Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Români prinși în Anglia după ce au jefuit o sală de jocuri din Brașov, amenințând cu un cuțit. Unul dintre ei a fost deja extrădat

mai 24, 2025

Ce a răspuns Cătălin Drulă, după ce a fost întrebat dacă își dorește ca Elena Lasconi să rămână în USR

mai 24, 2025

Volei masculin: România, două victorii în meciuri amicale cu Finlanda, în deplasare

mai 24, 2025

China dorește o alianță cu Franța împotriva tarifelor lui Trump, i-a transmis Xi Jinping lui Emmanuel Macron în cadrul unei discuții

mai 24, 2025

Pană de curent în sud-estul Franţei. Festivalul de la Cannes nu a fost afectat

mai 24, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Suplimente care pot reduce riscul apariției bolilor de inimă. Medic cardiolog: „Au efect antioxidant și antiinflamator”
Sănătate

Suplimente care pot reduce riscul apariției bolilor de inimă. Medic cardiolog: „Au efect antioxidant și antiinflamator”

By Sala de Presămai 24, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Conform unei analize recente, care a inclus participanți de diferite vârste, s-a constatat că un nivel crescut de acizi grași Omega-3 în sânge, în special EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), compuși regăsiți predominant în uleiul de pește, este asociat cu o incidență redusă a diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. Cezar Amititeloaie, medic specialist cardiolog, a explicat pentru Digi24 care sunt beneficiile acizilor grași Omega-3 și Omega-6.

Scopul principal al cercetării a fost investigarea potențialului lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL) de a induce inflamație cronică în țesutul adipos, precum și capacitatea acizilor grași EPA și DHA de a atenua acest proces inflamator.

Beneficiile acizilor grași Omega-3 și Omega-6

Participanții incluși în studiu au urmat o intervenție nutrițională de 12 săptămâni, care a presupus administrarea zilnică a 2,7 grame de EPA și DHA, fără să își modifice regimul alimentar obișnuit.

În cadrul acestei intervenții, au fost evaluate metabolismul glucidic și lipidic, precum și răspunsurile inflamatorii ale organismului, cu un accent deosebit pe activitatea inflamatorie din țesutul adipos, atât înainte, cât și după suplimentarea cu acizi grași omega-3.

Rezultatele au indicat că, anterior suplimentării cu omega-3, participanții cu niveluri plasmatice crescute de apolipoproteină B (apoB) prezentau un grad mai mare de inflamație în țesutul adipos, comparativ cu cei cu valori scăzute ale apoB.

Inflamația observată în grupul cu apoB crescut a fost corelată cu dereglări ale metabolismului glucidelor și lipidelor, mecanisme cunoscute pentru rolul lor în creșterea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2 și a afecțiunilor cardiovasculare.

  • apoB – (Apolipoproteina B este un marker valoros în evaluarea riscului cardiovascular depășind măsurătorile tradiționale ale colesterolului LDL.)

În cadrul studiului, administrarea suplimentelor cu EPA și DHA pe o perioadă de trei luni a diminuat capacitatea LDL-ului participanților de a genera inflamație în propriul țesut adipos. Totodată, a fost întreruptă asocierea dintre inflamația indusă de LDL (sau de alți factori metabolici și microbieni) și multiplele componente de risc asociate diabetului de tip 2 și bolilor cardiovasculare.

În plus, EPA și DHA au îmbunătățit capacitatea participanților de a secreta insulină ca răspuns la creșterea glicemiei și de a elimina grăsimile din sânge după consumul unei mese bogate în grăsimi. S-a observat că un nivel mai ridicat de EPA, și în special de DHA, a fost asociat cu o reducere mai pronunțată a factorilor de risc pentru diabetul de tip 2 și afecțiunile cardiovasculare. (studiu)

Aceste concluzii au fost publicate în două articole apărute în revista Scientific Reports în anii 2023 și 2024, reflectând datele colectate înainte și după suplimentarea cu omega-3.

Cum acționează suplimentele cu acizi grași

„Suplimentele cu acizi grași, în special acizii grași Omega-3, precum EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare deoarece, dacă sunt administrate într-un raport corect, acestea ajută la flexibilitatea membranelor celulare.

Acizii grași se integrează în fosfolipidele membranelor celulare, sporind fluiditatea și flexibilitatea acestora. Această modificare influențează activitatea receptorilor celulari, a canalelor ionice și a proteinelor implicate în funcționarea celulară, favorizând o comunicare eficientă între celule. În special, în celulele endoteliale unde, acest proces contribuie la îmbunătățirea funcției vasculare și sprijină formarea unor vase de sânge funcționale.

Suplimentele au efect antioxidant și antiinflamator pentru celulele corpului

Omega-3 sunt precursori ai unor molecule antiinflamatoare. Acestea limitează inflamația cronică, care joacă un rol major în apariția și progresia aterosclerozei, principala cauză a bolilor cardiovasculare.

Scăderea tensiunii arteriale și a rigidității arteriale

Prin relaxarea vaselor de sânge și scăderea inflamației, acizii grași Omega-3 pot contribui la o tensiune arterială mai scăzută și o elasticitate vasculară mai bună, ambele fiind factori protectori cardiovasculari.” a precizat medicul cardiolog.

Prevenirea bolilor cardiovasculare cu ajutorul suplimentelor

„Când vorbim despre bolile cardiovasculare și de prevenția lor, trebuie să ne referim la raportul dintre suplimentele Omega-3 și Omega-6, dar și la cantitățile absolute. Pentru ca cele două suplimente să fie benefice organismului ar trebui să existe un echilibru în ceea ce privește consumul. Mai exact, pe măsură ce luăm suplimente cu Omega-3 ar trebui să scădem aportul de Omega-6.

Oamenii, în general, consumă mai multe suplimente cu Omega-6 și datorită faptului că acizii grași se regăsesc în uleiuri din semințe (floarea soarelui, palmier etc), dar și în multe alimente procesate, motiv pentru care există un dezechilibru între cele două forme.”, a precizat medicul specialist.

Cum se păstrează corect suplimentele

„Există o diferență majoră între suplimentele din ulei de pește care necesită un regim special de păstrare/consum și suplimentele Omega-3 încapsulate. Pentru a-și păstra proprietățile intacte, suplimentele încapsulate (gelatinoase) trebuie ținute în întuneric, ferite de razele soarelui sau de lumină puternică și într-o temperatură optimă. Acizii grași Omega-3 și Omega-6 sunt molecule sensibile la factorii externi cum ar fi aerul/oxigenul sau lumina, iar dacă nu sunt păstrați în mod corespunzător proprietățile lor se degradează.

Recomand suplimentele de acizi grași Omega-3 cu un conținut bun de DHA și EPA, din ulei de pește, care sunt depozitate în sticlă închisă la culoare. Recipientul trebuie ținut la frigider după ce este deschis, iar suplimentele să fie consumate într-un termen de maximum o lună de la deschidere.”, a declarat Cezar Amititeloaie.

În ce moment al zilei se administrează suplimentele

„Suplimentele cu acizi grași ar trebui administrate împreună cu alimente care conțin grăsimi, deoarece absorbția acestora este optimizată atunci când aparatul digestiv este activ. Momentul ideal pentru administrare este în timpul prânzului sau în prima parte a după-amiezii, evitându-se administrarea seara. Consumul de grăsimi în orele târzii poate crește vâscozitatea sângelui, ceea ce poate influența negativ calitatea somnului.

Înainte de a începe administrarea suplimentelor, este recomandat ca persoanele interesate să efectueze analize de sânge specifice care determină valorile absolute ale acizilor grași Omega-3 și Omega-6, precum și raportul dintre aceștia. În cazul în care nivelul de Omega-3 este deja optim, suplimentarea poate fi contraproductivă și poate reduce concentrația de Omega-6, intervenind un dezechilibru între raportul dintre acești acizi grași.

Nu există o perioadă universală sau standardizată pentru administrarea suplimentelor cu acizi grași. Este esențial ca orice tip de supliment să fie utilizat doar în baza unor carențe confirmate prin analize de laborator. După corectarea deficitului, este recomandată o pauză, evitând utilizarea prelungită.”, conchide Cezar Amititeloaie, medic specialist cardiolog.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Uleiul recomandat de medici pentru o digestie sănătoasă: „Are proprietăți antiinflamatoare și favorizează absorbția vitaminelor”

Terapia CAR-T: Tratament inovator împotriva mai multor tipuri de cancer, disponibil și în România. Medic: „Avem indicații clare”

Kennedy Jr., criticat de experți după raportul „MAHA” despre bolile cronice ale americanilor: „Cere mai mult unt şi untură”

Video Cresc puternic cazurile de infecție cu rotavirus. Peste 100 de copii din județul Cluj au ajuns la spital. Care sunt simptomele

Oamenii de știință spun că au găsit o modalitate de tratare a țânțarilor contra malariei

Alimentul bogat în acizi grași recomandat de medici pentru sănătatea inimii: „Contribuie la îmbunătățirea vaselor de sânge”

Cum te ajută primul asistent AI MedLife să navighezi printre specialitățile medicale cu ghidaj personalizat

Scorțișoara e vândută ca supliment pentru o varietate de afecțiuni ale sănătății. Cât de sigură este de fapt? Explicațiile unui medic

Schimbările climatice cresc riscurile din timpul sarcinii. Cum afectează încălzirea globală sănătatea mamelor și a nou-născuților

Alegerile Editorului

Ce a răspuns Cătălin Drulă, după ce a fost întrebat dacă își dorește ca Elena Lasconi să rămână în USR

mai 24, 2025

Volei masculin: România, două victorii în meciuri amicale cu Finlanda, în deplasare

mai 24, 2025

China dorește o alianță cu Franța împotriva tarifelor lui Trump, i-a transmis Xi Jinping lui Emmanuel Macron în cadrul unei discuții

mai 24, 2025

Pană de curent în sud-estul Franţei. Festivalul de la Cannes nu a fost afectat

mai 24, 2025

Luni încep înscrierile la grădiniţă şi creşă pentru anul şcolar 2025-2026, anunță Ministerul Educaţiei

mai 24, 2025

Cele mai recente știri

Mihai Fifor, mesaj acid pentru USR: „Nicuşor Dan nu înseamnă USR redivivus. Înseamnă soluţia de moment la spaima uriaşă a românilor”

mai 24, 2025

Video Jandarmeria Capitalei este în alertă. Sute de conturi TikTok promovează apelul la protest lansat de George Simion

mai 24, 2025

Cătălin Predoiu: PNL are astăzi datoria să se modernizeze pe sine însuşi, să promoveze meritocraţia şi profesionalismul. Trebuie să recâştige în anii care vin încrederea propriului electorat, încrederea cât mai multor români

mai 24, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.