Reuniuni trilaterale vor avea loc vineri la Istanbul între turci, americani şi ruşi, pe de o parte, şi turci, americani şi ucraineni, pe de altă parte, a anunţat joi seara o sursă din cadrul Ministerului turc de Externe citată de AFP.
Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, s-a întâlnit joi seara, la Istanbul, cu delegaţia rusă trimisă de Kremlin la negocierile cu Ucraina şi condusă de consilierrul lui Putin Vladimir Medinski.
„Întâlnirea s-a încheiat. Mâine (vineri – n.r.) va avea loc o altă serie de întâlniri în diferite formate. Negocierile trilaterale între Statele Unite, Ucraina, Turcia, pe de o parte, şi Federaţia Rusă, Statele Unite şi Turcia, pe de altă parte, sunt pe ordinea de zi. Nu este sigur că va avea loc o reuniune în format cvadripartit (Statele Unite, Rusia, Ucraina, Turcia)”, a precizat sursa din MAE turc.
Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a anunţat că ruşii vor aştepta vineri, la ora 10.00, delegaţia Kievului şi a reiterat că sunt „gata să lucreze”.
Medinski a precizat că delegaţia rusă a avut o întâlnire „fructuoasă” cu ministrul turc de externe, în cursul căreia acesta a explicat poziţia Moscovei.
Vladimir Putin a respins joi provocarea de a se întâlni faţă în faţă cu Volodimir Zelenski în Turcia, trimiţând în schimb o delegaţie de rang secundar la negocierile de pace, în timp ce preşedintele Ucrainei a anunţat că ministrul său al apărării va conduce echipa Kievului.
CITEȘTE ȘI Şeful delegaţiei ruse îi invită pe reprezentanţii ucraineni la discuţii vineri dimineaţă, de la 10:00

CITEȘTE ȘI Volodimir Zelenski va trimite o delegaţie ucraineană la Istanbul, dar nu se va duce el însuşi
NICIUN PROGRES FĂRĂ TRUMP
Acestea vor fi primele discuţii directe între cele două părţi din martie 2022, dar speranţele unui progres major au fost spulberate chiar de preşedintele american Donald Trump, care a spus că nu va exista niciun progres fără o întâlnire între el şi Putin.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a reluat ulterior acest punct de vedere, declarând reporterilor din staţiunea turcă Antalya că Washingtonul „nu are aşteptări mari” de la discuţiile din Istanbul.
Zelenski a declarat că decizia lui Putin de a nu participa, ci de a trimite ceea ce el a numit o garnitură „decorativă” arată că liderul rus nu este serios în ceea ce priveşte încheierea războiului. Rusia a acuzat, la rândul ei, Ucraina că încearcă „să facă un spectacol” în jurul discuţiilor de la Istanbul.

CITEȘTE ȘI UPDATE – Rusia susţine că e dispusă să facă „posibile compromisuri” la Istanbul / Delegaţia ucraineană are mandatul de a discuta un armistiţiu, afirmă Zelenski / Discuţiile ar putea fi amânate pentru vineri
„Nu putem alerga în jurul lumii în căutarea lui Putin”, a declarat Zelenski după întâlnirea cu preşedintele turc Tayyip Erdogan la Ankara. „Simt lipsă de respect din partea Rusiei. Fără timp de întâlnire, fără agendă, fără delegaţie la nivel înalt – aceasta este lipsă de respect personal. Pentru Erdogan, pentru Trump”, a declarat Zelenski reporterilor.
Liderul ucrainean a precizat că nici el nu va merge la Istanbul şi că mandatul echipei sale este de a discuta o încetare a focului.
Potrivit unui decret emis de Zelenski, delegaţia Ucrainei va fi condusă de ministrul apărării Rustem Umerov şi îi include pe şefii adjuncţi ai serviciilor sale de informaţii, adjunctul şefului Statului Major al armatei şi ministrul adjunct de externe.
Ucraina susţine o încetare imediată şi necondiţionată a focului pentru 30 de zile, însă Putin a declarat că doreşte mai întâi să înceapă discuţii în cadrul cărora să poată fi discutate detaliile unui astfel de armistiţiu. La mai mult de trei ani de la invazia sa la scară largă în Ucraina, Rusia are avantajul pe câmpul de luptă şi susţine că Kievul s-ar putea folosi de o pauză în război pentru a chema trupe suplimentare şi a achiziţiona mai multe arme occidentale.
Trump şi Putin au declarat de luni de zile că doresc să se întâlnească, însă nu a fost stabilită nicio dată.
Trump, după ce a exercitat presiuni puternice asupra Ucrainei şi s-a confruntat cu Zelenski în Biroul Oval în februarie, şi-a exprimat în ultima vreme nerăbdarea crescândă că Putin ar putea „să-l tragă pe sfoară”.
„Nu se va întâmpla nimic până când eu şi Putin nu ne vom întâlni”, a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One.

CITEȘTE ȘI Trump spune, în drum către Abu Dhabi, că ”nimic nu are să se întâmple” în Ucraina până nu se întâlneşte cu Putin. Negocieri ruso-ucrainene la Istanbul sunt în continuare posibile, apreciază un oficial ucrainean. Hakan Fidan are ”motive să spere” la un suc
Rubio, vorbind în Antalya, a reluat ulterior această idee: „Părerea mea este că nu cred că vom avea un progres aici până când preşedintele (Trump) şi preşedintele Putin nu vor interacţiona direct pe această temă”.

CITEȘTE ȘI Rubio afirmă că discuţiile dintre Rusia şi Ucraina se află într-un „blocaj”, fiind necesară o întâlnire Trump-Putin pentru a se ajunge la un progres
Referindu-se la stadiul actual al discuţiilor ca fiind un „blocaj”, Rubio a declarat că se va deplasa vineri la Istanbul pentru a se întâlni cu ministrul de externe al Turciei şi cu delegaţia Ucrainei.
Dezordinea diplomatică este simptomatică pentru ostilitatea dintre părţi şi imprevizibilitatea injectată de Trump, ale cărui intervenţii de la revenirea la Casa Albă în ianuarie au provocat adesea consternarea Ucrainei şi a aliaţilor săi europeni, scrie Reuters.
Rusia a declarat joi că forţele sale au capturat încă două aşezări în regiunea Doneţk din Ucraina. Un purtător de cuvânt al ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a reamintit reporterilor comentariul acestuia de anul trecut potrivit căruia Ucraina „se micşorează” în absenţa unui acord de încetare a luptelor.
PRIMELE DISCUŢII DUPĂ TREI ANI
Odată începute, discuţiile vor trebui să abordeze o prăpastie între cele două părţi cu privire la o serie de probleme.
Şeful delegaţiei ruse, Medinski, este un fost ministru al culturii care a supravegheat rescrierea manualelor de istorie pentru a reflecta versiunea Moscovei despre război. Delegaţia rusă include şi un ministru adjunct al apărării, un ministru adjunct de externe şi şeful serviciilor militare de informaţii. Membri-cheie ai echipei, inclusiv şeful acesteia, au fost, de asemenea, implicaţi în ultimele negocierri directe de pace de la Istanbul din martie 2022 – iar Medinski a confirmat joi că Rusia concepe noile discuţii ca pe o reluare a celor întrerupte în urmă cu trei ani.
„Sarcina negocierilor directe cu partea ucraineană este, mai devreme sau mai târziu, de a obţine pacea pe termen lung prin eliminarea cauzelor fundamentale ale conflictului”, a declarat Medinski, reluând teza şefului său.

CITEȘTE ȘI Zaharova îl jigneşte pe Zelenski, un ”clovn” şi un ”ratat”, după ce acesta critică nivelul ”decorativ” al delegaţiei ruse trimise la negocieri ”false” în Turcia de Putin. ”Cine este el?”. Lavrov îl cataloghează ”jalnic” pentru că l-a chemat pe Putin ”pers
Termenii discutaţi în 2022, când Ucraina era încă sub şocul invaziei iniţiale a Rusiei, ar fi profund dezavantajoşi pentru Kiev. Aceştia includeau o cerere din partea Moscovei de reducere substanţială a numărului de militari ucraineni.

CITEȘTE ȘI Ce s-a întâmplat ultima dată când Rusia şi Ucraina au purtat discuţii de pace?
Având în vedere că forţele ruse controlează în prezent aproape o cincime din Ucraina, Putin şi-a menţinut cererile de lungă durată ca Kievul să cedeze teritorii, să renunţe la ambiţiile sale de aderare la NATO şi să devină o ţară neutră.
Ucraina respinge aceste condiţii, pe care le consideră echivalente cu capitularea, şi caută garanţii privind securitatea sa viitoare din partea puterilor mondiale, în special a Statelor Unite.

CITEȘTE ȘI Războiul din Ucraina – Ce solicită Kievul şi Moscova

CITEȘTE ȘI Cum ar putea arăta un acord de pace pentru Ucraina şi care sunt riscurile?
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].