Medicul Andrei Brînzeu, care a revenit în ţară după ce a profesat mulţi ani în Franţa, pune ”un diagnostic” sistemului spitalicesc din România. ”Trebuie să recunoaştem situaţia în care suntem. Trebuie să ne bazăm pe date şi, din nefericire, cel puţin datele pe care le am eu nu sunt cele mai îmbucurătoare”, spune medicul. El vorbeşte şi despre soluţii, avansând ideea integrării diasporei medicale româneşti, dar şi a unei mai bune colaborări între centrele universitare din ţară.
El a atras atenţia şi asupra faptului că sistemul sanitar românesc nu i-a integrat absolut deloc pe numeroşii medici care au ales să profeseze peste graniţe.
”Există o resursă în plus pe care România o are, o resursă puternică, pe care noi o trăim acum ca o pierdere. Noi avem o diaspora medicală enormă. Ar trebui să stabilim colaborări cu diaspora medicală, instituţionalizate, ar trebui să oferim posibilitatea diasporei medicale de a comunica cu lumea medicală din ţară, de a se reintegra, eventual, de a se reintegra parţial, o flexibilizare a contractelor acestor persoane care sunt bine integrate în sistemele din străinătate ar aduce o plus valoare enormă. Avem medici în toate ţările din Europa. Dacă ne activăm această reţea şi dacă ne bazăm pe ei, le cerem ajutorul, nu cred că ar fi foarte mulţi care ne-ar refuza complet”, a spus Andrei Brînzeu.
Nu în ultimul rând, medicul a afirmat că România are ”zeci de ani de recuperat” în ceea ce priveşte investiţiile în sistemul de sănătate, comparativ cu state din vestul Europei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].