Monitorizarea atentă a unor afecțiuni preexistente contribuie semnificativ la prevenirea unor complicații severe sau la gestionarea lor corespunzătoare și la timp, atunci când acestea apar.
Dragoș, un tânăr de 35 de ani, a fost diagnosticat în urmă cu 10 ani cu rinichi în potcoavă, o malformație congenitală renală, caracterizată printr-o fuzionare a rinichilor într-un singur organ, cu dimensiuni mai mari, sub forma unei potcoave.
În cazul său, riscul de a dezvolta alte afecțiuni, precum infecții urinare, hidronefroză, „pietre la rinichi” sau cancer renal, era destul de mare. Astfel, bărbatul a devenit mult mai atent cu sănătatea sa, mergea periodic la controale medicale și efectua anual o ecografie abdominală.
Datorită acestei monitorizări periodice, Dragoș a aflat din timp că dezvoltase un cancer renal, care, în lipsa tratamentului precoce, ar fi avut un impact grav asupra calității vieții. Medicul care îl monitoriza i-a recomandat să efectueze și o tomografie computerizată, care avea să confirme diagnosticul: tumoră renală dreaptă – carcinom renal cu celule clare.
Pentru că avea nevoie de tratament chirurgical, Dragoș s-a programat la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie și coordonatorul pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR, care i-a recomandat o intervenție de nefrectomie parțială. O astfel de operație este extrem de complexă și implică extirparea doar a tumorii, cu păstrarea părții de rinichi funcționale.
Din cauza tumorii poziționată atipic și a malformației congenitale, care nu au permis un abord minim invaziv, operația a fost realizată clasic de echipa condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu. Totul a decurs fără probleme, iar intervenția s-a finalizat cu succes. În acest fel, Dragoș a scăpat de eventualele complicații. În prezent, bărbatul se simte foarte bine și este recuperat complet.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni urologice au acces la consultații de specialitate și la investigații avansate, efectuate cu echipamente de ultimă generație, pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător pentru fiecare caz în parte.
Intervențiile chirurgicale, atunci când există indicație în acest sens, sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții sporite de siguranță, de medici chirurgi cu experiență în rezolvarea chiar și a celor mai complexe cazuri, într-un bloc operator foarte bine dotat. Succesul terapeutic este susținut de specialiștii din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Operațiile urologice sunt efectuate, atât clasic, cât și minim invaziv – laparoscopic sau robotic, cu ajutorul robotului da Vinci Xi, în funcție de recomandarea medicală.
În cazul în care este recomandat tratament oncologic, pacienții se pot adresa Centrului Oncologic SANADOR, unde beneficiază de metode moderne de tratament, conform indicației stabilite.
Editor : A.D.V.