Cercetătorii americani spun că țânțarii ar trebui să primească medicamente împotriva malariei pentru a-și elimina infecția, astfel încât să nu mai poată răspândi această boală. Iar experți din cadrul Universității Harvard spun că au descoperit un nou tip de tratament în acest scop. Paraziții malariei, care ucid aproape 600.000 de persoane anual, majoritatea copii, sunt răspândiți prin intermediul pișcăturii țânțarilor-femele, arată BBC.
Eforturile actuale vizează mai degrabă uciderea țânțarilor cu insecticide decât vindecarea lor de malarie. Însă o echipă de la Universitatea Harvard a descoperit două noi medicamente, care pot scăpa insectele de malarie atunci când sunt absorbite prin intermediul perișorilor fini de pe corp. Acoperirea plaselor pentru pat cu acest cocktail din medicamente reprezintă un obiectiv pe termen lung.
Dormitul sub o plasă pentru pat a fost una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a malariei, deoarece țânțarii care răspândesc malaria vânează mai ales noaptea. De asemenea, se recomandă vaccinarea copiilor care trăiesc în zone cu risc ridicat de malarie.
Plasele acționează atât ca o barieră fizică, cât și ca un insecticid, ucigând țânțarii care se așează pe acestea.
Însă, în timp, insectele au devenit rezistente la insecticide în multe țări, astfel încât substanțele chimice nu le mai ucid la fel de eficient precum înainte.
„Până acum nu am încercat cu adevărat să ucidem direct paraziții din țânțar, pentru că omorâm doar țânțarul”, spune cercetătoarea Alexandra Probst, de la Harvard. Însă această abordare „nu mai este eficientă”.
Cercetătorii au analizat ADN-ul malariei pentru a găsi posibile puncte slabe în timpul infectării țânțarilor.
Aceștia au analizat o serie de medicamente potențiale și au redus-o la o listă scurtă de 22 de tratamente. Ele au fost testate atunci când femelele de țânțar au primit o masă de sânge contaminată cu malarie.
În articolul lor din Nature, oamenii de știință descriu două medicamente extrem de eficiente care au ucis 100% dintre paraziți. Medicamentele au fost testate pe un material similar plasei pentru pat.
„Chiar dacă țânțarul supraviețuiește contactului cu plasa pentru pat, paraziții din interiorul acesteia sunt uciși și, prin urmare, tot nu transmite malaria”, a declarat Probst. „Cred că aceasta este o abordare foarte interesantă, deoarece este o modalitate complet nouă de a viza țânțarii”.
Ea spune că este mai puțin probabil ca parazitul malariei să devină rezistent la medicamente, deoarece există miliarde de paraziți în fiecare persoană infectată, dar mai puțin de cinci în fiecare țânțar.
Efectul medicamentelor durează un an pe plase, ceea ce le poate transforma într-o alternativă ieftină și de lungă durată la insecticide, spun cercetătorii. Această abordare a fost dovedită în laborator. Următoarea etapă este deja planificată în Etiopia pentru a vedea dacă plasele anti-malarie sunt eficiente în lumea reală.
Va fi nevoie de cel puțin șase ani până când toate studiile vor fi finalizate pentru a ști dacă această abordare va funcționa, arată BBC.
Editor : C.A.