Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Maramureş: Patru ucraineni, recuperaţi de pe munte de salvamontişti şi poliţişti de frontieră

mai 8, 2025

Parlamentul European a decis că procesul de aderare a Turciei la UE nu poate fi reluat. Care este motivul

mai 8, 2025

Autoritatea Electorală dezminte informațiile privind amânarea turului al doilea al prezidențialelor

mai 8, 2025

PORTRET: Leon al XIV-lea, un american moderat în urma lui Francisc I

mai 8, 2025

Video Atac cu drone ucrainene asupra Moscovei: Ucrainenii anunță „perturbări masive” ale zborurilor civile din regiunea capitalei ruse

mai 8, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Analiză Provocările aflate pe lista noului papă: criza bugetară a Vaticanului, rolul femeilor în Biserică şi declinul credinţei în Europa
Lumea

Analiză Provocările aflate pe lista noului papă: criza bugetară a Vaticanului, rolul femeilor în Biserică şi declinul credinţei în Europa

By Sala de Presămai 8, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Mitra albă de papă vine la pachet cu sarcini deosebit de dificile. Oricine va ieşi din viitorul conclav ca nou lider al Bisericii Catolice, care numără 1,4 miliarde de membri, va avea multe probleme de rezolvat pe agenda sa, scrie Reuters. Printre cele  presante aspecte cu care noul papă se va confrunta se numără deficitul tot mai mare în finanţele Vaticanului, frecventarea tot mai scăzută a bisericii în țările occidentale sau dezbaterile doctrinare cu privire la chestiuni precum hirotonirea femeilor ca membri ai clerului.

Criza financiară a Vaticanului a fost una dintre marile provocări pentru papa Francisc. Cu trei zile înainte de ultima sa spitalizare, în februarie, el a ordonat crearea unei noi comisii la nivel înalt pentru a încuraja donaţiile către Vatican, care se confruntă cu un deficit bugetar şi cu obligaţii tot mai mari pentru fondul său de pensii.

Deşi Vaticanul nu a mai publicat un raport bugetar complet din 2022, ultimul set de conturi, aprobat la mijlocul anului 2024, includea un deficit de 83 de milioane de euro, au declarat pentru Reuters două surse aflate la curent cu situația.

Deficitul din fondul de pensii a fost estimat la aproximativ 631 de milioane de euro de către responsabilul cu finanţele de la Vatican, în 2022. Nu a existat nicio actualizare oficială a acestei cifre, dar mai multe persoane din interior au declarat pentru Reuters că sunt de părere că aceasta a crescut.

Reverendul Thomas Reese, un preot iezuit, care a scris despre finanţele Vaticanului, a declarat că problemele bugetare ar putea avea un „impact enorm” asupra persoanei pe care cardinalii, care intră în conclav miercuri, o aleg ca nou papă. „Vor trebui să aleagă pe cineva care să strângă fonduri, nu un pastor”, a spus Reese.

Dacă acești cardinali caută pe cineva care să ştie de unde să facă reduceri de fonduri în complicata structură birocratică a Vaticanului, ar putea să apeleze la cardinalul italian Pietro Parolin, subliniază Reuters. Unul dintre principalii candidaţi la succesiunea lui Francisc, acesta a fost oficialul numărul doi al Vaticanului pe aproape toată durata papalităţii acestuia.

Cu toate acestea, Parolin a condus Secretariatul de Stat al Vaticanului atunci când acesta a fost implicat într-un scandal legat de investiţia dubioasă de peste 200 de milioane de dolari în achiziţionarea unei clădiri din Londra. Cardinalul Angelo Becciu, cândva unul dintre principalii adjuncţi ai lui Parolin, a fost ulterior condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru deturnare de fonduri şi fraudă de către un tribunal din Vatican. Becciu neagă orice infracţiune şi este liber, în aşteptarea unui apel.

Declin al Bisericii Catolice în Europa

În întreaga lume, numărul membrilor Bisericii Catolice a crescut uşor în ultimii ani. Conform celor mai recente statistici oficiale, la sfârşitul anului 2023 existau 1,405 miliarde de catolici la nivel mondial, în creştere cu 1,15% faţă de 1,389 miliarde la sfârşitul anului 2022.

Cea mai mare proporţie de catolici se află în America, cu 64,2% din populaţia din America de Nord şi de Sud botezată catolic. Urmează Europa cu 39,6% şi Oceania cu 25,9%. Dar, în general, rata botezării copiilor, un indicator-cheie al popularităţii credinţei, este cea mai ridicată în ţările în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, multe ţări europene înregistrează scăderi. Conferinţa episcopală germană a raportat, la începutul acestui an, că numai 29 de preoţi noi au fost hirotoniţi în ţară în 2024, un minim istoric. De asemenea, aproximativ 321.000 de catolici germani au părăsit Biserica în acel an. Numărul total de catolici din Germania, a cărei populaţie de 83 de milioane de locuitori era, cândva, aproape jumătate catolică, numără în prezent sub 20 de milioane.

Având în vedere modelele de creştere, unii cardinali aflaţi în căutarea noului papă ar putea dori să se îndepărteze de Europa şi să se îndrepte către Asia sau Africa. În acest caz, un candidat probabil este cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle. Fost arhiepiscop de Manila, căruia Francisc i-a cerut să conducă biroul de evanghelizare al Vaticanului în 2019, Tagle este cunoscut ca o personalitate fermecătoare, cu picioarele pe pământ şi ar fi primul papă de la est de Turcia.

Filipine, o ţară cu aproape 115 milioane de locuitori, este aproape 80% catolică. Când Papa Francisc a vizitat Filipine, în 2014, a fost întâmpinat de cea mai mare mulțime de oameni din istoria papală. La o slujbă în aer liber, în Manila, au participat aproximativ 7 milioane de persoane.

Însă Tagle a fost, de asemenea, implicat într-un scandal. În 2022, Francisc l-a înlăturat de la conducerea unei confederaţii de 162 de organizaţii catolice de ajutor, dezvoltare şi servicii sociale, cu sediul la Vatican, care lucrează în peste 200 de ţări. Francisc a demis întreaga conducere a Caritas Internationalis, în urma unor rapoarte care acuzau conducerea de intimidare. Rolul lui Tagle, un fel de cancelar al organizaţiei, a fost însă mai mult ceremonial.

Probleme doctrinare

În ceea ce priveşte disputele doctrinare, Francisc a încercat, în mare măsură, să deschidă Biserica către noi discuţii. Subiecte precum hirotonirea femeilor, tabu timp de decenii, au fost dezbătute.

Papa a creat două comisii pentru a lua în considerare hirotonirea femeilor ca diaconi, care sunt slujitori precum preoţii, dar nu pot celebra Sfânta Liturghie. Una dintre comisii nu şi-a încheiat încă activitatea.

De asemenea, Francisc a permis preoţilor să binecuvânteze cuplurile de acelaşi sex, de la caz la caz.

Mişcările sale au atras critici din partea catolicilor conservatori, inclusiv din partea câtorva cardinali, care se temeau că Francisc „diluează” credinţa. Unii cardinali cer acum o schimbare de direcţie.

Gerhard Mueller, un cardinal conservator, a declarat că următorul papă nu ar trebui să fie un succesor al lui Francisc, ci un succesor al Sfântului Petru, primul papă.

Editor : C.A.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Parlamentul European a decis că procesul de aderare a Turciei la UE nu poate fi reluat. Care este motivul

Video Atac cu drone ucrainene asupra Moscovei: Ucrainenii anunță „perturbări masive” ale zborurilor civile din regiunea capitalei ruse

George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru altă țară

Încă o țară ar putea să interzică rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani

Donald Trump a vorbit la telefon cu Recep Erdogan și i-a cerut ajutorul pentru încheierea conflictului din Ucraina

Moscova, atacată din nou de dronele ucrainene, înaintea paradei militare la care va asista inclusiv liderul Chinei, Xi Jinping

Mulți americani și vest-europeni cred că al treilea război mondial poate izbucni în cel mult zece ani. Care e cea mai probabilă cauză

Galerie Foto Met Gala 2025: Care au fost cele mai spectaculoase ținute și apariții ale vedetelor

S-au decernat Premiile Pulitzer. Tentativa de asasinat a lui Donald Trump, Sudan, Gaza – printre materialele premiate

Alegerile Editorului

Parlamentul European a decis că procesul de aderare a Turciei la UE nu poate fi reluat. Care este motivul

mai 8, 2025

Autoritatea Electorală dezminte informațiile privind amânarea turului al doilea al prezidențialelor

mai 8, 2025

PORTRET: Leon al XIV-lea, un american moderat în urma lui Francisc I

mai 8, 2025

Video Atac cu drone ucrainene asupra Moscovei: Ucrainenii anunță „perturbări masive” ale zborurilor civile din regiunea capitalei ruse

mai 8, 2025

Consilier BNR: Dacă nu schimbăm direcţia vaporului numit România, duminica viitoare Titanic scrie pe noi

mai 8, 2025

Cele mai recente știri

Nicuşor Dan: România nu îşi permite să vorbească de alegeri anticipate și despre Călin Georgescu prim-ministru

mai 8, 2025

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

mai 8, 2025

Dezbatere electorală – George Simion, pus în dificultate pe tema caselor de 35.000 de euro şi de un leu pentru diaspora. Candidatul AUR spune că ”anumite lucruri sunt răstălmăcite”. Ironii din partea lui Nicuşor Dan pe tema acestor promisiuni

mai 8, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.