Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Frații Tate vor fi extrădați în Marea Britanie, după ce vor fi judecați în România, potrivit guvernului de la Londra

mai 22, 2025

Bitcoin a atins miercuri un nou maxim istoric, depăşind recordul anterior din ianuarie: 108.955,10 dolari

mai 22, 2025

Rezultate finale ale alegerilor prezidențiale, de la BEC: Nicuşor Dan a obţinut 6.168.642 de voturi, George Simion – 5.339.053

mai 22, 2025

Elon Musk: Tesla şi xAI vor continua să cumpere cipuri de la Nvidia şi AMD

mai 22, 2025

Alertă în Finlanda: Un elev și-a înjunghiat trei colegi. Ce a făcut acesta înainte de atac

mai 22, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » America super-bogaților: Câștiguri uriașe în 2024 pentru primii 10 miliardari din SUA. Elon Musk conduce clasamentul
Afaceri

America super-bogaților: Câștiguri uriașe în 2024 pentru primii 10 miliardari din SUA. Elon Musk conduce clasamentul

By Sala de Presămai 21, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

În ciuda unei scurte crize pe piețele financiare, cei mai bogați 10 americani și-au mărit averea cu 365 de miliarde de dolari în ultimul an, potrivit unei analize recente realizate de Oxfam, informează CNN.

Această creștere uluitoare echivalează cu un câștig mediu de aproximativ 1 miliard de dolari pe zi pentru acești miliardari. În contrast, un angajat american obișnuit a câștigat puțin peste 50.000 de dolari în 2023. Oxfam a estimat că ar dura 726.000 de ani pentru ca 10 lucrători americani cu salariul mediu să strângă aceeași sumă.

Aceste rezultate subliniază și mai clar inegalitatea averii în SUA și apar în contextul în care republicanii dezbat un proiect de lege costisitor, despre care experții independenți spun că va îmbogăți și mai mult miliardarii și va reduce cu aproape 1 trilion de dolari programele sociale esențiale.

„Averea miliardarilor a crescut astronomic, în timp ce foarte mulți oameni obișnuiți se chinuie să-și acopere nevoile de bază,” a declarat Rebecca Riddell, responsabilă principală de politici pentru justiția economică și rasială la Oxfam America.

Elon Musk s-a îmbogățit cu 186 miliarde de dolari

Pentru a măsura câștigurile celor mai bogați, Oxfam a analizat variațiile estimate ale averilor celor mai bogați 10 de pe lista Forbes Real Time Billionaire între sfârșitul lui aprilie 2024 și sfârșitul lui aprilie 2025.

Elon Musk, cel mai bogat om din lume și CEO al Tesla, reprezintă puțin peste jumătate din creșterea totală a averii, cu o sporire a valorii nete de 186,1 miliarde de dolari în această perioadă. O analiză făcută toamna trecută arăta că Musk, o figură cheie în revenirea președintelui Donald Trump la Casa Albă, este pe drumul să devină primul trilionar din lume.

Averea lui Mark Zuckerberg, șeful Meta, și a moștenitorului Walmart, Rob Walton, a crescut cu câte 38,7 miliarde de dolari. Investitorul legendar Warren Buffett a câștigat 34,8 miliarde, iar Jim Walton, alt moștenitor Walmart, a adăugat 36,5 miliarde. În același timp, unii miliardari precum cofondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, au pierdut din avere în această perioadă.

Prioritatea lui Trump

Oxfam susține că proiectul de lege republican, o prioritate legislativă a lui Trump, ar favoriza și mai mult bogații în detrimentul oamenilor obișnuiți. „Vedem un cod fiscal conceput să creeze primul trilionar din lume,” a spus Riddell.

Parlamentarii dezbat dacă și cum să extindă Legea de Reducere a Taxelor și Creării de Locuri de Muncă din 2017, legea fiscală emblematică a lui Trump. Proiectul de lege avansat în Camera Reprezentanților ar face permanente practic toate reducerile de taxe pentru persoane fizice prevăzute în legea din 2017 și ar reduce temporar taxele pe bacșișuri și ore suplimentare.

Legea, cunoscută sub numele de „One Big Beautiful Bill Act”, ar crește resursele gospodăriilor americane, în medie, conform unei analize recente a Biroului Congressional pentru Buget (CBO). Totuși, aceste câștiguri nu ar fi distribuite egal.

Legea ar crește produsul intern brut al țării cu 0,5% în 10 ani și 1,7% în 30 de ani, potrivit unei analize a Penn Wharton Budget Model. Această creștere economică ar fi susținută de o sporire a economiilor și ofertei de muncă, stimulate de un sistem de protecție socială mai slab, concluzionează analiza.

Câștigurile vor merge disproporționat către bogați — top 10% ar primi aproximativ două treimi (65%) din valoarea totală a legii, în timp ce gospodăriile din cel mai sărac 20% ar pierde circa 1.035 dolari în 2026, din cauza reducerilor la Medicaid, tichete de masă și alte schimbări, conform analizei Penn Wharton.

O „donație” pentru super-bogați

Senatoarea democrată Elizabeth Warren din Massachusetts a numit legea republicană o „donație” pentru bogați. „Donald Trump și republicanii din Congres încearcă să impună reduceri masive de taxe pentru cei mai bogați americani — milionari și miliardari care devin mai bogați zi de zi. Miliardarii nu au nevoie de o altă reducere, oamenii muncitori da,” a spus Warren pentru CNN.

Casa Albă, însă, susține că prioritățile bugetare ale lui Trump ar ajuta americanii să prospere, continuând câștigurile din primul său mandat.

„Inegalitatea averii în Statele Unite a scăzut pentru prima dată în decenii în primul mandat al președintelui Trump, datorită agendei sale economice de reduceri de taxe, dereglementare, producție energetică internă și tarife,” a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai. „Legea One, Big, Beautiful Bill menține multe dintre aceste politici de succes, inclusiv reducerile istorice de taxe din primul mandat al președintelui Trump, pentru a restabili prosperitatea pentru clasa de mijloc.”

Datoria uriașă a SUA

Dezbaterea are loc în contextul creșterii îngrijorărilor legate de datoria uriașă a Americii, de 36 trilioane de dolari. Vineri, agenția Moody’s a retrogradat ratingul de credit perfect al Statelor Unite, deținut din 1917, din cauza îngrijorărilor privind creșterea datoriei guvernamentale în ultimul deceniu și a raportului mare dintre plata dobânzilor și venituri.

Casa Albă susține că legea republicană va ajuta la rezolvarea acestor probleme prin reducerea cheltuielilor. Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat luni că această lege amplă nu va adăuga la deficit.

Cu toate acestea, în decizia sa de retrogradare, Moody’s a spus că „nu crede că reduceri materiale pe mai mulți ani la cheltuielile obligatorii și deficite vor rezulta din propunerile fiscale aflate în discuție.”

De asemenea, Committee for a Responsible Federal Budget, un grup de monitorizare fiscală, avertizează că legea republicană „va adăuga masiv la deficitele pe termen scurt,” acumulând 3,3 trilioane de dolari la datoria națională în 10 ani, incluzând dobânzile. Această sumă crește la 5,2 trilioane dacă prevederile temporare devin permanente.

Editor : M.I.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Bitcoin a atins miercuri un nou maxim istoric, depăşind recordul anterior din ianuarie: 108.955,10 dolari

Groenlanda acordă permis de exploatare minieră unui grup danezo-francez. Investițiile SUA întârzie

Comisia Europeană vrea să reducă „barierele existente” care frânează comerţul şi investiţiile în interiorul UE

VIDEO Ultimii kilometri ai secţiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Piteşti se apropie de finalizare. Când se va deschide circulaţia

Economia României riscă să fie retrogradată dacă deficitul bugetar va crește peste așteptări, avertizează agenția de rating S&P

Video Consilierul BNR, Eugen Rădulescu: „România are neîncasări de peste 2 miliarde de euro anual din TVA. Asta nu e nepricepere, e fraudă”

Claudiu Năsui: „Când vi se spune că nu pot fi scăzute cheltuieli, arătați-le cifre. Creșterea taxelor este opțiunea ușoară”

Supraviețuirea albinelor, amenințată de războaie și poluare, potrivit unui raport. România, menționată negativ

Comisia Europeană vrea să taxeze cu doi euro intrarea coletelor de mică valoare în UE

Alegerile Editorului

Bitcoin a atins miercuri un nou maxim istoric, depăşind recordul anterior din ianuarie: 108.955,10 dolari

mai 22, 2025

Rezultate finale ale alegerilor prezidențiale, de la BEC: Nicuşor Dan a obţinut 6.168.642 de voturi, George Simion – 5.339.053

mai 22, 2025

Elon Musk: Tesla şi xAI vor continua să cumpere cipuri de la Nvidia şi AMD

mai 22, 2025

Alertă în Finlanda: Un elev și-a înjunghiat trei colegi. Ce a făcut acesta înainte de atac

mai 22, 2025

Nicușor Dan a răspuns mesajului Ambasadei SUA și anunță că miercuri se întâlnește cu reprezentanții acesteia

mai 22, 2025

Cele mai recente știri

Video Cazare de la 44 lei pe noapte, pe litoral. Cum poți petrece un sejur la mare cu bani puțini. „Avem deja destul de multe rezervări”

mai 22, 2025

Inflaţia din Regatul Unit a urcat la 3,5% în aprilie, pe fondul scumpirii facturilor la utilităţi

mai 22, 2025

Ucraina reacționează după discuția dintre Trump și Putin despre război. Mesajul transmis de Kiev

mai 22, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.