Donald Trump, președintele SUA, a declarat că „nu are intenția de a-l concedia” pe Jerome Powell, actualul președinte al Rezervei Federale, în ciuda criticilor repetate la adresa acestuia, informează BBC.
Trump a adăugat însă că și-ar dori ca Powell să fie „puțin mai activ” în ceea ce privește reducerea ratelor dobânzilor. Vorbind din Biroul Oval, marți, Trump s-a arătat și optimist în legătură cu îmbunătățirea relațiilor comerciale cu China.
Săptămâna trecută, președintele și-a intensificat atacurile la adresa șefului rezervei Federale (Fed), numindu-l „un mare ratat”. Declarațiile au dus la creșterea prețului aurului și la scăderi pe piețele bursiere, ale obligațiunilor și ale dolarului american, deși acestea și-au revenit ulterior.
Comentariile recente au venit după ce directorul Consiliului Economic Național, Kevin Hassett, a spus vineri că Trump analizează dacă este posibil din punct de vedere legal să îl concedieze pe Powell. În primul său mandat la Casa Albă, Trump l-a nominalizat pe Powell în 2017 pentru a conduce banca centrală. Președintele Joe Biden l-a nominalizat apoi pentru un al doilea mandat de patru ani la sfârșitul lui 2021.
Fed nu a mai redus ratele în acest an, după o scădere de un punct procentual la finalul anului trecut, decizie criticată dur de Trump. Nu este clar dacă Trump are autoritatea legală de a-l concedia pe președintele Fed. Niciun alt președinte american nu a încercat acest lucru până acum.
Tot marți, Trump a declarat că va fi „foarte amabil” în negocierile cu Beijingul și că tarifele vor scădea dacă se va încheia un acord, dar nu vor ajunge la „zero”. Anterior, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, ar fi declarat că se așteaptă la o dezescaladare a războiului comercial cu China, descriind situația actuală ca fiind nesustenabilă.
Trump susține acum că tarifele vamale aplicate mărfurilor din China “vor scădea substanțial, dar nu vor fi zero. Suntem ok cu China, vom fi amabili, vom trăi împreună foarte fericiți și ideal ar fi să și conlucrăm”, a spus președintele SUA, la nici două săptămâni după ce a impus taxe vamale de 145% și a amenințat că le-ar putea crește la peste 200%.
Bursele reacționează pozitiv
După declarațiile lui Trump, principalele burse asiatice au crescut miercuri, investitorii părând să întâmpine favorabil noile comentarii, notează Reuters. Indicele Nikkei 225 din Japonia a urcat cu aproximativ 1,7%, Hang Seng din Hong Kong cu 2,3%, iar indicele Shanghai Composite a crescut ușor, cu mai puțin de 0,1%.
Creșterea a urmat unei zile pozitive pe Wall Street marți: indicele S&P 500 a încheiat sesiunea în creștere cu 2,5%, iar Nasdaq cu 2,7%. Și contractele futures din SUA erau pe plus, semnalând un posibil start optimist în următoarea sesiune de tranzacționare.
Investitorii se tem că presiunile exercitate asupra lui Powell pentru a reduce dobânzile ar putea duce la o creștere a inflației, într-un moment în care tarifele comerciale sunt deja considerate un factor inflaționist.
Tensiunile comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii și tarifele impuse altor țări de SUA au generat incertitudine globală, afectând piețele financiare în ultimele săptămâni.
Impactul tarifelor și al politicii monetare
Marți, FMI a redus semnificativ prognoza de creștere economică pentru SUA în 2025, invocând incertitudinea cauzată de tarifele impuse. Trump a aplicat taxe de până la 145% pentru importurile din China, iar alte țări se confruntă cu un tarif general de 10% până în iulie. Potrivit administrației sale, odată adăugate noile taxe la cele existente, unele produse chinezești ar putea fi taxate cu până la 245%. China a reacționat cu un tarif de 125% pentru bunurile americane și a promis că va „lupta până la capăt”.
Piețele financiare americane au fost zdruncinate de criticile tot mai dure ale lui Trump la adresa Fed. De exemplu, în weekendul de Paște, el a afirmat că demiterea lui Powell este iminentă, iar piețele au scăzut drastic luni.
Cu toate acestea, declarațiile mai calme de marți au fost interpretate de analiști ca un semn pozitiv: „Se reduce semnificativ probabilitatea unor scenarii negative, cum ar fi stagflația sau o criză a datoriei suverane”, a scris Krishna Guha, vicepreședinte Evercore ISI.
Conflict vechi între Trump și Powell
Tensiunile dintre Trump și Powell datează din primul mandat al președintelui republican, care, deși l-a promovat pe Powell, a fost rapid nemulțumit de creșterile de dobândă implementate de acesta. Trump s-a gândit la un moment dat să îl concedieze, dar a fost descurajat de consilieri.
Legea Rezervei Federale din 1913 prevede că guvernatorii pot fi demiși doar „pentru cauză”, interpretată tradițional ca abatere, nu pentru dezacorduri politice. Totuși, legea nu specifică clar condițiile pentru revocarea președintelui Fed, care este unul dintre cei șapte guvernatori.
Cazurile în instanță privind demiterile unor oficiali din alte agenții independente sunt urmărite atent ca potențiale precedente pentru cazul Powell.
Ce previziuni sunt pentru economia SUA
Fed a redus ratele la sfârșitul anului trecut la intervalul actual de 4,25%-4,50%, dar nu a făcut alte modificări în acest an. Următoarea ședință de politică monetară este programată peste două săptămâni.
Oficialii Fed sunt îngrijorați că tarifele ar putea reaprinde inflația, complicând deciziile de politică monetară. În timp ce ratele ar putea fi tăiate din nou mai târziu în acest an, actuala strategie este una de „așteptare și observare”.
Traderii de pe piețele futures și-au ajustat așteptările, mizând acum pe trei reduceri de dobândă de câte un sfert de punct procentual până la finalul anului. Deși datele economice concrete, precum ocuparea forței de muncă și vânzările din retail, rămân solide, încrederea populației și a firmelor scade rapid.
FMI a indicat că riscurile asupra economiei SUA sunt în creștere, iar politicile comerciale ale lui Trump sunt un factor cheie în revizuirea negativă a prognozelor.
Editor : M.I.