Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Guvernatorul numit de Moscova raportează că Rusia a ocupat întreaga regiune Lugansk

iulie 1, 2025

Exclusiv Anastasiu anunță când va prezenta Guvernul pachetul fiscal: Va fi o „ordonanță-trenuleț”. Suntem cu spatele la zid

iulie 1, 2025

În ultimii doi ani şcolari, cele mai multe burse acordate au fost sociale şi de merit (Studiu)

iulie 1, 2025

Precizările ministrului Finanțelor cu privire la amânarea sau blocarea pensiilor și salariilor, „vehiculate pe surse”

iulie 1, 2025

Clubul Monza, vândut de familia Berlusconi unui fond de investiţii american

iulie 1, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » „Legătura dintre oi și om e laptele”. Cum arată o zi la stânele din Runcu, unde ciobanii pregătesc și azi brânza după rețete de demult
Afaceri

„Legătura dintre oi și om e laptele”. Cum arată o zi la stânele din Runcu, unde ciobanii pregătesc și azi brânza după rețete de demult

By Sala de Presămai 14, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

În satele din zona Runcu, județul Gorj, crescătorii de oi urcă primăvara în stânele de la munte, iar din laptele rezultat fac brânză, pe care o păstrează în butoaie. În piețe, un kilogram de brânză se vinde și cu 45 de lei, în timp ce brânza făcută la stână e și mai ieftină și mai gustoasă. Pentru asta, ciobanii se trezesc cu noaptea-n cap, dar spun că efortul merită. „Legătura dintre oi și om e laptele”, spune un cioban mândru de animalele sale.

La stânele din comuna Runcu din Gorj, ciobanii fac brânza după același procedeu folosit și de străbunicii lor și fac asta cu pasiune.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Activitatea la stână începe dimineața, la 05:00-05:30, iar prima etapă este mulsul oilor și caprelor, după care acestea sunt duse la păscut preț de câteva ore, iar la ora prânzului ciobanul revine cu ele la stână.

Nea Ionel are mâinile asprite de muncă, dar zâmbetul îi e cald, al unui om împăcat cu rostul său.

Ionel, cioban: Când suntem mai mulți, 5-6, merge mai repede. Dar în trei ne mai dor mâinile și de frig.

Brânza se face imediat după mulsul oilor.

Reporter: După ce-l strecurați asa, ce-i faceți?
Ionel, cioban: Îi dau cheag.

Soția ciobanului: Îl amestecăm ca să se amestece bine cheagul în ea și așteptăm să se prindă.
Reporter: Pătura o puneți ca să mențină temperatura.
Soția ciobanului: Da. Să pastreze temperatura, pentru că cheagul cel mai bine lucrează când laptele e la 28-30 de grade.

Ionel, cioban: Îl las maxim o jumătate de oră, pe urmă îl sparge și apoi îl pune în sadilă.
Reporter Digi24: Cat stă în sădilă să se scurgă?
Ionel, cioban: Păi în sadilă pot să-l lase și până mai târziu.
Reporter: Practic, așa se face brânza aici la dumneavoastră?
Ionel, cioban: Da, da.
Reporter: Nu-i greu!?
Ionel, cioban: Nu-i, dar nici ușor.
Reporter: Și câtă brânză iese de aici?
Ionel, cioban: Ies 10-11 kilograme, la oi iese mai mult.

La stână, kilogramul de brânză se vinde cu 35 de lei, cu aproape 10 lei mai puțin decât în piețe.

Cioban: Legătura între animal și om e laptele. Nu renunțăm! Ne-am învățat cu ele, ne-am născut cu ele, până la urmă de aici trăim. Ceva natural, dacă vrei o brânză bună, o carne curată.
Reporter: Ați da brânza pe care o faceți dumneavoastră aici pe brânza de la magazin?
Cioban: Nu, nu, asta niciodată! Ce știu că fac eu, e facut de mine, de mâna mea, știu că e curat, e natural, nu-i cu niciun fel de chimicale.

reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea

 

Editor : Izabela Zaharia

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Exclusiv Anastasiu anunță când va prezenta Guvernul pachetul fiscal: Va fi o „ordonanță-trenuleț”. Suntem cu spatele la zid

Mircea Scăunașu, PMI: „Cred într-un leadership care nu se ascunde în spatele echipei, ci care o susține și o protejează”

Carduri de energie pentru plata facturilor: cine le primește și cum se obțin. Precizările ministrului Bogdan Ivan

Fraudă „carusel” de peste 3 milioane de lei la o firmă din Bucureşti. Cum a încercat să scape de plata TVA

Mircea Scăunașu, Philip Morris International: „Cred într-un leadership care nu se ascunde în spatele echipei, ci care o susține”

Video Indemnizații record pentru cei trei judecători CCR care își termină mandatul: 180.000 de lei, „primă de pensionare”

Video Cazare mai scumpă pe litoralul românesc. Hotelierii au majorat tarifele cu până la 20%. De la cât încep prețurile pe noapte

Plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA, eliminată de azi, 1 iulie. Ce spun reprezentanţii ASF şi asigurătorii

Soluții reale pentru provocări globale: Technovation 2025

Alegerile Editorului

Exclusiv Anastasiu anunță când va prezenta Guvernul pachetul fiscal: Va fi o „ordonanță-trenuleț”. Suntem cu spatele la zid

iulie 1, 2025

În ultimii doi ani şcolari, cele mai multe burse acordate au fost sociale şi de merit (Studiu)

iulie 1, 2025

Precizările ministrului Finanțelor cu privire la amânarea sau blocarea pensiilor și salariilor, „vehiculate pe surse”

iulie 1, 2025

Clubul Monza, vândut de familia Berlusconi unui fond de investiţii american

iulie 1, 2025

Donald Trump nu exclude expulzarea lui Elon Musk. „Ar trebui să-şi închidă prăvălia şi să se întoarcă acasă în Africa de Sud”

iulie 1, 2025

Cele mai recente știri

Exclusiv Dragoș Anastasiu, despre „primele de pensionare” de la CCR de 180.000 de lei: „Dacă bunul simț nu primează, legile vor fi utilizate”

iulie 1, 2025

Exclusiv Ministrul Sănătății: Există zeci de medici care au dat concedii medicale într-un număr imposibil de eliberat fizic în 8 ore

iulie 1, 2025

Bolojan, discuții cu Atlantic Council, cea mai cunoscută organizație de analiză strategică din SUA, despre securitatea regională

iulie 1, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.