Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că, începând de joi 24 aprilie, emiterea cărții electronice de identitate va putea fi solicitată şi de către persoanele cu domiciliul în Bucureşti.
MAI precizează în comunicatul de presă, că cetăţenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în Bucureşti vor putea solicita eliberarea unei cărţi electronice de identitate, programul în funcţie de fiecare sector fiind astfel: Sector 1 – începând cu ora 11.00; Sector 2 – începând cu ora 09.00; Sector 3 – începând cu ora 11.00; Sector 4 – începând cu ora 10.00; Sector 5 – începând cu ora 09.00; Sector 6 – începând cu ora 10.00.
Programările vor fi făcute exclusiv online, prin accesarea portalului HUB Servicii MAI.
MAI mai estimează că „primele cărţi de identitate electronice vor intra în posesia cetăţenilor care au domiciliul în municipiul Bucureşti începând cu 12 mai a.c.
Opţiunea pentru a solicita o carte electronică de identitate poate fi exprimată oricând de către titular, indiferent de termenul de valabilitate al actualului act de identitate.
MAI estimează și că, până la finalizarea extinderii emiterii la nivel naţional a cărţii electronice de identitate, termenul de soluţionare a cererii şi eliberarea C.E.I va avea în medie un interval de 10 zile, urmând ca după operaţionalizarea C.E.I. la nivelul întregii ţări, perioada de aşteptare pentru eliberarea documentului electronic de identitate să fie diminuată.
„Odată cu finalizarea activităţilor tehnice prin extinderea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional, cetăţeanul va putea opta între a solicita eliberarea unei Cărţi Electronice de Identitate sau a solicita eliberarea unei Cărţi de Identitate Simple care nu va conţine suport de stocare electronic (cip) şi care va fi pusă în circulaţie în ultima decadă a lunii mai 2025”, mai spune comunicatul de presă.
Costurile pentru eliberarea CEI
Prima Carte Electronică de Identitate se eliberează gratuit pentru cetăţenii români începând cu vârsta de 14 ani, în limita fondurilor asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Ulterior, pentru solicitarea eliberării altei Cărţi Electronice de Identitate, cetăţeanul va achita o taxă în valoare de 67 de lei.
De asemenea, pentru eliberarea Cărţii de Identitate Simple (CIS) solicitantul va achita o taxă în valoare 38 de lei.
Principalele beneficii ale CEI
– Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene
– Elemente avansate de securitate, care asigură protecţie împotriva falsificării şi a furtului de identitate
– Posibilitatea utilizării ca document de călătorie
– Acces facil la servicii electronice şi posibilitatea utilizării pentru semnătura electronica.
Când va fi CEI disponibilă la nivel național
Potrivit MAI, în următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel naţional, prin serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor.
Din luna iunie 2025, vor putea obţine Cartea Electronică de Identitate şi copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum şi pentru stabilirea identităţii în cadrul unor proceduri administrative (o soluţie mai eficientă decât utilizarea certificatului de naştere).
Începând cu 20 mai 2025, se vor elibera şi Cărţi de Identitate Simple (CIS), care nu conţin suport electronic de stocare.
Pe 13 martie, Marcel Ciolacu a precizat că noile cărţi electronice de identitate vor conţine informaţii legate de sexul persoanei, care nu poate fi decât feminin sau masculin și nu de „gen”. „Acest Guvern nu va permite strecurarea perfidă a unor elemente woke în legislația românească!”, a adăugat premierul.
Directorul executiv al MozaiQ Vlad Viski a reacționat cu privire la afirmațiile șefului Guvernului și a spus, pentru Digi24, că premierul „aruncă, din nou, în spațiul public, o fumigenă, pentru a distrage atenția românilor de la problemele reale: inflația, costul vieții, locurile de muncă, pensiile mici”.
Editor : A.P.