Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut guvernului să formuleze ”propuneri noi” care să ţină cont de ”gravitatea faptelor” stabilite într-un raport cu privire la Fraţii Musulmani şi islamismul politic în Franţa, discutat miercuri într-o şedinţă a Consiliului Apărării, la Palatul Elysée, relatează AFP.
Emmanuel Macron i-a convocat pe premierul François Bayrou şi pe mai mulţi miniştri – însărcinaţi cu Afacerile Externe, Finaţele, Educaţia, Învăţământul Superior şi Sportul, ”trei sectoare extrem de vizate de acest entrism de jos în sus”, a anuţat Palatul Élysée.
Ţinând cont de ”gravitatea faptelor stabilite” în raport, preşedintele francez a considerat insuficiente propunerile examinate miercuri şi a cerut Guvernului să formuleze noi propuneri în vederea unui ”viitor Consiliul al Apărării la începutul lui iunie”, a anunţat preşediţia.
El a promis să facă public un raport detaliat ”până la sfârşitul săptămânii”, o comunicare extrem de rară a Consilului Apărării.
În paralel, ministrul de Interne Bruno Retailleau a schiţat primele piste, în Senat, şi anume ”o mai bună organizare a statului”, ”un adevărat lider în domeniul informaţiilor” şi ”un pachet administrativ la Ministerul de Interne” care să ”diligenteze dizolvările” şi ”obstrucţionările administrative”.
El a evocat totodată o ”formare” a funcţionarilor şi aleşilor locali şi o ”strategie de sensibilizare a marelui public”, subliniind că ”găurile din rachetă” privesc ”circuite financiare” ale acestei mişcări.
În raport, după care AFP scrie că a obţinut o copie, este evocată o ”ameninţare la adresa coeziunii naţionale” printr-o dezvoltare a unui islamism ”de jos în sus” al confreriei Fraţilor Musulmani.
O ”CONFUZIE CARE ADUCE PREJUDICII”
Consiliul a analizat şi problema unor reţele de socializare, un ”vector al islamiştilor, care surfează pe elemente de actualitate şi pun în discuţie ceea ce apără Republica în domeniul laicităţii, cu scopul de a încerca să demonstreze că statul este islamofob”.
Federaţia Musulmanilor din Franţa – prezentată drept ”aripa naţională a Fraţilor Musulamni în Franţa” – a denunţat aprig, într-un comunicat, ”acuzaţii nefondate” şi a avertizat împotriva unor ”amestecuri periculoase”.
”Respingem ferm orice acuzaţie care încearcă să ne asocieze unui proiect politic străin sau unei strategii a unui «entrism». Această lectură ideologică nu ne reflectă nici realitatea instituţională şi nici acţiunea pe teren”, dă ea asigurări.
Consiliul Francez al Cultului Musulman (CFCM), fosta instanţă de reprezentare a islamului, care a căzut în dizgraţie în 2021, şi-a exprimat, la rândul său, ”îngrijorarea profundă faţă de posibile derive şi instrumentalizări ale datelor făcute publice”.
El critică ”lipsa unor definiri clare ale unor concepte” în raport.
Raportul ”întreţine o confuzie care creează prejudicii” ”cetăţenilor musulmani” care au ”azi sentimentul că nu se mai află la adăpost de o suspiciune permanentă”.
”Islamofobia depăşeşte un prag”, a tunat pe X Jean-Luc Mélenchon, liderul Partidului La France insoumise (LFI), pe care dreapta şi Rassamblement National (RN, extremă dreapta) îl acuză de răspândirea argumentelor islamiste.
”Un Consiliu al Apărării al preşedintelui acreditează tezele delirante ale lui Retailleau şi Le Pen. Ajunge! Ne veţi distruge ţara”, a denunţat el, exprimându-şi îngrijorarea faţă de o ”dezlănţuire a unor inchiziţii crude”.
ATTAL CERE INTERZICEREA PURTAREA VĂLULUI ÎN PUBLIC DE MINORE PÂNĂ LA 15 ANI
Clasa politică a rivalizat în reacţii şi propuneri înaintea publicării raportului.
Preşedintele RN Jordan Bardella a cerut ca ”Fraţii Musulmani să fie interzişi” şi ca ”toate antenele lor să fie combătute pe plan administrativ”.
”Trebuie să se pună în discuţie convenţia noastră fiscală cu Qatarul, care este unul dintre primii furnizori financiari ai Fraţilor Musulmani”, a cerut el.
Însă ideea care a provocat cele mai multe reacţii aparţine Partidului Renaissance (RE, centru, liberal) al lui Emmanuel Macron
Secretarul general al Renaissance, Gabriel Attal, care se află la originea interzicerii abaya în şcoli, a cerut să se interzică purtarea vălului în spaţiul public de către minore în vârstă de până la 15 ani, o cerere care nu se bucură de unanimitate în cadrul blocului de centru.
În raport este ”arătată o ofensivă organizată, coordonată care să ne sfideze valorile, regulile republicane”, a argumentat Attal pe culoarele Adunării Naţionale.
”Oportunismul lui Gabriel Attal (…) face jocul islamiştilor”, l-a criticat deputatul François Ruffin, care a făcut parte din LFI şi care consideră că raportul ”conţine lucruri interesante atât în punctele de vigilenţă, cât şi în recomandările sale”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].