Perspectiva ca George Simion să câștige duminică alegerile prezidențiale din România provoacă o stare de neliniște la Bruxelles, unde oficialii europeni sunt îngrijorați de posibilitatea ca la masa liderilor UE să se așeze încă un „destabilizator gălăgios”, alături de liderul maghiar, Viktor Orban, și cel slova, Robert Fico, se arată într-o analiză publicată joi în Politico.
Astfel, alegerea lui Simion în funcția de președinte ar fi o lovitură grea pentru UE, conform publicației citate, în condițiile în care România „are o încărcătură geostrategică mai mare decât Ungaria sau Slovaci”.
România e văzută în acest moment la Bruxelles drept un aliat de „neclintit” în cadrul UE și NATO.
„Suntem un grup eurorealist, nu eurosceptic”, a declarat candidatul AUR, George Simion, pentru Politico, care a adăugat că se aliniază mai degrabă cu viziunea premierei Italiei, Giorgia Meloni, decât cu Orban sau Fico.
În replică, George Simion le-a sugerat liderilor UE să nu fie „nervoși”, sugestie la titlul din Politico, conform căruia la Bruxelles, liderii europeni sunt „cu nervii în pioneze”, din cauza posibilității ca liderul AUR să ajungă președintele României.
Simion a mai precizat că susține, de asemenea, mișcarea trumpistă MAGA din SUA, în încercarea de a determina administrația de la Washington să păstreze prezența trupelor americane în România.
Experții politici consultați de Politico s-au declarat însă sceptici în privința lui Simion.
„Cred că va fi, în mod cert, o figură destabilizatoare la reuniunile Consiliului UE și probabil la fel la cele ale NATO”, a declarat Oana Lungescu, fostă purtătoare de cuvânt a NATO, în prezent colaboratoare a Institutului pentru Studii Strategice din Londra (RUSI). „Poziția sa e foarte clară în privința războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei: el propune ca România să fie neutră – ceea ce este evident incompatibil cu poziția României care e o țară membră a UE și aliată a NATO”.
În mod public, Simion neagă faptul că ar fi pro-rus, deși, arată Politico, politicianul român este declarat „persona non grata” în Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, publicația menționează politica AUR, asociată cu „viziunea iredentistă a unei Românii Mari, care riscă să declanșeze dispute teritoriale și conflicte poteniale cu Ucraina, Moldova și Bulgaria”.
Un George Simion președinte ar avea astfel puterea de a stopa misiunile NATO din România destinate antrenării de militari ucraineni și ar putea obstrucționa tranzitul de armamente prin România către Ucraina, precum și cel al cerealelor ucrainene.
Mafred Weber, liderul grupului Partidului Popular European, a respins orice fel de comparații care s-ar putea face între Simion și Meloni.
Weber a precizat că Simion „în mod clar” nu e ca Meloni (care susține, de altfel, politica UE de sprijinire a Ucrainei în războiu cu Rusia) și l-a acuzat pe liderul AUR de „colaborare cu serviciile secrete ruse”, acuzații respinse de Simion.
„În privința relației cu domnul Orban, aceasta momentan nu există, dar, așa cum am mai spus, Viktor Orban reprezintă un model pentru mine și, în multe privințe, voi colabora cu el”, a mai spus Simion.
Premierul ungar Viktor Orban a transmis săptămâna trecută că Ungaria nu va sprijini „nicio formă de izolare politică” împotriva României și că maghiarii vor fi alături de români „în lupta lor pentru creștinism și suveranitate”.
Viktor Orban a comentat o declarație a lui George Simion din timpul dezbaterii electorale, pe care l-a citat spunând „Acum este timpul unei Europe a națiunilor, o Europă creștină, în care vom lupta pentru dreptul nostru de a fi cetățeni europeni” și s-a declarat de acord cu afirmația candidatului AUR. Ulterior, Orban, i-a transmis liderului UDMR, Kelemen Hunor, că „Ungaria nu doreşte în niciun fel să influenţeze alegerile prezidenţiale din România”.
Editor : M.L.