Oficialii americani pregătesc mai multe variante de sancțiuni pentru ca președintele american Donald Trump să crească presiunea economică asupra Moscovei, ca răspuns la reticența continuă a președintelui rus Vladimir Putin de a pune capăt războiului împotriva Ucrainei, a relatat Bloomberg pe 2 mai, citând surse nedivulgate, potrivit Kyiv Independent.
La scurt timp după instalarea sa la Casa Albă, Trump a amenințat că va impune tarife și sancțiuni Rusiei pentru a forța Moscova să intre la negocieri, spunând că „putem alege calea ușoară sau pe cea grea”. Până acum, aceste amenințări nu s-au materializat.
Cu toate acestea, Trump a pus recent sub semnul întrebării intențiile Rusiei de a negocia pacea, având în vedere atacurile continue împotriva Ucrainei. Kievul l-a îndemnat în repetate rânduri pe Trump să intensifice presiunea asupra Moscovei.
Nu se știe încă ce opțiuni sunt pe masă. Sursele Bloomberg au declarat că Trump nu a luat încă o decizie, deoarece eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului sunt încă în desfășurare. Dar orice s-ar decide, rămâne exclusiv la latitudinea președintelui SUA.
Cu o zi mai devreme, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a declarat că SUA își menține angajamentul de a sprijini eforturile de pace din Ucraina, dar își va reduce rolul direct de mediator.
Remarcile reflectă o schimbare semnificativă în abordarea Washingtonului, după luni de diplomație blocată care viza intermedierea unui armistițiu în războiul de amploare al Rusiei împotriva Ucrainei.
SUA și-au intensificat eforturile diplomatice la începutul acestui an, inclusiv negocierea unui armistițiu de 30 de zile și încetări parțiale ale focului care să ducă la oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice civile.
Moscova a respins aceste inițiative, iar forțele rusești au intensificat atacurile în Ucraina.
În schimb, Kievul a acceptat planul de sistare a focului susținut de SUA și continuă să ceară o încetare necondiționată a ostilităților.
Senatorul republican Lindsey Graham a declarat pe 1 mai că cel puțin 72 de senatori sunt pregătiți să voteze pentru noi sancțiuni și tarife vamale dure împotriva Rusiei, în cazul în care Putin va continua să evite negocierile serioase de pace.
Editor : Liviu Cojan