Justiţia franceză a respins recent o cerere a fondatorului Telegram, Pavel Durov, de a i se permite să călătorească din motive profesionale în SUA, din cauză că această deplasare nu părea „imperioasă şi nici justificată”, a declarat joi parchetul din Paris pentru France Presse.
Avocatul lui Durov nu a reacţionat deocamdată la o solicitare de comentarii din partea AFP, scrie Agerpres.
Durov, inculpat la Paris pentru complicitate la activităţi criminale şi plasat sub control judiciar, a „solicitat autorizaţia de a se duce în SUA pentru a negocia cu fonduri de investiţii pentru societatea sa Telegram”, a precizat parchetul din Paris şi al Jurisdicţiei naţionale de luptă împotriva crimei organizate.
„Parchetul s-a opus (cererii) la 12 mai (…). O astfel de deplasare în străinătate nu a părut imperioasă şi nici justificată şi (această cerere) a fost efectiv refuzată”, a adăugat sursa citată.
Anterior, lui Durov i s-a „permis să călătorească în Dubai între 15 martie şi 7 aprilie”, a indicat Parchetul.
O sursă apropiată dosarului a declarat pentru AFP că Durov solicitase să poată pleca în SUA pentru a se întâlni cu actori „tehnologici” de nivel înalt.
Antreprenorul rus (40 de ani), care a devenit cetăţean francez în 2021, a postat diverse mesaje pe platforma X duminică, aducând în discuţie „un guvern din Europa de Vest” care, potrivit lui, voia să „reducă la tăcere vocile conservatoare” în România, cu ocazia alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică. Şi a adăugat: „ghiciţi care?”, postând un emoticon sub formă de baghetă (franţuzească) drept indiciu.
Pe aceeaşi reţea de socializare X, Ministerul francez de Externe a denunţat „acuzaţii total nefondate”.
Dar câteva ore mai târziu, Pavel Durov a mers mai departe. „În primăvară, la Salon des Batailles de la Hotel de Crillon (Paris), Nicolas Lerner, şeful serviciilor secrete franceze, mi-a cerut să blochez vocile conservatoare în România înainte de alegeri”, a scris el.
„Am refuzat. Nu am blocat manifestanţi în Rusia, Belarus sau în Iran. Nu vom începe să o facem în Europa”, a spus el.
Direcţia Generală de Securitate Externă (DGSE), serviciile de informaţii externe franceze, „a respins ferm” luni acuzaţiile lui Durov, indicând în acelaşi timp că „a fost obligată efectiv, de mai multe ori în ultimii ani, să intre în contact direct cu Pavel Durov pentru a-i reaminti cu fermitate responsabilităţile companiei sale (…) în ceea ce priveşte prevenirea ameninţărilor teroriste şi a pornografiei infantile”.
Editor : A.P.