Un nou trend prinde rădăcini în România: tot mai mulți oameni aleg să își culeagă singuri fructele direct din livezile producătorilor locali. Câștigul e de ambele părți – clientul pleacă acasă cu marfa dorită, iar agricultorul scapă de cules și de depozitare. Mai mult, cei care merg pe plantație sau în livezi să culeagă fructele de sezon primesc și o reducere de 20%.
În loc să meargă la piață, oamenii preferă să meargă direct la producători. Conceptul „Culege-ți singur fructele” îi asigură pe consumatori că marfa este proaspătă.
Clientă: Ne place să venim să culegem, să mâncăm, să gustăm cum sunt și, dacă sunt dulci, culegem mai mult, luăm mai mult, facem dulceață. Sunt foarte bune, dulci și sunt curate, nu sunt stropite.
Client: Nu le luăm de la magazin, știm că nu sunt stropite cu nimic. Astăzi am cules vreo șapte kilograme.
La plantația de căpșune din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, un kilogram costă 30 de lei. Prețul lor scade dacă oamenii își culeg singuri fructele.
Dorin Leșe, producător: Am decis să facem o reducere de 20%, iar clientul este foarte mulțumit deoarece își alege singur fructele de căpșuni, petrece timp în natură. Suntem foarte mulțumiți atât noi, cât și clienții noștri.
Și cei care cumpără din piețe preferă fructele din plantații.
Client: Sincer vă spun, m-aș duce într-o plantație, dar sunt un pic mai comod și vin la piață. Aleg căpșunii pe care-i culeg, văd ceea ce culeg.
În piețe, prețul unui kilogram de căpșuni începe de la 25 de lei.
operator: Sebastian Codrean
Editor : Izabela Zaharia