ONG-uiri specializate în apărarea victimelor agresiunilor sexuale comise de către membri ai clerului catolic consideră împărţit bilanţul Leon al XIV-lea înainte să fie ales Papă în acest dosar, unul dintre cele mai urgente dosare cu care se confruntă relatează AFP.
Două organizaţii americane de apărarea drepturilor victimelor – Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) şi Bishop Accountability – au publicat comunicate în urma alegerii lui Leon al XIV-lea joi, prin care pun sub semnul întrebării angajamentul acestui prelat american în vârstă de 69 de ani de a ridica vălul de pe acest flagel.
În calitate de şef al Ordinului Augustinilor în întreaga lume, iar apoi de episcop al diocezei peruane Chiclayo în perioada 2015-2023, ”el nu a publicat niciun nume” al celor care se fac vinovaţi, denunţă Anne Barrett Doyle de la Bishop Accountability.
Lucrurile au stat la fel în cei doi ani în care a condus puternocul Dicaster (Minister) al Episcopilor, un departament-cheie al Vaticanului, care-l consilia pe Papa Francisc în numirea episcopilor, acuză ea.
Robert Francis „Prevost a supervizat dosarele instruite (…) împotriva episopilor acuzaţi de agresiuni sexuale şi disimulare. El a menţinut secretul acestor proceduri şi nu a dezvăluit niciun nume şi nicio informaţie”, acuză ea.
”Sub conducerea sa, niciunui episcop nu i s-a luat titlul. Cea mai tulburătoare este acuzaţia victimelor din fosta sa dioceză din Peru potrivit căreia el nu a deschis nicodată vreo instrucţie canonică împotriva presupuselor agresiuni sexuale comise de către doi preoţi”, adaugă ea.
Organizaţia SNAP de apărarea victimelor religioşilor acuzaţi de agresiuni sexuale ale minorilor a anunţat că pe vremea când Robert Francis Prevost era episcop în Chiclayo, trei victime au depus acuzaţii la dioceză, fără niciun rezultat.
Cele trei victime s-au adresat apoi autorităţilor civile în 2022.
”Victimele au afirmat că monseniorul Prevost nu a deschis nico anchetă, că a trimis informaţii neadecvate Romei şi că dioceza i-a permis preotului să continue să oficieze slujba”, potrivit SNAP.
În calitate de conducător provincial al Augustinilor în regiunea Chicago, viitorul Papă i-a permis unui preot acuzat de agresarea unor minori să stea într-o mănăstire augustină în apropierea unei şcoli din oraş, în 2000.
EL A DESCHS CALEA
Bishop Accountability relevă totodată unele acţiuni pozitive, subliniind rolul lui Leon al XIV-lea în denunţarea scandalului agresiunilor şi de corupţie împotriva Sodalitium Christianae Vitae (SCV), o congregaţie laică ultraconservatoare din Peru, dizolvată de către Francisc în 2025.
Una dintre victime, Pedro Salinas – un jurnalist, autorul unui reportaj despre acest grup – l-a inclus luna trecută pe Robert Francis Prevost între cei cinci episcopi care au jucat un ”rol extrem de important (…) în numele victmelor”.
Acest scandal ”ne dă motive să sperăm”, a comentat Anne Barrett Doyle. „Ne rugăm să vedem acţiuni decisive suplimentare din partea lui Prevost din postul său de Papă”.
Preşedintele Conferinţei Episcopilor din Peru, Carlos Garcia Camader, a apărat joi bilanţul noului Papă.
În calitate de episcop, el a ”deschis calea aici, în Peru, ascultării victimelor şi înfiinţării unei Comisii a Adevărului” în scandalul SCV, a dat el asigurări.
Primele acuzaţii cu privire la violenţe au apărut la începutul anilor 2000, însă scandalul a explodat în 2015, după apariţia unei cărţi în care eru citate victime care detaliau ”violenţe fizice, psihologice şi sexuale” comise de către conducători ai mişcării şi fondatorului acesteia, potrivit Vatican News, site-ul oficial de ştiri al Vaticanului.
În urma unei anchete de şapte ani, Papa Francisc a dizolvat SCV cu câteva săptămâni înainte să moară.
Aproximativ 36 de persoane – inclusiv 19 minori – au fost supuse la violenţe, potrivit Vatican News.
În ianuarie, monseniorul Prevost a participat împreună cu Papa Francisc la o întâlnire cu Jose Enrique Escardo, una dintre primele victime care au denunţat faptele mişcării religioase
”Respingem muşamalizarea şi secretul, ele fac mult rău, pentru că trebuie să ajutăm persoanele care au suferit din cauza acestor fapte condamnabile”, declara monseniorul Prevost cotidianului peruan La República, într-un interviu acordat în iunie 2019.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].