Candidatul pro-european Nicuşor Dan a depăşit aşteptările şi a câştigat alegerile din România şi, cum era de aşteptat, reacţia iniţială a pieţelor a fost pozitivă, iar sentimentul investitorilor faţă de activele româneşti s-a îmbunătăţit considerabil, arată o analiză a unei companii de servicii financiare, publicată luni.
„Leul s-a apreciat cu peste 1,5% în raport cu euro, tranzacţionându-se acum doar uşor sub nivelul de dinaintea alegerilor. Indicele BET a crescut cu peste 3,5%, iar randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani a scăzut puternic la 7,4%, eliminând complet creşterea înregistrată după primul tur de scrutin. Este important de menţionat că riscul de retrogradare a ratingului de ţară a scăzut semnificativ”, se menţionează în analiza Ebury, citată de Agerpres.
Potrivit sursei citate, temerile privind instabilitatea politică, o posibilă reorientare a României în defavoarea UE şi abandonarea măsurilor de creştere a veniturilor bugetare – îngrijorătoare mai ales în contextul în care România înregistrează cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană – au fost printre principalele motive de îngrijorare, după scorul puternic obţinut de Simion în primul tur. Combinate cu turbulenţele politice, dificultăţile fiscale au dus ţara la un pas de retrogradarea în categoria „junk”, ceea ce ar fi dus la o majorare semnificativă a costurilor de finanţare.
Deşi victoria lui Dan transmite un mesaj important, atribuţiile constituţionale ale preşedintelui sunt limitate, notează analiştii. Următoarea etapă esenţială pentru România este desemnarea unui prim-ministru, iar Ilie Bolojan are şanse mari să fie nominalizat de către Dan. Bolojan este un reformist de centru-dreapta, cunoscut pentru orientarea sa pro-occidentală. Un aspect esenţial este faptul că acesta este perceput drept un politician conservator din perspectiva fiscalităţii, care pune accent pe disciplina bugetară şi eficienţa cheltuielilor publice.
Conform Ebury, reacţia pieţelor arată clar că anxietatea investitorilor s-a redus semnificativ. Totuşi, formarea unui nou guvern şi corectarea dezechilibrelor fiscale rămân provocări majore. Prin urmare, activele româneşti vor fi atent monitorizate, iar în cazul în care apar blocaje în aceste procese, presiunile asupra pieţei ar putea reveni.
Fondată în 2009 de Juan Lobato şi Salvador Garcia, Ebury este un fintech global cu peste 1.600 de angajaţi şi mai mult de 40 de birouri în 29 de pieţe. În 2024, Ebury şi-a crescut veniturile globale la peste 221 milioane de lire sterline. Ebury este reglementată de Financial Conduct Authority în Regatul Unit şi susţinută de investitori de top, inclusiv o participaţie majoritară deţinută de Banco Santander.
Editor : Liviu Cojan