Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

FCSB campioană: Becali spune că Charalambous a primit o ofertă de la o echipă mare. “Mi-a promis că pleacă doar când spun eu” / Tehnicianul, fericit după meciul cu Universitatea Craiova

mai 18, 2025

După Turcia, și Vaticanul se oferă să medieze negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Cu ce propunere vine papa Leon al XIV-lea

mai 18, 2025

Înfrângere pentru echipa lui Dan Şucu în Serie A

mai 18, 2025

De ce a decis fosta ambasadoare a SUA în Ucraina să plece din funcție: „Pacea cu orice preț este o capitulare”

mai 18, 2025

Meciul FCSB – Universitatea Craiova: Jandarmeria Capitalei – 16 sancţiuni contravenţionale, una pentru firma de pază / Trei suporteri au primit interdicţii de acces la competiţii

mai 18, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Investitorii se așteaptă la noi turbulențe pe piețele românești, din cauza incertitudinilor create de alegeri (Financial Times)
Afaceri

Investitorii se așteaptă la noi turbulențe pe piețele românești, din cauza incertitudinilor create de alegeri (Financial Times)

By Sala de Presămai 17, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Investitorii se pregătesc pentru noi turbulențe pe piețele românești, întrucât alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestei săptămâni creează incertitudine cu privire la modul în care țara va face față celui mai mare deficit bugetar din UE, comentează Financial Times.

Investitorii în obligațiuni și valută se așteaptă la o nouă scădere a leului față de euro, după turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică, care ar putea aduce un lider de extremă dreapta, George Simion, la conducerea acestui stat membru NATO, scrie sursa citată.

Ultranaționalistul, care candidează împotriva primarului centrist pro-UE al Bucureștiului, Nicușor Dan, a câștigat primul tur în această lună.

Acest lucru a dus la prăbușirea guvernului, al cărui candidat nu a reușit să se califice în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru a doua oară consecutiv, și la demisia prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Luni de incertitudine

Investitorii se pregătesc acum pentru luni de incertitudine cu privire la modul în care noul guvern va reduce deficitul bugetar, care a crescut până la peste 9% din PIB anul trecut.

Ambii candidați la președinție au promis măsuri pentru reducerea deficitului și a datoriei, dar nu există claritate cu privire la modul în care vor funcționa planurile lor.

„Cu cât vom aștepta mai mult să vedem că aceste reforme fiscale urgente și necesare sunt puse în aplicare, cu atât vor fi mai mari riscurile”, a declarat Yerlan Syzdykov, manager de portofoliu la Amundi, care deține obligațiuni românești.

Calculele pieței

În ultima etapă a campaniei, sondajele arată că cei doi candidați sunt la egalitate.

Noul președinte va avea sarcina de a alege un prim-ministru și de a coordona partidele pentru formarea unui nou guvern. În cazul fără precedent în care cele două încercări de a forma o majoritate vor eșua, România ar putea organiza alegeri anticipate.

„Piața a luat în calcul o șansă proporțională de victorie a lui Simion, dar nu a luat încă pe deplin în calcul acest lucru”, a declarat Kathryn Exum, co-director de cercetare și strategie suverană la Gramercy Funds Management, specialist în piețe emergente. Piețele reflectă un „nivel ridicat de incertitudine cu privire la traiectoria fiscală”, indiferent de cine va câștiga, a adăugat ea.

Leul a scăzut cu 2,8% în zilele care au urmat rezultatului primului tur. Banca Națională (BNR) a cheltuit deja cel puțin 5 miliarde de euro în ultima săptămână pentru a stopa vânzarea masivă, potrivit estimărilor analiștilor.

Între timp, statutul de investiție este în pericol și va fi pierdut dacă două dintre cele trei mari agenții de rating de credit vor decide să retrogradeze România după alegeri. Datoria sa se tranzacționează deja mai ieftin decât cea a altor țări emergente cu rating de investiție.

Dependență de investitorii internaționali

Deși datoriile României sunt încă mai mici de două treimi din PIB, în ultimii ani țara a depins din ce în ce mai mult de investitorii internaționali pentru a finanța deficitele bugetare.

Simion a promis politici care ar putea costa miliarde de euro – precum locuințe ieftine subvenționate de stat, un program de scutire de dobânzi la împrumuturi și naționalizarea companiilor energetice – dar fără o sursă clară de finanțare. Dan s-a angajat să pună capăt evaziunii fiscale, să utilizeze mai bine fondurile UE, să reducă cheltuielile din sectorul public și să revizuiască marile companii de stat ineficiente.

Cu aproximativ 56 de miliarde de euro la începutul anului, străinii dețin acum mai multe datorii românești decât cele ale Poloniei, o economie de peste două ori mai mare, au declarat analiștii UBS. Aceștia estimează că vânzările forțate de către fondurile care nu au voie să dețină datorii neperformante „ar putea fi cuprinse între 10 și 20 de miliarde de euro” dacă va exista mai mult de o retrogradare.

Noul președinte și noul guvern se confruntă, de asemenea, cu presiunea imediată a negocierilor privind accesul la fondurile UE, care ar putea fi retrase fără un plan fiscal.

Până în prezent, România a emis aproximativ 7 miliarde de euro din cele 15 miliarde de euro în obligațiuni internaționale pe care intenționează să le vândă în acest an, o sumă care presupune restricții fiscale în comparație cu anul trecut, dar care o va expune la costuri mai mari de împrumut dacă prețurile obligațiunilor vor scădea după alegeri.

„Chiar și în cazul unei victorii a lui Simion, există necesitatea și un stimulent pentru ca aceștia să găsească o modalitate de consolidare în cele din urmă”, a spus Exum.

În ciuda creșterii economice a României din ultimii ani, „doar PIB-ul este mai mare”, a declarat Simion pentru FT. Românii „sunt din ce în ce mai săraci din cauza crizei energetice, a războiului din Ucraina, a Pactului Verde, a modului în care ne-am închis economia în perioada Covid”.

O nouă depreciere a leului ar agrava presiunile asupra finanțelor publice ale României, având în vedere că o parte semnificativă a datoriei este denominată în euro. Pariurile pe termen lung privind moneda națională indică un curs de 5,4 lei pentru un euro peste un an, față de 5,1 în prezent.

Investitorii și analiștii estimează că, după intervenția din această lună, Banca Națională mai are în rezervă aproximativ 65 de miliarde de euro, deși trebuie să acopere și importurile și plățile datoriei.

 

Editor : M.C

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Aproape 6 din 10 români se tem că nu vor ţine pasul cu scumpirile, conform unui studiu sociologic

BNR anunță fluctuații ale ratei inflației pe parcursul lui 2025. Riscuri mari privind evoluția prețurilor la alimente și la energie

Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internaţional Henri Coandă, o investiţie de peste 112,4 milioane de lei

Ultimul transport agabaritic pentru Termocentrala Mintia, de 753 de tone, intră în ţară sâmbătă. Ce traseu va parcurge

Preţurile petrolului au scăzut puternic joi, pe fondul posibilului acord nuclear dintre SUA şi Iran

Banca Centrală Europeană vrea un acord politic până la începutul lui 2026 pentru a lansa euro digital

Statul vrea să cumpere 23 de locomotive electrice și serviciile de mentenanță aferente. Valoarea contractului: 1,573 miliarde de lei

Economia României, creștere modestă în primele 3 luni din 2025. Estimările nu sunt optimiste, iar fondurile europene sunt astfel vitale

Grindeanu: La 20 de ani după Bechtel, se lucrează pe toate loturile de pe autostrada Transilvaniei

Alegerile Editorului

După Turcia, și Vaticanul se oferă să medieze negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Cu ce propunere vine papa Leon al XIV-lea

mai 18, 2025

Înfrângere pentru echipa lui Dan Şucu în Serie A

mai 18, 2025

De ce a decis fosta ambasadoare a SUA în Ucraina să plece din funcție: „Pacea cu orice preț este o capitulare”

mai 18, 2025

Meciul FCSB – Universitatea Craiova: Jandarmeria Capitalei – 16 sancţiuni contravenţionale, una pentru firma de pază / Trei suporteri au primit interdicţii de acces la competiţii

mai 18, 2025

FCSB a primit trofeul de campioană după ce a câştigat ultimul meci de acasă din acest sezon

mai 18, 2025

Cele mai recente știri

Autorul tentativei de omor asupra lui Salman Rushdie a fost condamnat la închisoare. Ce pedeapsă a primit

mai 18, 2025

Sporting Lisabona, încoronată campioana Portugaliei pentru al doilea an consecutiv

mai 18, 2025

Când ar putea avea loc alegeri anticipate în Serbia. Anunțul președintelui Aleksandar Vucic

mai 18, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.