În satele din zona Runcu, județul Gorj, crescătorii de oi urcă primăvara în stânele de la munte, iar din laptele rezultat fac brânză, pe care o păstrează în butoaie. În piețe, un kilogram de brânză se vinde și cu 45 de lei, în timp ce brânza făcută la stână e și mai ieftină și mai gustoasă. Pentru asta, ciobanii se trezesc cu noaptea-n cap, dar spun că efortul merită. „Legătura dintre oi și om e laptele”, spune un cioban mândru de animalele sale.
La stânele din comuna Runcu din Gorj, ciobanii fac brânza după același procedeu folosit și de străbunicii lor și fac asta cu pasiune.
Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Activitatea la stână începe dimineața, la 05:00-05:30, iar prima etapă este mulsul oilor și caprelor, după care acestea sunt duse la păscut preț de câteva ore, iar la ora prânzului ciobanul revine cu ele la stână.
Nea Ionel are mâinile asprite de muncă, dar zâmbetul îi e cald, al unui om împăcat cu rostul său.
Ionel, cioban: Când suntem mai mulți, 5-6, merge mai repede. Dar în trei ne mai dor mâinile și de frig.
Brânza se face imediat după mulsul oilor.
Reporter: După ce-l strecurați asa, ce-i faceți?
Ionel, cioban: Îi dau cheag.
Soția ciobanului: Îl amestecăm ca să se amestece bine cheagul în ea și așteptăm să se prindă.
Reporter: Pătura o puneți ca să mențină temperatura.
Soția ciobanului: Da. Să pastreze temperatura, pentru că cheagul cel mai bine lucrează când laptele e la 28-30 de grade.
Ionel, cioban: Îl las maxim o jumătate de oră, pe urmă îl sparge și apoi îl pune în sadilă.
Reporter Digi24: Cat stă în sădilă să se scurgă?
Ionel, cioban: Păi în sadilă pot să-l lase și până mai târziu.
Reporter: Practic, așa se face brânza aici la dumneavoastră?
Ionel, cioban: Da, da.
Reporter: Nu-i greu!?
Ionel, cioban: Nu-i, dar nici ușor.
Reporter: Și câtă brânză iese de aici?
Ionel, cioban: Ies 10-11 kilograme, la oi iese mai mult.
La stână, kilogramul de brânză se vinde cu 35 de lei, cu aproape 10 lei mai puțin decât în piețe.
Cioban: Legătura între animal și om e laptele. Nu renunțăm! Ne-am învățat cu ele, ne-am născut cu ele, până la urmă de aici trăim. Ceva natural, dacă vrei o brânză bună, o carne curată.
Reporter: Ați da brânza pe care o faceți dumneavoastră aici pe brânza de la magazin?
Cioban: Nu, nu, asta niciodată! Ce știu că fac eu, e facut de mine, de mâna mea, știu că e curat, e natural, nu-i cu niciun fel de chimicale.
reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea
Editor : Izabela Zaharia