Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

De la prelucrare manuală la drone, linii automate de analiză a probelor și AI: cum a dinamizat MedLife medicina de laborator

mai 16, 2025

Braşov: Salvamontiştii recomandă amânarea oricărei activităţi turistice sau sportive în zonele montane înalte, în contextul ninsorilor anunţate pentru zilele următoare

mai 16, 2025

Polonia anunță o „posibilă încercare de interferență” străină în campania pentru alegerile prezidențiale, programate pe 18 mai

mai 16, 2025

Ultimul transport agabaritic pentru Termocentrala Mintia, de 753 de tone, intră în ţară sâmbătă. Ce traseu va parcurge

mai 16, 2025

Statul, obligat să-i plătească despăgubiri de peste 100.000 euro lui Piedone pentru condamnarea în dosarul Colectiv

mai 16, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Analiză Culisele schimbării de ton a administrației Trump față de Ucraina și Rusia. Pe ce mizează Vladimir Putin în privința procesului de pace
Lumea

Analiză Culisele schimbării de ton a administrației Trump față de Ucraina și Rusia. Pe ce mizează Vladimir Putin în privința procesului de pace

By Sala de Presămai 16, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Când vicepreședintele american JD Vance a fost întrebat despre războiul din Ucraina la un forum de politică externă de la Washington, săptămâna trecută, diplomații se așteptau la critici la adresa Kievului și la o simpatie voalată pentru Rusia. În schimb, au auzit ceva cu totul diferit. Vance a declarat despre o serie de propuneri rusești de a pune capăt conflictului: „Credem că cer prea mult”.

Crește nerăbdarea americană față de Vladimir Putin

Participanții au fost surprinși. Vance a fost unul dintre principalii protagoniști ai infamei confruntări care a avut loc în Biroul Oval, în februarie, când l-a atacat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și l-a acuzat că nu a arătat suficientă recunoștință față de SUA pentru sprijinul acordat – o scenă care părea să prevestească o ruptură completă în relațiile dintre Kiev și Washington, notează Financial Times.

Comentariile lui Vance au făcut parte dintr-o schimbare vizibilă de ton a administrației Trump. Oficialii americani par din ce în ce mai nerăbdători față de Vladimir Putin, pe măsură ce cresc suspiciunile că liderul rus, și nu Zelenski, ar putea fi cel mai mare obstacol în calea păcii.

„Americanii au avut această idee simplistă – hai să fermecăm Rusia, să punem presiune pe Zelenski și vom ajunge la o înțelegere”, a spus Wolfgang Ischinger, fostul ambasador al Germaniei în SUA, căruia Vance i-a adresat comentariul la forumul de săptămâna trecută. „S-a dovedit că simpla fermecare a Rusiei nu este suficientă.”

Eforturi intensificate pentru a încheia războiul

Eforturile internaționale de a pune capăt războiului s-au intensificat în ultimele zile. La sugestia lui Putin, Rusia și Ucraina urmează să poarte discuții directe în Turcia joi – deși nu este clar dacă liderul rus va participa personal.

Marți, un oficial al Casei Albe a declarat că secretarul de Stat american Marco Rubio și trimișii speciali ai lui Trump, Steve Witkoff și Keith Kellogg, vor participa la reuniune.

Însă obiectivul cel mai dorit al lui Trump – un armistițiu care ar putea duce la negocieri de pace și la sfârșitul războiului – i-a scăpat până acum. Putin a respins apelurile internaționale de a opri luptele, în ciuda amenințărilor puterilor occidentale – inclusiv SUA – cu noi sancțiuni dure.

Intransigența Rusiei, sursă de iritare pentru Donald Trump

Observatorii spun că aparenta intransigență a Rusiei se dovedește a fi o sursă de iritare pentru Trump: „Se aude frustrarea din comunicarea [sa]”, a spus Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia. „S-ar putea să înțeleagă că a renunțat la prea multe și nu a primit nimic în schimb.”

Într-adevăr, în cadrul uneia dintre propunerile vehiculate de SUA luna trecută pentru încetarea războiului, Washingtonul și-a exprimat disponibilitatea de a recunoaște dominația Rusiei asupra Crimeei – o concesie care a înfuriat Ucraina și UE, dar a fost respinsă de Putin.

Postările lui Trump pe rețelele sociale reflectă aparenta sa nerăbdare. La sfârșitul lunii aprilie, după ce Rusia a lansat rachete asupra unor zone civile din Ucraina, el a spus că este convins că Kremlinul „doar îl duce cu vorba” și a amenințat că va impune sancțiuni secundare și bancare Moscovei.

„Trump ajunge la concluzia că Putin nu este prieten cu SUA”, a declarat Bill Taylor, care a fost ambasadorul SUA în Ucraina între 2006 și 2009. „Se recunoaște faptul că nu trebuie să ai încredere în el… că nu negociază serios.”

Devine din ce în ce mai dificil să-i învinovățești pe ucraineni pentru continuarea luptelor. În ultimele săptămâni, Zelenski a făcut tot posibilul să se prezinte ca un partener cooperant, susținând cererile SUA de încetare a focului. Duminică, el a fost de acord cu propunerea lui Putin de a avea discuții directe în Turcia, după ce Trump l-a îndemnat să o accepte.

Relațiile dintre Kiev și Washington și-au revenit după disputa din februarie din Biroul Oval, parțial datorită acordului privind mineralele care deschide calea către investiții comune în resursele critice ale Ucrainei de către cele două țări.

Oficialii ucraineni spun că acordul crește probabilitatea ca SUA să continue să sprijine apărarea Ucrainei. „Acum Trump este implicat direct în apărarea Ucrainei”, a spus unul dintre ei.

Dar rămâne neclar dacă Trump și-a mutat cu adevărat simpatiile către Ucraina sau dacă este pregătit să pedepsească Rusia pentru recalcitranța sa.

Politicienii americani dornici să sporească presiunea asupra Moscovei

În timp ce majoritatea liderilor occidentali, inclusiv Kellogg, trimisul special al SUA în Ucraina, au criticat oferta lui Putin de discuții directe, spunând că ar trebui să existe mai întâi un armistițiu, Trump a lăudat strategia liderului rus, salutând „o zi potențial grozavă pentru Rusia și Ucraina”.

„Trump își dă seama cu siguranță că Putin nu colaborează”, a spus Eric Green, fost consilier al președintelui Joe Biden la Consiliul Național de Securitate, care este acum cercetător independent la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace. „Dar nu sunt convins că acest lucru va avea drept consecință o presiune semnificativă asupra lui Putin.”

Ischinger a declarat că este „încântat” că Vance și-a schimbat poziția în ceea ce privește Rusia și că pozițiile SUA și Europei cu privire la războiul din Ucraina „converg”. Însă fostul ambasador al Germaniei în SUA a adăugat că vicepreședintele „nu a făcut următorul pas logic, care ar fi fost să spună că acum trebuie să strângem șuruburile împotriva Rusiei”.

Alți politicieni americani sunt însă dornici să ia măsuri dure față de Moscova. Senatorul Lindsey Graham, un aliat al lui Trump, a declarat că are sprijin bipartit pentru un proiect de lege care ar aplica sancțiuni „zdrobitoare” Rusiei, inclusiv un tarif de 500% la importurile din țările care îi cumpără petrolul și gazele, dacă Putin nu începe negocieri serioase pentru a pune capăt războiului.

Proiectul de lege a fost susținut de 72 de senatori – un semn că sprijinul pentru Ucraina rămâne puternic pe Dealul Capitoliului american.

„Aceste sancțiuni reprezintă opinia Senatului conform căreia principalul răufăcător este Rusia”, a declarat Graham reporterilor la sfârșitul lunii trecute. Putin, a adăugat el, „ar face o greșeală uriașă dacă ar încerca să-l înșele pe Trump”.

Jocul lung al lui Vladimir Putin

Experții spun că, între timp, Rusia mizează pe faptul că președintele SUA își va pierde răbdarea cu procesul de pace. „Putin joacă un joc lung și crede că are timpul de partea lui”, a spus McFaul. „El calculează că Trump își va pierde interesul, iar americanii vor întrerupe asistența militară, iar asta va slăbi armata ucraineană”, a declarat fostul ambasador al SUA în Rusia.

Alții cred că pericolul ca președintele SUA să abandoneze Ucraina s-a diminuat în ultimele săptămâni.

Thomas Graham, un distins membru al Consiliului pentru Relații Externe și fost director senior pentru Rusia în cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat că Trump se va chinui să atingă unul dintre principalele sale obiective – o resetare a relațiilor cu Rusia – fără a rezolva mai întâi problema Ucrainei. „Sunt prea multe în joc”, a spus el. „Da, ar putea totuși să părăsească Ucraina – dar dacă ar face asta, ar părea prea mult a eșec.”

Citește și:

FOTO Cum au decurs primele negocieri față în față dintre Putin și Zelenski. Culisele discuțiilor în format Normandia din 2019

Editor : Ș.R.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Polonia anunță o „posibilă încercare de interferență” străină în campania pentru alegerile prezidențiale, programate pe 18 mai

Danemarca vrea să revină la energia nucleară după 40 de ani de restricții

Un diamant albastru, extrem de rar, a fost vândut la licitaţie pentru 21,5 milioane de dolari

Germania își propune să construiască „cea mai puternică armată convențională din Europa”. „Acest lucru este mai mult decât adecvat”

Papa Leon al XIV-lea îndeamnă la pace globală: „Războiul nu este niciodată inevitabil”. Ce propune Vaticanul

Video Elon Musk a avut contacte cu Vladimir Putin după ce a fost luat în vizor de spionii ruși, afirmă un fost agent FBI

Franța alocă 10 milioane de euro pentru repararea sarcofagului avariat după ce o dronă rusească l-a lovit în februarie

Misterul continuă în Spania. Pana uriașă de curent, precedată de trei incidente ciudate care nu au fost cauzate de un atac cibernetic

Comisia Europeană vrea un proces mai rapid de acordare a vizelor pentru cercetătorii americani de top

Alegerile Editorului

Braşov: Salvamontiştii recomandă amânarea oricărei activităţi turistice sau sportive în zonele montane înalte, în contextul ninsorilor anunţate pentru zilele următoare

mai 16, 2025

Polonia anunță o „posibilă încercare de interferență” străină în campania pentru alegerile prezidențiale, programate pe 18 mai

mai 16, 2025

Ultimul transport agabaritic pentru Termocentrala Mintia, de 753 de tone, intră în ţară sâmbătă. Ce traseu va parcurge

mai 16, 2025

Statul, obligat să-i plătească despăgubiri de peste 100.000 euro lui Piedone pentru condamnarea în dosarul Colectiv

mai 16, 2025

Exit-poll-uri alegeri prezidențiale, turul 2. Trei institute vor face sondaje de opinie duminică, la ieşirea de la urne

mai 16, 2025

Cele mai recente știri

Programul Rabla Auto 2025 pentru operatorii privaţi începe în 29 mai

mai 16, 2025

Danemarca vrea să revină la energia nucleară după 40 de ani de restricții

mai 16, 2025

Fructul care ajută la scăderea tensiunii arteriale și susține sănătatea cardiovasculară

mai 16, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.