Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Ruşii susţin că o rachetă ucraineană a lovit un hotel din regiunea Kursk şi trei persoane sunt rănite

mai 12, 2025

Ce spune Kremlinul despre armistițiul de 30 de zile în Ucraina, propus de Occident

mai 12, 2025

Serie A: Remiză cu liderul Napoli pentru echipa lui Dan Şucu

mai 11, 2025

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic îi cere lui Vladimir Putin gaze naturale la preţ redus. Ce a spus liderul de la Kremlin

mai 11, 2025

Alegerile din România agită spiritele în Ungaria. Viktor Orban, atacat pentru sprijinirea lui George Simion, revine asupra declarației

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Îl va înfrunta primul papă american pe Donald Trump? Ce se ascunde în spatele deciziei conclavului
Lumea

Îl va înfrunta primul papă american pe Donald Trump? Ce se ascunde în spatele deciziei conclavului

By Sala de Presămai 11, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Sprijinul în conclavul papal din această săptămână s-a coagulat în jurul unui lider care ar putea contesta agenda președintelui american, în special în ceea ce privește migrația, comentează Politico.

În ultimele zile dinaintea ritualului secret care a dus la alegerea primului conducător american al Bisericii Catolice, președintele american Donald Trump a postat o fotografie (făcută cu ajutorul IA) a sa ca pontif, înfuriind multe fețe bisericești.

Aceasta a fost doar una dintre numeroasele intruziuni ale sale într-un conclav în care președintele nu a putut rezista să se insereze, după ce a umbrit deja funeraliile Papei Francisc cu negocierile sale de pace, susținând în același timp candidații papali favorizați.

Clericii au fost „reticenți” să aleagă un papă din partea superputerii globale, a declarat un cardinal pentru Politico. Dar, în cele din urmă, când cei 133 de cardinali votanți s-au izolat miercuri în Capela Sixtină pentru a-l alege pe liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume, ei au ales nu doar un american, ci și unul care ar putea, în mod plauzibil, să acționeze ca o contrapondere la impulsivul președinte american.

Acest lucru nu a fost întru totul întâmplător. Atunci când cardinalii au găsit în cele din urmă o unitate cu privire la un nou pontif, progresiștii dintre ei erau conștienți că Robert Francis Prevost, născut în Chicago, un fost misionar în vârstă de 69 de ani cu o moștenire mixtă, era un lider care ar putea oferi o voce alternativă la Trump, potrivit persoanei citate mai sus și unui alt cardinal. Prevost a fost uns joi Papă Leon al XIV-lea.

Deși nu a fost factorul determinant din spatele deciziei, care a fost ghidată de considerente interne mai subtile, a avea un papă american care ar putea oferi o contrapondere la retorica lui Trump a fost un „dar suplimentar”, a declarat unul dintre clerici pentru Politico, vorbind sub condiția anonimatului pentru a vorbi despre discuții private.

Și într-adevăr, pe hârtie, Papa Leon pare să fie împotriva a aproape tot ceea ce reprezintă președintele american.

Observatorii progresiști se așteaptă ca Leon XIV să continue abordarea umană a papalității care a înfuriat mulțimea MAGA și a fost favorizată de Francisc, susținând în mare măsură eforturile predecesorului său de a face Biserica mai tolerantă față de grupurile pe care le-a persecutat istoric.

În contrast cu izolaționismul lui Trump, Leon XIV este, de asemenea, de așteptat să continue eforturile lui Francisc de a implica mai mult comunitățile din lumea în curs de dezvoltare, o forță de putere în creștere în Biserica globală ai cărei lideri se spune că i-au oferit un sprijin critic în timpul conclavului.

Citește și

Scheletele din dulapul Ordinului Sf Augustin și al Papei Leon al XIV-lea. „A găzduit prădători lângă o școală”

O problemă foarte importantă: migrația

Poate cea mai mare problemă asupra căreia Trump și noul papă nu sunt de acord este cea a migrației.

În timp ce președintele continuă deportările în masă ale migranților fără documente din SUA, Leon este „în favoarea migranților, în favoarea refugiaților, în favoarea drepturilor omului; el este alături de cei săraci”, a declarat persoana citată mai sus. El are chiar un pașaport peruvian, a subliniat această persoană.

„El este cu siguranță o problemă pentru Trump, deoarece a luat o poziție foarte serioasă și reprezintă America pe care Trump o detestă, cei care vorbesc spaniola”, a declarat Alberto Melloni, profesor de istoria creștinismului la Universitatea din Modena. „Folosirea limbilor spaniolă și italiană și nu a limbii engleze în primul său salut de joi seară a fost o cruzime deliberată din partea lui Prevost”.

Walter Kasper, un cardinal german în vârstă de 92 de ani, prea bătrân pentru a participa la conclav, a declarat pentru Politico că migrația a fost o „problemă foarte importantă” pentru cardinali în timpul ședințelor pre-conclav, care de multe ori au o influență enormă asupra rezultatului final. Tratamentul lui Trump față de migranți este „teribil”, a spus el. „Venind atât din SUA, cât și din Peru, [Leon] înțelege foarte bine problema”.

Problema migrației va fi importantă pentru acest pontificat, a spus Kasper, adăugând că noul papă „are multă experiență în această privință”.

Propria opinie a lui Leon cu privire la administrația Trump este deja evidentă.

Un cont X despre care se crede că este legat de noul pontif a criticat aspru poziția administrației Trump privind migrația în aprilie. Și după ce a îmbrăcat joi sutana albă, Leon a pierdut puțin timp pentru a se prezenta ca o voce care apără migranții, denunțând „neglijarea milei și încălcările îngrozitoare ale demnității umane” în rândul celor care nu au credință – ceea ce ar putea fi citit ca o referire la retorica crescândă împotriva migranților în țara sa natală.

Vindecarea „schismei” din SUA

Dar impulsul din spatele demersului pentru Prevost nu a fost doar despre omul de la Casa Albă.

Mai mult decât despre Trump, este posibil să fi avut de-a face și cu influența mai largă și corozivă a politicii americane asupra Bisericii Catolice din SUA, care, în ultimii ani, s-a bifurcat în facțiuni războinice, adesea rebele, împărțite între progresiști de linie dură și tradiționaliști aliniați MAGA, alarmând clerul de la Roma. Tradiționaliștii, în special, au susținut că sunt persecutați în mod activ de Francisc și au contestat în mod deschis domnia sa, ceea ce i-a determinat pe unii să se întrebe dacă Biserica americană se va rupe în cele din urmă în mod decisiv de Sfântul Scaun.

Este o situație pe care liderii Bisericii nu pot risca să o lase să scape de sub control. Există o recunoaștere în rândul cardinalilor a faptului că „fără biserica americană, nu există biserică”, a declarat pentru Politico o persoană din interiorul Vaticanului, mergând atât de departe încât să numească Biserica nord-americană „schismatică”.

Când cardinalii s-au decis asupra lui Prevost, potrivit acelei persoane și participantului la conclav citat mai sus, mulți au fost conștienți că este cineva care ar putea ajuta la vindecarea acestor diviziuni.

„El va avea o influență asupra Bisericii americane cu siguranță, deoarece este american și este din Chicago, care este mai deschisă, mai progresistă”, a spus participantul la conclav. Acesta a subliniat că Leon al XIV-lea a semnalat deja dorința de a se împăca cu tradiționaliștii, plănuind să se mute în Palatul Apostolic, somptuoasa reședință de la Vatican, care a fost locuința papilor anteriori, înainte ca Francisc să se mute în mai austera casă de oaspeți Santa Marta.

Mutarea în palat este „ca și cum ai spune dreptei: «Nu suntem împotriva ta»”, a spus persoana respectivă. Acesta a insistat că noul papă nu ar avea nicio dorință de a antagoniza conservatorii, având în vedere că dorința predominantă în rândul cardinalilor înainte de alegerea sa era de „unitate”.

Noul papă ar putea, de asemenea, „reinterpreta”, fără a da înapoi, unele dintre cele mai controversate mișcări progresiste ale lui Francisc, cum ar fi declarația sa care permite binecuvântarea persoanelor din cuplurile de același sex, a declarat vineri cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscopul progresist al Luxemburgului, unei mâini de reporteri, inclusiv Politico, într-o sală laterală a bisericii Nuova Chiesa din Roma.

Unii dintre tradiționaliști și-au exprimat deja speranța că Prevost va adopta un ton mai conciliant. Edward Feser, profesor catolic de filosofie la Pasadena City College, a sugerat pe X că, în timp ce teologia noului papă era progresistă, el părea un „om mai rezonabil [care] ar fi putut fi convins să nu ia deciziile mai problematice ale lui Francisc”. Prevost s-a întâlnit deja personal cu influentul cardinal american Raymond Burke, un critic dur al lui Francisc, care s-a plâns în mod constant de eforturile ultimului papă de a reduce Liturghia tridentină, o variantă mai veche a liturghiei latine favorizată de tradiționaliști.

MAGA

După ascensiunea lui Prevost, Laura Loomer, un activist politic american de extremă dreapta și consilier al lui Trump, a răbufnit în legătură cu „papa marxist trezit” și a afirmat că acesta „este anti-Trump, anti-MAGA, pro-frontiere deschise și un marxist total ca Papa Francisc”, adăugând că este „scârbos” că acesta se află acum la conducerea Vaticanului. În special, Loomer nu este catolic, ci evreu, indicând importanța simbolismului papei chiar și pentru necredincioșii din Washington.

Steve Bannon, fostul strateg-șef al lui Trump și un catolic ultraconservator, a declarat că alegerea lui Prevost ca primul pontif născut în SUA a fost un vot împotriva fostului său șef. A fost „cea mai proastă alegere pentru catolicii MAGA”, a spus Bannon, numind alegerea lui Leon XIV „un vot anti-Trump al globaliștilor din Curie”.

Dar cardinalul Hollerich, care a fost apropiat de Francisc, a spus că nu a fost chiar așa. „Nu am ales un anti-Trump, am ales un discipol al lui Isus”, a spus el. Cu toate acestea, „faptul este că el este un cetățean american – deci există și această consecință”.

Editor : Sebastian Eduard

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Ce spune Kremlinul despre armistițiul de 30 de zile în Ucraina, propus de Occident

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic îi cere lui Vladimir Putin gaze naturale la preţ redus. Ce a spus liderul de la Kremlin

Poliţia turcă a ars 20 de tone de canabis în centrul unui oraș. Locuitorii au avut halucinaţii timp de câteva zile

Video Kremlinul anunță că va „reflecta” la propunerea de încetare a focului în Ucraina

SUA discută un acord strategic pentru a oferi un statut special Groenlandei

Adepții MAGA, nemulțumiți de alegerea papei Leon al XIV-lea: „Are ADN-ul lui Francisc în el”

Noua şefă a economiei Germaniei anunță un plan pe 10 ani: risc, viteză şi investiţii masive

Zbor gratuit în străinătate și 1.000 de dolari pentru a se „auto-expulza” . Planul lui Trump pentru imigranții din SUA

„O cauză sortită eșecului”: Sprijinul UE pentru Ucraina, criticat de președintele Bulgariei în timpul paradei de la Moscova

Alegerile Editorului

Ce spune Kremlinul despre armistițiul de 30 de zile în Ucraina, propus de Occident

mai 12, 2025

Serie A: Remiză cu liderul Napoli pentru echipa lui Dan Şucu

mai 11, 2025

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic îi cere lui Vladimir Putin gaze naturale la preţ redus. Ce a spus liderul de la Kremlin

mai 11, 2025

Alegerile din România agită spiritele în Ungaria. Viktor Orban, atacat pentru sprijinirea lui George Simion, revine asupra declarației

mai 11, 2025

Meciul Universitatea Cluj – FCSB: Florin Tănase – Am stat noaptea trecută până după ora 01:00 / Vrem să terminăm play-off-ul neînvinşi

mai 11, 2025

Cele mai recente știri

Poliţia turcă a ars 20 de tone de canabis în centrul unui oraș. Locuitorii au avut halucinaţii timp de câteva zile

mai 11, 2025

Video Avertisment de la Daniel Dăianu: „Orice guvern va veni la putere, va fi unul fragil”. Ce măsuri urgente se impun

mai 11, 2025

Superbet Chess Classic România 2025: Remize pe linie în runda a 5-a / Urmează o zi de pauză

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.