Capacitatea militară de reacție a Rusiei, cât de repede trece armata de la identificarea unei ținte la găsirea unei soluții, tragerea asupra ei și neutralizarea, este acum mult mai mare decât era la începutul războiului din Ucraina, arată o analiză Business Insider.
Federico Borsari, cercetător rezident în domeniul tehnologiei de război și al inovării la Centrul pentru analiza politicilor europene, a declarat pentru Business Insider că „rușii se adaptează, iar NATO observă cu siguranță acest lucru”.
Rusia devansează Occidentul în ceea ce privește producția de artilerie și flotele de drone de recunoaștere care ghidează artileria, întărind perspectiva că NATO trebuie să descurajeze un adversar cu mai multă putere de foc pe câmpul de luptă.
Una dintre cele mai dificile probleme ale Rusiei la începutul conflictului a fost timpul dintre găsirea unei ținte și tragerea asupra acesteia era mult prea mare. Era nevoie de ore pentru focurile indirecte (cum ar fi artileria și mortierele) și chiar mai mult pentru rachetele de croazieră.
Borsari a scris într-un raport publicat la începutul lunii aprilie că loviturile rusești erau uneori întârziate cu până la patru ore, ceea ce le făcea ineficiente împotriva unităților ucrainene care se mutaseră de mult pe o nouă poziție.
„În cazul rachetelor balistice tactice, acest lucru dura și mai mult”, a declarat el pentru BI. „Uneori chiar prea mult”.
Cercetătorii de la think tank-ul Royal United Services Institute, cu sediul la Londra, au scris în noiembrie 2022 că forțele ruse „au ratat ținte din cauza fricțiunilor autoimpuse în capacitatea lor de reacție, lovind de obicei prea târziu, mai degrabă decât deloc”.
O provocare în plus – că complexul de lovituri de recunoaștere al Rusiei a fost ineficient, depinzând de sateliți învechiți și de o puzderie de drone care nu au putut ține pasul cu ritmul luptelor.
Citește și
Capcana lui Donald Trump pentru Crimeea. De ce SUA vrea de la Ucraina un „compromis acceptabil” pentru a numi peninsula parte din Rusia
Rusia a folosit drone de supraveghere precum Orlan-10 și Forpost la începutul invaziei sale, după cum reiese din înregistrările open-source ale Oryx care arată că mai multe au fost distruse în primăvara anului 2022. Dar astfel de mijloace de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) erau prea puține pentru a fi eficiente.
Selecția țintelor a avut de suferit. Uneori, invadatorii ruși iroseau rachete tactice pe grupuri mici de infanterie ucraineană, în timp ce bombardau vaste aerodromuri cu o mână de rachete de croazieră.
O altă problemă a fost că primele sisteme de comandă și control ale Rusiei erau prea rigide, învechite și confuze, purtând trăsăturile de sus în jos ale structurii de comandă sovietice. După ce colectau informații în timp util, trupele de pe teren trebuiau să aștepte ca loviturile să fie aprobate pe diferite trepte de comandă.
Iar confuzia nu a făcut decât să încetinească lucrurile. Mulți soldați și ofițeri ruși erau, de asemenea, adesea neclari cu privire la domeniile lor de responsabilitate, probleme care au fost amplificate de problemele de comunicare și tehnologie.
De exemplu, la începutul războiului, multe unități rusești nu aveau laptopurile Strelets care să le permită să țintească eficient forțele ucrainene, au scris cercetătorii RUSI în mai 2023. Software-ul consolidează datele de informații de la drone și unități de recunoaștere, afișându-le pe o hartă în „format live” pentru comandanți.
Mai mult, mai mulți analliști au ajuns la concluzia au scris că unitățile rusești care aveau computerele le lăsau adesea în bagaje sau nu știau cum să le configureze.
Cum și-a eficientizat Rusia „capacitatea mortală de reacție”
Acum, Rusia folosește o gamă largă de drone tactice pentru a achiziționa ținte în Ucraina, inundând spațiul aerian cu sute de sisteme de observare la diferite altitudini și adâncimi. Uneori, aceste platforme ISR pot lucra împreună pentru a furniza comandanților ruși unghiuri vizuale diferite ale aceleiași ținte.
Pe măsură ce Kremlinul a început să crească producția de drone, ceea ce era o resursă rară la începutul invaziei a devenit în curând coloana vertebrală a recunoașterii Rusiei. În 2023, agenția de presă de stat a Moscovei, TASS, a raportat că Rusia și-a mărit de peste 50 de ori oferta de drone Orlan.
Apărarea aeriană ucraineană insuficientă a oferit, de asemenea, Rusiei o mai mare libertate de manevră cu dronele sale de recunoaștere mai mari, permițându-i să colecteze informații despre operațiunile ucrainene din spate și să efectueze lovituri eficiente care amintesc de loviturile HIMARS care s-au dovedit extrem de eficiente împotriva rușilor.
Având în vedere că dronele îi oferă Rusiei o imagine mai bună a spațiului de luptă, aceasta utilizează din ce în ce mai mult rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, precum Iskander-M, și bombele sale devastatoare de alunecare pentru a lovi mai precis ținte de mare valoare din spatele Ucrainei.
O lipsă temporară de muniție de artilerie în 2023 a însemnat, de asemenea, că Rusia a trebuit să învețe să treacă de la bombardamente în masă – o tactică de bază până atunci – la lovituri de precizie.
Citește și
Lupte filmate de camera de corp. Forțele speciale ucrainene au anihilat un pluton nord-coreean în regiunea Kursk
În plus, structura de comandă a Rusiei a evoluat din primele zile ale războiului.
Cercetătorii în domeniul războiului terestru de la RUSI, Jack Watling și Nick Reynolds, au scris într-un raport din 2023 privind tacticile rusești pe câmpul de luptă că „artileria rusă a început să rafineze în mod semnificativ complexul de lovituri de recunoaștere”, după ce i-au văzut pe ucraineni devastându-le depozitele de muniție și centrele de comandă și control cu lovituri HIMARS.
„Acest lucru a dus la o integrare mult mai strânsă a mai multor UAV-uri care sprijină direct comandanții autorizați să aplice focuri”, au spus ei, menționând că «artileria rusă și-a îmbunătățit, de asemenea, capacitatea de a trage din mai multe poziții și de a trage și a se deplasa».
Iar Rusia a început să utilizeze mai bine sistemul Strelets pentru o mai mare coerență în luptă.
Alte tehnologii au jucat, de asemenea, un rol. La fel ca Ucraina, trupele ruse au integrat tehnologia civilă în operațiunile lor, cum ar fi smartphone-urile și terminalele de comunicații prin satelit. Această abordare a făcut ca unitățile rusești de nivel inferior să fie mai coezive și capabile să îmbine informațiile și comanda atacurilor într-o singură imagine.
În octombrie, de exemplu, trupele ruse au fost văzute folosind aplicația de mesagerie pentru jocuri video Discord pentru a transmite informații în timp real despre câmpul de luptă și pentru a coordona loviturile.
Deși aceste sisteme sunt mai ușor de utilizat, există și dezavantaje notabile. De exemplu, utilizarea smartphone-urilor pe câmpul de luptă a dus la atacuri asupra poziției utilizatorului, scurgeri de informații și alte probleme. Liderii militari, din Rusia până în SUA, avertizează împotriva acestui comportament.
Concluziile NATO
Capacitatea de reacție îmbunătățită și mai rapidă a Rusiei înseamnă că forțele occidentale care se pregătesc pentru posibilitatea unui conflict între mari puteri ar trebui să se concentreze și mai mult pe instruirea trupelor pentru a lupta în timp ce se deplasează rapid și în formațiuni mici, pentru a reduce expunerea la lovituri, a declarat Borsari.
„De când a început invazia la scară largă, s-a pus un accent incredibil de mare pe nevoia de forțe mai dispersate și dezagregate din partea NATO”, a spus el.
Dezagregarea a fost recunoscută din ce în ce mai mult ca o necesitate pe câmpul de luptă modern. Este un factor determinant în spatele activităților de instruire occidentale, cum ar fi operațiunile de autostradă pentru avioanele de luptă, dar mai sunt multe de făcut.
Sam Cranny-Evans, directorul companiei britanice de consultanță Calibre Defence, a scris în ianuarie pentru Centrul de analiză istorică și cercetare a conflictelor că NATO ar trebui să se aștepte la o Rusie mai experimentată, pregătită să lupte cu precizie.
„Acest lucru este important pentru armata britanică și aliații săi”, a scris el, „deoarece dovezile disponibile indică faptul că Rusia s-a îndepărtat de rădăcinile sovietice care stau la baza doctrinei sale contra-baterie, către una care precisă, letală și operabilă la scară mare”.
Borsari a declarat că o măsură mai imediată pe care o pot lua SUA și Europa este să vizeze producția Rusiei de drone de înaltă tehnologie și muniții de precizie, care se bazează adesea pe piese din străinătate.
„Sancțiunile occidentale au încetinit, într-un fel, achiziția de componente pentru această producție. Acest lucru ar afecta capacitatea Rusiei de a ataca la scară largă și durabilă”, a spus el
Editor : S.S.