Președintele ales al României, Nicușor Dan ajunge marți la sediul Ministerului Finanțelor Publice, unde discută cu experți despre deficitul fiscal în creștere și problema finanțelor statului, în condițiile în care ținta de deficit pentru anul acesta, asumată de către Guvern prin legea bugetului și prin planul fiscal cu Comisia Europeană, este de 7% din PIB, anunță Digi24. Deficitul bugetar după primele patru luni ale anului s-a situat la 2,94% din PIB, în creștere față de nivelul de 2,3% înregistrat la sfârșitul lunii martie.
După instalarea noului executiv, acesta este obligat să vină cu un amplu plan de măsuri pentru a ține sub control a deficitul bugetar, adică diferența dintre cât cheltuiește și cât încasează statul. În momentul de față, după primele patru luni din an, avem un deficit bugetar care s-a apropiat de 3% din Produsul Intern Brut. Este mai mic față de aceeași perioadă din 2024, însă doar pentru că s-au plătit, în luna aprilie, în avans, pensiile pentru luna mai, arată Digi24.
Deficitul bugetar ar trebui să rămână anul acesta la 7% din Produsul Intern Brut, dar Comisia Europeană estimează în prognoza publicată luni că România va avea deficit de 8,6% din produsul intern brut în 2025, redus doar ușor de la deficitul de 9,3% raportat de România anul trecut. Prin urmare, este nevoie de un plan amplu de măsuri care să cuprindă atât reduceri de cheltuieli bugetare, cât – posibil – și majorări de taxe.
Nicușor Dan a declarat însă în campania electorală că nu dorește majorarea TVA, însă Ilie Bolojan, cel pe care și l-ar dori prim-ministru și care a asigurat interimatul la Cotroceni, a recunoscut că majorarea unor taxe este aproape inevitabilă dacă vrem să menținem controlul asupra finanțelor țării.
Deși este important să se păstreze acest control asupra deficitului bugetar, pentru că de el depinde percepția investitorilor asupra țării, dar și ratingul României, în momentul de față – inclusiv din cauza instabilității politice – agențiile de rating au redus ratingul României la „BBB minus”, cu perspectivă negativă. Cu alte cuvinte, suntem pe ultima treaptă recomandată investițiilor, „la un pas de junk”. Astfel, trebuie să reducem deficitul bugetar pentru a rămâne o țară propice pentru investiții și pe care agențiile de rating să o recomande în continuare.
Editor : C.A.