, Rusia s-a ridicat împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană trebuie să reacționeze în acest sens. Mi-e teamă că trebuie să investim în apărarea noastră, deși avem și alte priorități în bugetul european, apărarea trebuie să fie una dintre ele.
Rusia încearcă să transforme Europa
Cristina Cileacu: Vorbind despre Rusia și faptul că acum 30 de ani lumea era un loc diferit, am avut comunism, țările noastre au avut multe probleme din cauza fostei URSS. Dar în același timp, vedem că este un curent puternic, care este susținut de politicienii noștri în România, în Republica Cehă, legat de apropierea de Rusia. Cum se face că oamenii din țările noastre, care au suferit mult și avem o lungă istorie a acestei suferințe, nu înțeleg cu adevărat ideea că Rusia nu este bună pentru viitor?
Martin Košatka: Nu cred că aceasta este o problemă doar a așa-numitelor țări comuniste. În toate țările Uniunii Europene putem vedea că partidele populiste sunt în creștere, partide anti-sistem de asemenea. Rușii sunt foarte buni în a profita de faptul că în toate țările sunt oameni nemulțumiți de situația actuală, de politicieni. Vorbind despre țara mea, nu sunt deloc partide pro-ruse în mod deschis, dar, desigur, sunt populiști ca în alte țări care contează pe sprijinul regimului rus.
Cehii, alături de ucraineni
Cristina Cileacu: Țara dumneavoastră este un mare susținător al Ucrainei în acest război ilegal pe care Federația Rusă l-a început și acum, dacă tot am vorbit despre Uniunea Europeană, este această coaliție a celor dispuşi la nivelul Uniunii Europene, care încearcă să aibă o misiune de menținere a păcii în Ucraina, dacă se va semna un armistițiu. Lăsând acest lucru deoparte, cât timp să sprijinim Ucraina, care este punctul de vedere al cehilor?
Martin Košatka: Cred că trebuie să sprijinim ucrainenii dacă doresc să se apere. Nu-mi pot imagina că le vom spune ucrainenilor, nu vrem să vă mai susținem pentru că politicienii vorbesc despre pace, politicienii critică voința țărilor europene de a continua să sprijine Ucraina, ei doresc doar să forțeze Ucraina să se predea. Pentru că dacă vrem cu adevărat pacea în Europa de Est, trebuie să forțăm Rusia să se oprească și să-i ajutăm pe ucraineni să-și continue apărarea eroică. Ei își apără țara, își apără familiile. În fiecare zi, rușii ucid civili nevinovați pe străzile ucrainene. Nu le putem spune să înceteze să se apere. Nu le putem spune că ne vom opri sprijinul. Este responsabilitatea noastră. Nu este vorba doar de un tratament echitabil al ucrainenilor. Mai mult, este vorba despre propria noastră securitate, pentru că ucrainenii ne apără.
Aderare UE, doar în baza reformelor
Cristina Cileacu: Și când vine vorba de integrarea europeană a Ucrainei, este o altă discuție la nivelul UE. Unele țări, majoritatea țărilor, susțin accesul atât al Republicii Moldova, cât și al Ucrainei la Uniunea Europeană. Dar sunt unele țări din Europa care, să spunem, nu se opun direct, ci preferă să nu aibă Ucraina și Moldova în blocul nostru comunitar.
Martin Košatka: Republica Cehă a fost întotdeauna un susținător puternic al extinderii UE, vorbind despre Balcanii de Vest și vorbind acum și despre țările est-europene. Situația este de așa natură în Europa de Est, încât în acest moment doar Ucraina și Republica Moldova sunt țări care se îndreaptă spre Uniunea Europeană, iar țara mea sprijină cu fermitate aderarea acestor două țări la Uniunea Europeană. Desigur, trebuie să îndeplinească criteriile necesare, la fel ca alte țări care doresc să adere la Uniunea Europeană, dar ușa trebuie să fie deschisă și pentru aceste două ţări.
Cristina Cileacu: Deci, dacă nu îndeplinesc criteriile, banda rapidă de aderare nu ar trebui să fie disponibilă pentru aceste țări?
Martin Košatka: Ar fi o problemă și pentru cele două țări, deoarece acestea trebuie să fie pregătite pentru aderare, altfel ar complica foarte mult funcționarea economică a țării.
Comisia Europeană, negocieri cu SUA
Cristina Cileacu: Și din moment ce ați menționat economia, avem acum cea mai mare problemă în fața noastră, tarifele impuse de SUA. Suntem într-o pauză chiar acum. Administrația SUA a decis că tarifele pe care doresc să le impună Uniunii Europene vor fi restrânse timp de 90 de zile. Cum să lucrăm cu o administrație care vrea de fapt mai mulți bani, având în vedere faptul că până acum ne-au dat mai mulți bani?
Martin Košatka: Ne-au dat mai mulți bani. Aceasta este o întrebare. Aceasta este o întrebare, deoarece, desigur, Statele Unite sunt nemulțumite de dezechilibrul comerțului. Dar dacă vorbim despre servicii, situația este destul de diferită. Țara mea este cu adevărat nemulțumită de situația actuală, cu siguranță, deoarece credem că trebuie să evităm orice spirală de măsuri protecționiste, pentru că doar dușmanii și rivalii noștri ar beneficia de astfel de probleme dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. Guvernul meu a spus clar că a fost o mare greșeală a administrației Trump să impună tarife asupra Uniunii Europene și altor țări, de asemenea. Credem că dezvoltarea noastră economică, dezvoltarea economică mondială în ultimul timp s-a bazat pe globalizare și pe regimuri fără tarife, așa că am dori să revenim la această tendință în economia mondială. Pentru Cehia, Statele Unite sunt un partener comercial foarte, foarte important, unul dintre cei mai importanți. Avem un comerț foarte echilibrat cu Statele Unite și am dori să continuăm acest comerț cu Statele Unite. Orice sancțiune americană ar afecta foarte mult comerțul nostru cu SUA, nu este vorba doar de comerțul bilateral. Este vorba, să zicem, și despre industria auto, pentru că avem un sector foarte puternic al industriei auto în țara mea. Nu este vorba despre mașini produse în Cehia, care nu sunt exportate în Statele Unite. Este vorba despre piese auto produse în țara mea, care sunt exportate către aproape toți producătorii europeni de automobile. Tarifele americane sunt foarte, foarte rele pentru dezvoltarea economică a țării mele. Așadar, susținem cu siguranță eforturile Comisiei Europene de a purta discuții cu Statele Unite pentru a rezolva situația, deoarece credem că tarifele vor afecta nu doar economia europeană, ci și economia americană, la fel și economia globală.
Atenţie la dependenţa de China
Cristina Cileacu: Dacă această situație nu este rezolvată, Uniunea Europeană va fi probabil forțată să meargă către alte piețe, iar China este una dintre aceste piețe. Este un lucru bun sau un lucru rău? Țara dvs. are o relație specifică cu China, să o numim așa.
Martin Košatka: Nu cred că această situație tarifară va schimba dramatic comerțul nostru cu China. Și nu vorbesc doar despre Republica Cehă, ci, în general, despre Uniunea Europeană, pentru că situația va rămâne aceeași. Pe de o parte, avem a doua cea mai mare economie mondială. Toată lumea ar dori să facă afaceri cu China, dar, pe de altă parte, avem îngrijorări. Prima este că practicile comerciale chineze nu sunt întotdeauna corecte. Știm despre subvenții uriașe pentru companiile chineze, pentru că guvernul chinez ar dori să deţină întâietatea și, dacă nu asta, chiar supremația, cel puțin în unele domenii. Deci, este ceva la care trebuie să ne gândim atunci când facem afaceri cu China. Și sunt, de asemenea, preocupări de securitate, desigur, în face afaceri cu China și nu mă refer doar la colectările de date în China. Vorbesc despre dependența noastră totală de China. Uită-te la agenda noastră verde aici, în Europa. Am vrut să construim o industrie europeană ca să devenim un important exportator de tehnologii ecologice. Și care este situația în acest moment. Închidem industria cărbunelui aici, în Europa şi importăm panouri fotovoltaice, aproape toate din China. Deci, devenim prea dependenți de China. Și nu menționez resursele minerale critice, aceasta este o altă problemă.
România, aliat cheie pentru Cehia
Cristina Cileacu: Sunteți ambasador în România și ați ajuns aici acum aproape un an. Care este misiunea Republicii Cehe în România, prin dvs?
Martin Košatka: Ca orice ambasadă dintr-o țară prietenoasă, misiunea ambasadei noastre este să promovăm relațiile politice, economice, culturale, să sprijinim turismul în general, contactele interumane. Nimic surprinzător. Dar, desigur, am ajuns acum opt luni cu câteva priorități. De fapt, sunt cinci de toate. Prima este să înfruntăm împreună expansionismul rusesc, pentru că pentru noi, România este un aliat cheie în regiunea Mării Negre. A doua prioritate este cooperarea mai strânsă în Uniunea Europeană. A treia este să lucrăm împreună pentru a sprijini Republica Moldova. A patra este încurajarea cooperării economice și comerciale dintre cele două țări. Pentru noi, România este cel mai important partener comercial din sud-estul Europei.
Cristina Cileacu: Aveţi o mulţime de investiţii în România.
Martin Košatka: O mulțime de investiţii din Cehia…
Cristina Cileacu: Invers sunt mai puţine.
Martin Košatka: Nu cred că oamenii sunt conștienți de importanța investițiilor cehe aici în România, pentru că, puteţi întâlni companiile cehe în fiecare zi, pe străzi. Companiile noastre sunt în multe sectoare, în sectorul energetic, farmaceutic, în sectorul agricol. Companiile cehe sunt chiar și în sectorul pariurilor sportive, suntem peste tot. Este un lucru pe care ambasada îl sprijină. Iar a cincea prioritate, desigur, este să continuăm să sprijinim comunitatea cehă de aici, în România.
Cristina Cileacu: Domnule ambasador, vă mulțumesc foarte mult pentru interviu.
Martin Košatka: Mulţumesc.