Consilierul prezidenţial pentru Securitate naţională, Cristian Diaconescu, a transmis vineri, într-o precizare comunicată de Administrația Prezidențială, că în niciun context – oficial sau neoficial – preşedintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat şi nici nu a sugerat că ţara noastră este dispusă sau intenţionează să trimită militari români în Ucraina, iar informaţiile apărute în spaţiul public sunt „complet neadevărate”. Și Ministerul Apărării Naționale a transmis vineri că pe platforma TikTok „se amplifică o dezinformare referitoare la așa-zise «dovezi» ale unei decizii luate la nivelul conducerii statului român de a trimite trupe în Ucraina”.
Cristian Diaconescu face aceste precizări în contextul apariţiei în spaţiul public, în special pe unele reţele sociale, a unor informaţii „complet neadevărate”, atribuite în mod eronat unor declaraţii ale preşedintelui interimar Ilie Bolojan referitoare la o posibilă trimitere de militari români în Ucraina, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
„În niciun context, oficial sau neoficial, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, nu a declarat şi nici nu a sugerat că ţara noastră este dispusă sau intenţionează să trimită militari români în Ucraina. Dimpotrivă, declaraţiile sale publice au subliniat în mod constant continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev, fără a include perspectiva dislocării de trupe în ţara vecină aflată în conflict. Aceasta este în concordanţă cu poziţia naţională stabilită în urma consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, în pregătirea participării la Consiliul European din 20 martie 2025, şi cu decizia adoptată în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 martie 2025”, a subliniat Cristian Diaconescu, potrivit comunicatului citat.
„O astfel de măsură nu poate fi luată unilateral de preşedinte”
El a completat că, potrivit cadrului legal naţional, o eventuală decizie privind dislocarea de militari români într-o zonă de conflict trebuie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi supusă aprobării Parlamentului.
„Prin urmare, o astfel de măsură nu poate fi luată unilateral de preşedintele României, fără o comunicare publică prealabilă, clară şi lipsită de echivoc”, a explicat consilierul prezidenţial.
Totodată, coordonatorul Cancelariei Preşedintelui interimar al României îndeamnă cetăţenii şi reprezentanţii mass-media să consulte sursele oficiale şi să evite diseminarea sau amplificarea informaţiilor neverificate şi, implicit, potenţial false.
Ministerul Apărării Naționale a transmis vineri că „în platforma de comunicare digitală TikTok se amplifică o dezinformare referitoare la așa-zise «dovezi» ale unei decizii luate la nivelul conducerii statului român de a trimite trupe în Ucraina”.
„Aceste speculații nu au nicio bază reală și reprezintă încercări de a spori teama generată de războiul de agresiune pe care Federația Rusă îl desfășoară în prezent în Ucraina. În susținerea acestei acțiuni de dezinformare, amplificată de mai multe conturi din platforma TikTok, este utilizat un material video extras dintr-o declarație de presă făcută de președintele interimar al României la sfârșitul lunii februarie 2025, în urma consultărilor cu partidele politice parlamentare. Declarația scoasă din context este prezentată acum drept o poziționare recentă, care ar aduce «dovezi» că la nivelul conducerii statului ar fi fost luată «decizia» de a trimite trupe ale Armatei României în Ucraina, drept sprijin militar pentru această țară. Toate aceste speculații sunt false”, a precizat MApN.
Editor : Bogdan Păcurar