Statele Unite au trimis o scrisoare Comisiei Europene, un prim semn că ar fi dispuse să se angajeze într-un acord negociat cu blocul comunitar, în războiul comercial declanșat în urma impunerii tarifelor vamale de către administrația Trump, au declarat patru diplomați UE pentru Politico.
Mișcarea, care a avut loc săptămâna aceasta, este primul angajament concret pozitiv din partea administrației Donald Trump, de când cele două părți și-au întrerupt valul de tarife de retorsiune. Scrisoarea reprezintă o reacție la o listă de potențiale concesii pe care Uniunea Europeană a declarat în privat că este gata să le ofere, au declarat diplomații pentru presa de peste ocean.
„Problema a fost lipsa de orientare din partea SUA, care a cerut întotdeauna o ofertă din partea UE pentru a negocia”, spune unul dintre diplomați.
Scrisoarea vine după ce, săptămâna trecută, Comisia a prezentat o listă de potențiale concesii – inclusiv o relaxare a reglementărilor și eforturi comune pentru a reduce supraproducția chineză.
Frustrat de lipsa de angajament din partea administrației Trump, Bruxelles-ul a propus, de asemenea, tarife de retorsiune pentru bunuri americane în valoare de 95 de miliarde de euro. Trump a impus un tarif de bază de 10% la începutul lunii aprilie, împreună cu taxe de 25% pentru automobile și metale.
În cazul în care cele două părți nu ajung la un acord până la începutul lunii iulie, va intra în vigoare un tarif mai ridicat, de 20%, Trump încercând să echilibreze deficitul comercial transatlantic, pe care îl pune în principal pe seama UE.
Schimbul pune, în sfârșit, în joc negocieri serioase privind relația comercială transatlantică de 1,6 trilioane de euro, după ce Trump a ajuns la un acord timpuriu săptămâna trecută cu Regatul Unit, iar principalul său negociator comercial, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a convenit la sfârșitul săptămânii să reducă tarifele de trei cifre în cadrul discuțiilor cu vicepremierul chinez He Lifeng, notează Politico.
Până în prezent, comisarul european pentru comerț, Maros Šefcovic, nu a reușit să facă progrese în trei runde de discuții față în față cu secretarul pentru comerț, Howard Lutnick, și reprezentantul american pentru comerț, Jamieson Greer. Acest lucru a stârnit temeri la Bruxelles că blocul comunitar ar putea ajunge la coada listei pentru încheierea unui acord comercial cu SUA.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze informațiile, anunță Politico.
Editor : C.A.