Avioanele Marinei SUA au lansat recent cel mai mare atac aerian pornit vreodată de pe un portavion, lansând 59 de tone de muniție, a spus amiralul James Kilby, șeful interimar al operațiunilor navale, citat de Business Insider.
Portavionul USS Harry S. Truman și grupul său de atac „au lansat cel mai mare atac aerian din istoria lumii – 59.000 de kilograme de munițe – de pe un singur portavion asupra Somaliei”, a precizat Kilby.
Un oficial din domeniul apărării a declarat pentru Business Insider că operațiunea – un singur bombardament care a implicat aproximativ 16 avioane F/A-18 Super Hornet – a avut loc pe 1 februarie, în timp ce USS Truman opera în Marea Roșie.
Comandamentul SUA pentru Africa a declarat în februarie că atacurile aeriene de la începutul lunii au vizat lideri de rang înalt ai ISIS-Somalia într-un complex de peșteri. Armata a estimat că cel puțin 10 teroriști au fost uciși. Declarațiile lui Kilby din această săptămână au adus mai multe informații despre acest bombardament.
Forțele americane au executat zeci de atacuri aeriene în acest an împotriva ISIS și a grupării afiliate Al-Qaeda, al-Shabaab, în Somalia. Biroul Directorului Serviciilor Naționale de Informații consideră ambele grupuri o amenințare la adresa intereselor americane.
Grupul de atac al portavionului USS Truman a plecat recent din Marea Roșie și participă la exerciții maritime NATO în Marea Mediterană, după care se va întoarce în portul de origine, Norfolk, Virginia.
Grupul de atac, format din portavion și alte câteva nave de război, a fost desfășurat în toamna trecută și a petrecut luni întregi operând în Orientul Mijlociu, unde a fost un pilon al operațiunilor de luptă americane împotriva rebelilor houthi susținuți de Iran din Yemen, operațiuni care au fost întrerupte la începutul acestei luni.
Kilby a declarat la un eveniment al Consiliului pentru Relații Externe că grupul de atac Truman a atacat 160 de drone și rachete pe care houthi le-au lansat asupra Israelului, navelor militare sau rutelor maritime. El a adăugat că navele au efectuat 670 de atacuri în Yemen, vizând activele rebelilor.
Muniția utilizată în aceste angajamente ar putea include o combinație de rachete sol-aer, rachete de atac terestru, rachete aer-aer, bombe aer-sol. Mai multe portavioane au participat la operațiunile împotriva rebelilor houthi, folosind cantități semnificative de muniție pentru a stopa atacurile grupării.
„Am observat o creștere a activității rebelilor houthi. Uneori aud oameni vorbind disprețuitor despre ei. Nu sunt China, dar reprezintă o amenințare. Și ne vânează navele”, a spus Kilby.
Editor : M.B.