Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) lansează, duminică, un apel public către candidaţi şi susţinătorii acestora „să contribuie la desfăşurarea într-un climat de integritate, corectitudine şi siguranţă” a alegerilor şi le solicită că nu continue propaganda electorală. Cele trei instituţii recomandă alegătorilor citirea”cu simţ critic” a informaţiilor şi verificarea lor din surse oficiale
„Încrederea românilor în procesul electoral depinde doar de asigurarea şi desfăşurarea acestuia în condiţii de legalitate, egalitate şi integritate, fără discriminare şi fără a îndemna la încălcarea legii ori la răspândirea de informaţii false sau eronate care pot influenţa opţiunile electorale sau care pot denatura rezultatele scrutinului. AEP, CNA şi CNCD le reamintesc competitorilor, susţinătorilor acestora şi alegătorilor că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare, să nu continue propaganda electorală şi să fie vigilenţi în privinţa redistribuirii în mediul online a informaţiilor neverificate sau care sunt parte a unor îndemnuri de redistribuire coordonată. Acelaşi îndemn îl adresăm şi radiodifuzorilor”; se arată în apelul transmis de cele trei instituţii duminică, în ziua votului pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.
În contexul în care în mediul online au fost deja semnalate cazuri de răspândire de conţinut fals şi manipulator AEP, CNA şi CNCD recomandă alegătorilor să se informeze corect, din surse oficiale şi să sesizeze autorităţile aflate exclusiv în serviciul publicului.
„Au fost luate toate măsurile pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri libere, corecte şi transparente, în acord cu cele mai înalte standardele democratice de la nivel european şi internaţional, iar autorităţile sunt angajate total în a-şi îndeplini misiunea dată prin lege.
AEP, CNA şi CNCD recomandă citirea informaţiilor cu simţ critic, prin verificarea acestora din surse oficiale înainte de a fi distribuite”; mai transmit cele trei instituţii.
Acestea amintesc că „fiecare cetăţean poate contribui la stoparea viralizării unor materiale care ar putea dăuna bunei desfăşurări a procesului electoral pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025” şi încurajăm consultarea paginilor de internet oficiale ale AEP, CNA şi CNCD, iar cei care identifică online conţinut manipulator sunt însemnaţi să sesizeze acest lucru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].