Un nou „supermicrob” se răspândește și amenință întreaga planetă, iar de vină de această dată sunt sporii fungici microscopici care trăiesc în corpul uman, în aer și în praf, scrie CNN. Ultimele estimări arată că anual au loc 6,5 milioane de infecții fungice invazive și în jur de 3,8 milioane de decese din această cauză – și unele infecții devin din ce în ce mai dificil de tratat.
Din cauza rezistenței microbiene la toate medicamentele antifungice existente, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o listă cu 19 specii de ciuperci în cazul cărora dezvoltarea unor tratamente împotriva infecțiilor este prioritară.
Cu toate că numărul deceselor asociate cu „superbacteriile” este mai mare decât numărul victimelor infecțiilor fungice (4,7 milioane vs. 3.8 milioane), există sute de antibiotice disponibile care sunt eficiente împotriva bacteriilor.
În schimb, există doar 17 medicamente antifungice disponibile în acest moment, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. Unul dintre motive este că este foarte greu de făcut medicamente care omoară ciuperca fără să afecteze și organismul uman.
„Dacă încerci să faci un medicament antifungic, trebuie să găsești ținte care nu vor dăuna genele și proteinele pe care oamenii le au”, a explicat dr. Neil Clancy, care a mai spus că „medicamentul care omoară cel mai bine ciupercile reacționează cu celulele din rinichii oamenilor, așa că poți să ajungi să ai insuficiență renală.”
Torrence Irvin crede că ciuperca Coccidioides, care poate pune în pericol viața persoanei infectate, i-a pătruns în plămâni în iunie 2018 în timp ce se relaxa în curtea din spatele casei, în Patterson, California.
„Am ajuns de la un bărbat de 130 de kilograme la un schelet de 68 de kilograme”, a povestit Irvin. „S-a ajuns într-un punct unde primii mei doctori s-au dat bătuți și i-au spus soției mele că nu mai pot face nimic. Încă îmi aduc aminte cum soția mea a plâns când i-au spus asta.”
La fel ca Irvin, Rob Purdie crede că a inhalat sporii de Coccidiodes în 2012, în timp ce lucra în grădina casei sale din Bakersfield, California. Infecția s-a răspândit apoi înspre creier, provocând meningită fungică, care poate duce la inflamația membranelor de protecție ce învelesc creierul și măduva spinării.
„La aproximativ 3% din oamenii care sunt infectați, ciuperca ajunge în altă parte a corpului, dincolo de plămâni înspre piele, oase și încheieturi sau alte organe sau locuri ciudate precum ochi, dinți sau degetul mic”, a spus Purdie.
„În jumătate dintre cazuri, ajunge la creier, ca la mine”, a spus Purdie. „Ca să controlez boala pentru restul vieții mele, trebuie să iau injecții intracraniene cu un medicament toxic vechi de 80 de ani care mă otrăvește încetul cu încetul.”
Unii pacienți, cu toate că nu sunt imunodeprimați, nu reușesc să lupte bine contra acestor infecții. „Dacă am putea să ne dăm seama ce este diferit la sistemul lor imunitar, poate că am putea să îl îmbunătățim ca să îi ajutăm să lupte contra ciupercii”, a spus dr. George Thompson, profesor de medicină al Universității din California Davis.
Lista celor mai periculoase ciuperci care pot infecta oamenii
Primul loc pe lista OMS cu cele mai periculoase ciuperci l-a ocupat Cryptococcus neoformans, care poate provoca o formă letală de meningită. Rata de deces în urma infectării cu acest parazit fungic este extrem de mare, putând ajunge până la 61%, în special în cazul pacienților cu HIV.
Aspergillus fumigatus, un mucegai care afectează plămânii și se poate răspândi în alte părți ale corpului, apare pe locul doi pe aceeași listă.
„Aspergillus este peste tot – în sol, în frunzele pe care le greblezi, în pământul pe care îl așezi peste sol”, a spus Thompson. „Este foarte greu de evitat și este asociat cu o rată a mortalității foarte ridicată – în jur de 40% la unii oameni – așa că este o infecție pentru care avem nevoie disperată de medicamente noi.”
Pe locul trei pe lista OMS se află Candida auris, un microb care era rezistent la toate cele patru clase de tratamente antifungice atunci când a apărut prima dată în SUA, în 2013. Numărul oamenilor care s-au infectat cu Candida auris a crescut de la 51 în 2016 la 4.514 în 2023.
Criza climatică, incendiile de vegetație tot mai dese și furtunile de praf ar putea face ca infecțiile să se răspândească și mai mult. Cercetătorii prezic o creștere cu 50% a cazurilor de infecție până în 2100.
„I se poate întâmpla oricui. Sunt în locul nepotrivit la momentul nepotrivit și se întâmplă să inspire sporii aduși de vânt”, a spus Thompson. „În California Centrală, oamenii fac această infecție doar conducând pe Interstate 5.”
După ce a început un tratament cu medicamentul experimental olorofim, starea de sănătate a lui Irvin s-a mai ameliorat – înainte, nu se putea deplasa decât cu un cadru de mers; acum, poate să se deplaseze doar cu un baston.
„Mă panichez uneori când am dificultăți de respirație și mă întreb dacă nu cumva trebuie să merg la doctor”, a spus Irvin. „Ar fi fost bine dacă mi-aș fi ascultat corpul când m-am îmbolnăvit prima oară. Dacă aș fi reacționat mai repede la ceea ce simțeam, poate că aș fi putut să opresc infecția înainte să se răspândească prin plămâni.”
Mesajul lui Irvin este ca oamenii să nu ignore semnele de boală atunci când corpul le transmite că ceva nu este în regulă cu ei. „Trebuie să acordăm atenție, să ne îngrijim de noi înșine. Sănătatea este bogăție. Este foarte importantă.”
Editor : Raul Nețoiu