Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Exclusiv Tensiuni după ședința PSD. Constantin Toma: „Nu s-a schimbat nimic. Au prins putere și vor să rămână acolo până nu va mai fi partidul”

mai 21, 2025

Marea Britanie: Un fost atacant al echipei Arsenal a pledat vinovat la acuzaţia de contrabandă cu canabis

mai 21, 2025

Video Victor Negrescu: „Apelul nostru pentru prelungirea cu 18 luni a PNRR-urilor a fost aprobat”. Parlamentul European va da votul final

mai 21, 2025

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a fost ridicat de polițiști de la locuinţa sa și va fi dus în arest la Câmpina

mai 21, 2025

Victor Negrescu: Doctrina PSD trebuie să fie omul şi problemele sale, nu circul AUR-SOS-POT sau libertarianismul USR

mai 21, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Schimbările climatice cresc riscurile din timpul sarcinii. Cum afectează încălzirea globală sănătatea mamelor și a nou-născuților
Sănătate

Schimbările climatice cresc riscurile din timpul sarcinii. Cum afectează încălzirea globală sănătatea mamelor și a nou-născuților

By Sala de Presămai 21, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Căldura extremă provocată de schimbările climatice crește riscurile medicale pentru femeile însărcinate și bebelușii lor, avertizează un nou raport publicat de organizația Climate Central. Potrivit cercetătorilor, în 221 de țări, numărul zilelor cu temperaturi periculoase pentru sarcină s-a dublat din cauza încălzirii globale, cu impact direct asupra sănătății mamelor, în special în regiunile cu acces limitat la îngrijire medicală, informează AFP, citată de Agerpres.

Căldurile extreme, tot mai frecvente din cauza încălzirii globale, nu reprezintă o ameninţare doar pentru persoanele în vârstă. Ele sporesc şi riscurile pentru femeile însărcinate şi bebeluşii lor, un fenomen tot mai bine înţeles de comunitatea ştiinţifică.

„Schimbările climatice cresc riscurile legate de sarcină la nivel mondial din cauza căldurii extreme”, rezumă miercuri un raport publicat de Climate Central, o organizaţie de referinţă cu sediul în Statele Unite.

Autorii au încercat să măsoare în ce măsură a crescut expunerea femeilor însărcinate la călduri extreme în întreaga lume începând cu anii 2020 şi cât de mult această creştere este legată de încălzirea globală.

În concluzie, „în majoritatea ţărilor (221), schimbările climatice au dus cel puţin la dublarea numărului mediu anual de zile cu căldură extremă care prezintă riscuri pentru sarcină”, arată analiza.

Creşterea este deosebit de pronunţată în regiuni unde „accesul la îngrijiri medicale este limitat – în special în Caraibe, precum şi în anumite părţi ale Americii Centrale şi de Sud, în insulele Pacificului, Asia de Sud-Est şi Africa subsahariană”.

Cercetarea are însă şi limite. Autorii nu au analizat în ce măsură femeile însărcinate au fost efectiv mai afectate în ţările vizate, ci s-au pronunţat doar asupra creşterii temperaturilor considerate riscante.

Totuşi, studiul oferă „dovezi clare privind creşterea riscurilor legate de expunerea la călduri extreme”, a declarat cercetătoarea Ana Bonell de la London School of Hygiene and Tropical Medicine pentru AFP, subliniind că aceste concluzii pot fi aplicate şi în cazul persoanelor vârstnice.

Concentrându-se însă pe femeile însărcinate, raportul atrage atenţia asupra unor riscuri relativ puţin discutate în mass-media şi de autorităţile sanitare, spre deosebire de pericolele recunoscute pentru vârstnici.

Riscurile asociate căldurii şi, prin extensie, încălzirii globale, asupra sarcinii sunt din ce în ce mai bine documentate, deşi persistă multe întrebări privind mecanismele fiziologice care le explică.

„Există multe cercetări recente în acest domeniu”, subliniază Ana Bonell, care a arătat, de exemplu, în Gambia, efectele negative ale căldurii extreme asupra dezvoltării fătului şi a nou-născutului.

Un studiu mai amplu, apărut în 2024 în revista Nature Medicine, oferă o perspectivă generală asupra stadiului actual al cunoştinţelor: temperaturile ridicate amplifică o serie de riscuri, de la naşteri premature şi malformaţii congenitale până la moartea nou-născutului.

„Expunerea tot mai frecventă la căldură reprezintă o ameninţare majoră pentru sănătatea mamelor şi a nou-născuţilor”, avertizează autorii studiului, care au analizat circa 200 de cercetări.

Totuşi, amploarea acestei ameninţări trebuie relativizată la nivel individual. Potrivit acestui studiu, un val de căldură creşte de 1,25 ori riscul de a dezvolta complicaţii în sarcină, ceea ce reprezintă o diferenţă mică pentru o femeie însărcinată luată separat.

La nivelul întregii populaţii însă, un astfel de risc are consecinţe semnificative în ceea ce priveşte sănătatea publică. Experţii sunt în mare măsură de acord asupra necesităţii de a răspunde prin diverse măsuri de adaptare, fără a mai menţiona lupta împotriva încălzirii globale în sine.

Unele dintre aceste măsuri nu ar aduce beneficii doar femeilor însărcinate: „plantarea de vegetaţie în cartiere, reducerea poluării, crearea de zone de răcoare”, enumeră Lucie Adélaide, epidemiolog la Inserm.

Ea insistă însă şi asupra nevoii de a informa mai bine persoanele vizate, astfel încât acestea să se poată proteja, mai ales că în Franţa femeile însărcinate sunt menţionate destul de rar în campaniile anuale de prevenire a efectelor caniculei.

Editor : Ș.A.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Scorțișoara e vândută ca supliment pentru o varietate de afecțiuni ale sănătății. Cât de sigură este de fapt? Explicațiile unui medic

SUA limitează accesul la vaccinurile COVID-19. Acestea vor fi recomandate doar unor categorii de persoane

Pemieră mondială: transplant de vezică urinară realizat cu succes în SUA

Cum a democratizat MedLife accesul la imagistică de top prin tehnologie și rețea națională extinsă

Speranță pentru bolnavii de Parkinson și Alzheimer: o moleculă care blochează moartea celulară, descoperită de cercetători australieni

Diagnosticată cu două boli grave, în doar cinci ani

Un nou „supermicrob” ucigaș amenință planeta și se răspândește într-un ritm alarmant. De ce sunt infecțiile fungice atât de periculoase

Gripa aviară este letală pentru pisici. Cercetătorii semnalează riscul de transmitere la oameni și iau în calcul o posibilă pandemie

Mersul pe jos ar putea fi cheia prevenirii a 13 tipuri de cancer. Ce arată ultima cercetare britanică

Alegerile Editorului

Marea Britanie: Un fost atacant al echipei Arsenal a pledat vinovat la acuzaţia de contrabandă cu canabis

mai 21, 2025

Video Victor Negrescu: „Apelul nostru pentru prelungirea cu 18 luni a PNRR-urilor a fost aprobat”. Parlamentul European va da votul final

mai 21, 2025

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a fost ridicat de polițiști de la locuinţa sa și va fi dus în arest la Câmpina

mai 21, 2025

Victor Negrescu: Doctrina PSD trebuie să fie omul şi problemele sale, nu circul AUR-SOS-POT sau libertarianismul USR

mai 21, 2025

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, ridicat de Poliţie de la locuinţa sa, în baza mandatului de arestare emis de judecători. El va fi depus în arestul de la Câmpina

mai 21, 2025

Cele mai recente știri

Londra suspendă negocierile pentru un acord comercial cu Israelul. Premierul Starmer se „declară” îngrozit de situația din Gaza

mai 21, 2025

Comisia Europeană vrea să reducă „barierele existente” care frânează comerţul şi investiţiile în interiorul UE

mai 21, 2025

POT a pierdut o treime dintre deputați. Gavrilă: „I-au trădat pe români. Partidul Oamenilor Tineri nu e o umbrelă pentru carieriști”

mai 21, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.