Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Impactul prăbușirii leului: mai multe medicamente ieftine ar putea fi retrase de pe piață. Avertismentul producătorilor

mai 14, 2025

Kelemen Hunor îndeamnă românii să iasă duminică la vot: Trecutul nu e o soluţie. Să nu vă lăsaţi soarta în mâinile altora

mai 14, 2025

Video Accident pe Dunăre între două nave mai mici și o barjă. O persoană a fost scoasă la mal, despre alte două nu se știe nimic

mai 14, 2025

Irina Begu s-a calificat în sferturi la Parma

mai 14, 2025

În Belarus, țara dictatorului Lukașenko, este penurie de cartofi, simbol al identității naționale

mai 14, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » „Legătura dintre oi și om e laptele”. Cum arată o zi la stânele din Runcu, unde ciobanii pregătesc și azi brânza după rețete de demult
Afaceri

„Legătura dintre oi și om e laptele”. Cum arată o zi la stânele din Runcu, unde ciobanii pregătesc și azi brânza după rețete de demult

By Sala de Presămai 14, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

În satele din zona Runcu, județul Gorj, crescătorii de oi urcă primăvara în stânele de la munte, iar din laptele rezultat fac brânză, pe care o păstrează în butoaie. În piețe, un kilogram de brânză se vinde și cu 45 de lei, în timp ce brânza făcută la stână e și mai ieftină și mai gustoasă. Pentru asta, ciobanii se trezesc cu noaptea-n cap, dar spun că efortul merită. „Legătura dintre oi și om e laptele”, spune un cioban mândru de animalele sale.

La stânele din comuna Runcu din Gorj, ciobanii fac brânza după același procedeu folosit și de străbunicii lor și fac asta cu pasiune.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Activitatea la stână începe dimineața, la 05:00-05:30, iar prima etapă este mulsul oilor și caprelor, după care acestea sunt duse la păscut preț de câteva ore, iar la ora prânzului ciobanul revine cu ele la stână.

Nea Ionel are mâinile asprite de muncă, dar zâmbetul îi e cald, al unui om împăcat cu rostul său.

Ionel, cioban: Când suntem mai mulți, 5-6, merge mai repede. Dar în trei ne mai dor mâinile și de frig.

Brânza se face imediat după mulsul oilor.

Reporter: După ce-l strecurați asa, ce-i faceți?
Ionel, cioban: Îi dau cheag.

Soția ciobanului: Îl amestecăm ca să se amestece bine cheagul în ea și așteptăm să se prindă.
Reporter: Pătura o puneți ca să mențină temperatura.
Soția ciobanului: Da. Să pastreze temperatura, pentru că cheagul cel mai bine lucrează când laptele e la 28-30 de grade.

Ionel, cioban: Îl las maxim o jumătate de oră, pe urmă îl sparge și apoi îl pune în sadilă.
Reporter Digi24: Cat stă în sădilă să se scurgă?
Ionel, cioban: Păi în sadilă pot să-l lase și până mai târziu.
Reporter: Practic, așa se face brânza aici la dumneavoastră?
Ionel, cioban: Da, da.
Reporter: Nu-i greu!?
Ionel, cioban: Nu-i, dar nici ușor.
Reporter: Și câtă brânză iese de aici?
Ionel, cioban: Ies 10-11 kilograme, la oi iese mai mult.

La stână, kilogramul de brânză se vinde cu 35 de lei, cu aproape 10 lei mai puțin decât în piețe.

Cioban: Legătura între animal și om e laptele. Nu renunțăm! Ne-am învățat cu ele, ne-am născut cu ele, până la urmă de aici trăim. Ceva natural, dacă vrei o brânză bună, o carne curată.
Reporter: Ați da brânza pe care o faceți dumneavoastră aici pe brânza de la magazin?
Cioban: Nu, nu, asta niciodată! Ce știu că fac eu, e facut de mine, de mâna mea, știu că e curat, e natural, nu-i cu niciun fel de chimicale.

reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea

 

Editor : Izabela Zaharia

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

AFM: Problemele aplicaţiei informatice „Rabla pentru tractoare” au fost cauzate de limitările infrastructurii cloud

Președintele Confederației Concordia atrage atenția, la întâlnirea cu Bolojan asupea menținerii parcursului euroatlantic al României

BNR: Deficitul de cont curent a crescut cu 80% iar datoria externă a României a depășit 205 miliarde de euro

Raport pentru UE: „Datele privind PIB-ul Rusiei nu pot fi de încredere”. Cum ascunde Kremlinul adevărata stare a economiei

„Criza economică actuală nu poate fi rezolvată prin tăieri oarbe și austeritate”, avertizează Confederația Cartel ALFA

„Aruncată! Ce să facem cu ea?!”. Grindina a produs ravagii în sudul țării. Pepenii de Dăbuleni, mai puțini și mai scumpi anul acesta

Din data de 15 mai pot începe lucrările pentru construcţia unei noi secţiuni a A8. Când ar trebui să fie gata

Va intra în vigoare „cea mai importantă reformă din ultimii 35 de ani”, anunță ministrul Dezvoltării, Cseke Attila

România va încasa 1,3 miliarde de euro, luna viitoare, din tranşa a treia din PNRR. Anunțul făcut de ministrul Finanţelor

Alegerile Editorului

Kelemen Hunor îndeamnă românii să iasă duminică la vot: Trecutul nu e o soluţie. Să nu vă lăsaţi soarta în mâinile altora

mai 14, 2025

Video Accident pe Dunăre între două nave mai mici și o barjă. O persoană a fost scoasă la mal, despre alte două nu se știe nimic

mai 14, 2025

Irina Begu s-a calificat în sferturi la Parma

mai 14, 2025

În Belarus, țara dictatorului Lukașenko, este penurie de cartofi, simbol al identității naționale

mai 14, 2025

AFM: Problemele aplicaţiei informatice „Rabla pentru tractoare” au fost cauzate de limitările infrastructurii cloud

mai 14, 2025

Cele mai recente știri

Elena Udrea cere reducerea pedepsei rămase de executat cu 17 zile

mai 14, 2025

Formaţia britanică The Tiger Lillies, mesaj dur despre alegerile prezidenţiale din România și „ambiţiile imperialistului Putin”

mai 14, 2025

Nicuşor Dan: Îmi doresc ca toate cele patru partidele pro-occidentale să formeze o majoritate / O să chem aceste partide la un şir de negocieri, astfel încât în momentul în care propun un premier să am garanţia că o să intrăm într-un curs normal

mai 14, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.