Cartofii au devenit o marfă rară în Belarus. De câteva luni, locuitorii acestei foste republici sovietice se plâng că nu mai găsesc cartofi în magazine, deși acesta este produsul cel mai important din alimentația lor zilnică. În plus, este simbol al identității naționale. Prețul a crescut cu 10% între ianuarie și martie, ajungând la 5 ruble belaruse pe kilogram (1,36 euro), iar puținii cartofi care mai sunt disponibili sunt de proastă calitate, mici și deteriorați, scrie Le Monde.
Este o problemă importantă, deoarece cartoful este un simbol al identității naționale. Considerat „a doua pâine”, acesta întruchipează autosuficiența rurală. În 2015, liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994, și căruia îi place să se prezinte ca un om al poporului, a fost filmat în timp ce participa la recoltare.
Nemulțumirea este atât de mare încât autocratul lider belarus a menționat public penuria cu o zi înainte de plecarea sa la Moscova, unde a participat, vineri, 9 Mai, la marea paradă militară organizată de omologul său rus și aliat apropiat, Vladimir Putin, pentru a marca 80 de ani de la capitularea Germaniei naziste.
Lukașenko a dat vina pe exporturile masive către Rusia. El a subliniat că cetățenii doresc să cumpere produse la prețuri mici, în timp ce agricultorii doresc, dimpotrivă, să le vândă la prețuri mai mari „pentru a câștiga bani, a cumpăra îngrășăminte și a planta mai repede”.
Analiștii cred că principala cauză a problemei este prețul fixat de stat. Conform decretului, creșterea costului cartofilor nu poate depăși 3% pe an, dar acest lucru nu corespunde realității: totul devine mai scump – semințe, combustibil, îngrășăminte, iar salariile cresc. Pentru producători nu este profitabil să vândă legumele pe piața internă, așa că se concentrează pe exporturile către Rusia, unde prețul este aproape de două ori mai mare.
În 2024, Belarus a devenit cel mai mare exportator de cartofi către Rusia. Potrivit platformei ONU Comtrade, volumul livrărilor a crescut cu peste 60% și a atins un record de 170.000 de tone.
În martie, guvernul belarus a introdus un regim de trei luni de licențe unice de export pentru cartofi. Între timp, în Rusia, prețurile pentru această legumă sunt, de asemenea, în creștere rapidă – cu aproape 50% de la începutul anului, conform statisticilor oficiale.
Editor : Marina Constantinoiu