Un judecător federal a blocat Administrația președintelui american Donald Trump să pună în aplicare ordinul său executiv de a desființa Departamentul de Educație al SUA și i-a ordonat joi să reangajeze angajații concediați în masă, scrie Reuters.
Judecătorul districtual american Myong Joun din Boston, la cererea unui grup de state conduse de democrați, districte școlare și sindicate ale profesorilor, a emis o ordonanță care blochează departamentul de a continua concedierea în masă anunțată în martie a peste 1.300 de angajați, ceea ce ar reduce personalul la jumătate.
„Dosarul arată că adevărata intenție a inculpaților este de a desființa efectiv departamentul fără un statut de autorizare”, a scris Joun, o persoană numită de predecesorul democrat al lui Trump, Joe Biden.
Avocații Departamentului de Justiție au susținut că concedierile în masă nu au fost un efort de a închide agenția, ci un efort legal de a elimina birocrația excesivă, îndeplinindu-și în același timp misiunea legală generală mai eficient.
Dar Joun a declarat că reducerile au avut efectul opus, deoarece „reducerea masivă a personalului a făcut efectiv imposibilă îndeplinirea de către departament a funcțiilor sale mandatate prin lege”.
„Nu se poate cere acestei instanțe să își acopere ochii în timp ce angajații departamentului sunt concediați în mod continuu, iar unitățile sunt transferate până când departamentul devine o carapace a sa”, a scris judecătorul.
El a ordonat administrației nu doar să reangajeze lucrătorii, ci și să oprească punerea în aplicare a directivei din 21 martie a lui Trump de a transfera împrumuturile pentru studenți și programele pentru nevoi speciale către alte agenții federale.
Administrația va contesta decizia
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului Educației, Madi Biedermann, a declarat într-un comunicat că administrația Trump va contesta imediat hotărârea.
Departamentul, creat de Congres în 1979, supraveghează împrumuturi universitare în valoare de 1,6 trilioane de dolari, aplică legile privind drepturile civile în școli și oferă finanțare federală pentru districtele nevoiașe.
La 11 martie, ministrul Educației, Linda McMahon, a anunțat concedierea în masă, cunoscută în limbajul guvernamental drept „reducere a forței de muncă”, despre care agenția sa a declarat că este efectuată ca parte a „misiunii finale” a Departamentului Educației.
Aceste reduceri de personal au fost anunțate cu o săptămână înainte ca Trump să semneze un ordin executiv prin care solicita închiderea departamentului, ca urmare a unei promisiuni de campanie făcută conservatorilor, menită să lase politica școlară aproape în întregime în mâinile statelor și consiliilor locale.
Departamentul Educației a declarat că reducerile de personal, odată puse în aplicare, îl vor lăsa cu 2.183 de angajați, față de 4.133 când Trump a preluat mandatul la 20 ianuarie.
Într-un interviu acordat atunci postului Fox News, McMahon a declarat că „directiva lui Trump pentru mine, în mod clar, este de a închide Departamentul de Educație”. Ea a spus că, deși va fi nevoie de Congres pentru închiderea acestuia, concedierile au fost „primul pas în eliminarea a ceea ce cred eu că este birocrație excesivă”.
Procurorii generali democrați din 20 de state și Districtul Columbia, precum și districtele școlare și sindicatele profesorilor au intentat apoi proces, afirmând că reducerile au făcut ca departamentul să nu-și mai poată îndeplini sarcinile de administrare a finanțării școlilor și a împrumuturilor pentru studenți și de aplicare a legislației privind drepturile civile.
Editor : Marina Constantinoiu