Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, anunţă că autorităţile române vor să încheie, până la finalul acestei luni, renegocierea privind Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi să depună în luna iulie cererea de plată cu numărul 4 din cadrul acestuia. Dacă se ajunge la un acord în legătură cu restructurarea privind depunerea celorlalte două cereri, cererea cu numărul 5 ar urma a fi depusă spre finalul anului, iar cererea cu numărul 6 ar fi depusă în vara anului viitor, spre finalul perioadei de implementare a PNRR, arată Agerpres.
„În ceea ce priveşte renegocierea PNRR, Guvernul interimar a rămas în continuare cu obiectivul prioritar de derulare, potrivit mandatului primit de către MIPE, a renegocierilor în relaţia cu Comisia Europeană, având drept obiectiv principal maximizarea absorbţiei grantului, avem 13,1 miliarde de euro alocaţi pentru grant şi aceasta este o prioritate imediată pentru Guvern, să asigurăm absorbţia sută la sută a acestor fonduri alocate ţării noastre. De asemenea, avem ca obiectiv prioritar păstrarea sursei de finanţare din componenta de împrumut, unde avem un buget de 14,9 miliarde euro (…) cu un cost scăzut”, a afirmat Marcel Boloş, joi, la finalul şedinţei de Guvern.
El a anunţat că un alt obiectiv important al autorităţilor române legat de PNRR este cel de „restructurare a cererilor de plată în acord cu timpul rămas de implementare pentru PNRR”.
Marcel Boloş a declarat că s-au făcut demersuri privind furnizarea de documente şi s-au purtat discuţii cu experţii tehnici, acestea fiind „o prioritate” pentru ca autorităţile române să poată închide renegocierea privind PNRR „până la sfârşitul lunii mai”.
„Este ultima renegociere, trebuie să precizez acest lucru, care se permite statelor membre, pentru ca mai apoi să aibă timpul de implementare necesar şi respectarea datei de 31 august 2026 pentru a putea duce la bun sfârşit investiţiile pe care le avem cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a adăugat el.
Boloş a dat detalii şi cu privire la calendarul privind depunerile cererilor de plată în cadrul PNRR.
„Trebuie să regândim acest grafic încât să rămână cererea de plată 4 cu suma de 5,7 miliarde euro brut, pe care intenţionăm să o depunem în cursul lunii iulie, şi mai apoi încă două cereri de plată, una spre sfârşitul acestui an şi cealaltă la sfârşitul perioadei de implementare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, undeva în lunile iulie-august, astfel încât diferenţa care o mai avem de încasat de la Comisia Europeană, de aproximativ 18 miliarde de euro, să poată să intre în România pentru că, aşa cum am menţionat, reprezintă sursa noastră de finanţare principală a investiţiilor pe care le derulăm şi mai ales a reformelor pe care le implementăm”, a mai afirmat ministrul Proiectelor Europene.
Boloş, despre ce proiecte vor fi scoase din PNRR: Dacă aş spune acum, aş face un mare rău României
Întrebat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, ce proiecte de investiţii prevăzute iniţial pentru a fi finanţate prin PNRR ar urma a fi scoase din plan în urma renegocierilor cu Comisia Europeană, Marcel Boloş a răspuns că nu poate numi, cât timp încă se negociază, un anumit proiect sau altul.
„Eu zic să aşteptăm un pic până definitivăm lista cu Comisia Europeană. Dacă v-aş spune acum, când procesul de renegociere nu este finalizat, aş face un mare rău României şi atunci trebuie să avem răbdarea necesară pentru ca să închidem renegocierea şi vă stau la dispoziţie cu ceea ce a rămas ca şi investiţii în PNRR, detaliat pe fiecare coordonator de reformă şi investiţie, dar cred că la această oră trebuie să definitivăm renegocierea pentru a nu bulversa acest interes major pe care îl avem, ca România să nu piardă nici un euro din bugetul care i-a fost alocat”, a afirmat ministrul Proiectelor Europene.
Boloş a atras,, totodată, atenţia asupra faptului că Guvernul interimar nu poate adopta ordonanţe de urgenţă care să accelereze absorbţia fondurilor prin PNRR.
”Rămânem încrezători că la nivelul a ceea ce va însemna viitoarea coaliţie de guvernare prioritatea o va constitui numirea, formarea şi numirea noului guvern încât să putem să intrăm în logica aceasta a pachetului de măsuri şi a măsurilor necesare încât România să poată să îşi ducă la bun sfârşit obiectivul de a asigura pe cât posibil 100% absorbţia fondurilor alocate prin PNRR”, a adăugat ministrul.