Spitalele din București și modernizarea lor au fost printre principale teme de atac folosite de Crin Antonescu (și implicit de reprezentanții PSD-PNL-UDMR) împotriva contracandidatului Nicușor Dan. În ultimul astfel de episod, Antonescu l-a acuzat pe primarul Capitalei că a dat o autorizație pentru extinderea unui spital privat cu o secție oncologică pe fondul discuțiilor publice din ultimele zile. În replică, Nicușor Dan a transmis că „este incalificabil să folosești românii bolnavi de cancer ca temă electorală”.
Una dintre principalele teme de atac ale lui Crin Antonescu (și implicit ale reprezentanților PSD-PNL-UDMR) împotriva lui Nicușor Dan în timpul campaniei prezidențiale din 2025 a vizat întârzierile privind aprobarea autorizațiilor de construcție pentru modernizarea spitalelor din București.
Nicușor Dan a fost acuzat de Crin Antonescu (și susținătorii lui din campanie), încă de la dezbaterea Digi24, că ar bloca modernizarea și dezvoltarea a șapte spitale din București, printre care și a unui spital privat.
„Antonescu continuă să spună că negrul e alb și albul e negru. Pentru fiecare din spitale, să-mi spuneți pentru ce mă acuzați”, a fost reacția punctuală a lui Nicușor Dan, la dezbaterea de la Digi24.
Antonescu, către Nicușor Dan: „Ați semnat-o după ce am avut discuții publice”
Polemica dintre cei doi a continuat și miercuri seară, în timpul dezbaterii de la Antena 3 CNN.
„Domnule Nicușor Dan, acum cinci ani de zile vi s-a solicitat aprobarea pentru construirea unei clinici oncologice pentru copii (…) ați stat în procese, acum doi ani o instanță a pronunțat o decizie definitivă, în doi ani erați obligați să semnați autorizația. Aud, înțeleg, îmi spuneți dacă e adevărat sau nu că totuși azi (n.r. 30 aprilie) ați semnat-o după ce am avut discuții publice (…) De ce faceți aceste lucruri? E un hobby, e un lobby, e lentoare în decizii? E altceva? Ce e?”, l-a întrebat Crin Antonescu pe Nicușor Dan, la dezbaterea de miercuri seară.
Antonescu a menționat, practic, că Nicușor Dan a dat o autorizație pentru construcția unui spital oncologic pediatric privat pe 30 aprilie, pe fondul acuzațiilor venite în timpul campaniei.
Acest lucru a fost întărit, ulterior, de un document publicat de un fost secretar de stat din Ministerul Sănătății (și actual deputat PSD), Alexandru Rogobete.
Acesta a publicat pe pagina personală de Facebook un document din care reiese că Primăria Capitalei a autorizat extinderea cu un „corp nou de construcție de servicii medicale și birouri” pentru acest spital privat în ziua dezbaterii, pe 30 aprilie.
Nicușor Dan a recunoscut semnarea autorizației pe 30 aprilie. Ce a acuzat în schimb
Întrebat de Antonescu dacă a „dat sau nu aprobarea”, Nicușor Dan a recunoscut că „da”.
Din documentul publicat de Rogobete mai este invocată o decizie a Curții de Apel București, rămasă definitivă în 11 octombrie 2023. Nu reiese, însă, data la care Primăria Capitalei a primit motivarea hotărârii instanței.
„Asta nu înseamnă că un privat care are medici foarte buni trebuie să construiască nelegal acolo unde construiește”, a adăugat Nicușor Dan.
Totodată, primarul Capitalei și candidat independent la alegerile din 2025, a subliniat că „nu avem o viziune pentru sistemul medical, pentru infrastrucută, nu există proiecte pentru mari spitale care să înlocuiască infrastructura improprie pentru activitatea medicală din România”.
„Dacă din lipsa acestei viziuni pe sistemul de sănătate se pune presiune pe un primar să semneze un act pe care-l consideră ilegal, cred că trebuie să-i lăsăm posibilitatea de a judeca legalitatea. Și nu sunt doi ani, sunt câteva luni și mai puțin de când s-a redactat hotărârea definitivă să știm și noi ce să facem”, a subliniat Nicușor Dan în timpul dezbaterii de la Antena 3 CNN.
Ulterior, edilul a revenit în dimineața zilei de 1 mai:
„Discuția juridică despre legalitatea cererii de construire este complexă, nu o redau aici. Le-am transmis, încă de când au solicitat, că nu este locația potrivită, și sper să găsească locația rezonabilă pentru construirea noului corp”, s-a mai apărat Nicușor Dan.
Totodată, candidatul independent a subliniat că „este incalificabil să folosești românii bolnavi de cancer ca temă electorală în alegerile prezidențiale”.
Blocaje în construcția spitalelor din PNRR
În același timp, Digi24 a arătat încă de la finalul lunii martie că există blocaje în ceea ce privește construcția a 24 de clădiri și spitale noi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Detalii, aici.
Ceea ce Digi24 a prezentat vizează situația de la nivelul țării și cuprinde spitale din subordinea autorităților locale (cum ar fi Spitalul de Urgență din Piatra Neamț), Ministerul Sănătății (Spitalul Universitar de Urgență din București) sau Ministerul Apărării (spitalele MApN din Sibiu și Pitești).
„Pentru toate aceste investiții din sănătate ar trebui să atragem fonduri europene în valoare de 2,7 miliarde de euro. Vorbim de aceste investiții prin PNRR. Dacă nu se va întâmpla acest lucru și probabil în cazul multor spitale cel mai probabil nu vom reuși, atunci statul român va fi obligat să aloce din buget bani pentru a termina aceste spitale, altfel vom rămâne cu ele la stadiul de șantiere”, explica, atunci, Carla Tănasie, jurnalist specializat pe sănătate.
Editor : M.G.