Un elev de 17 ani de la un colegiu din Bihor a fost desemnat cel mai bun tânăr mecanic din România, într-o competiție cu 1.400 de copii din aproape toată țara. Andrei Popa a reușit să obțină cel mai mare punctaj în urma celor 12 probe, care au testat atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile practice. A câștigat astfel nu doar aprecierea tuturor, ci și un premiu în valoare de 1.000 de euro. Andrei va reprezenta România la finala internațională din Croația, luna viitoare, și spune că își va da toată silința să facă cinste țării.
1.400 de elevi din mai multe licee s-au înscris la concursul care desemnează cel mai bun mecanic auto din țară. În finala de la Cluj-Napoca s-au calificat doar 12. Probele le-au testat cunoștințele teoretice și abilitățile practice.
Petrișor Covaciu, manager proiect: Anul acesta avem 12 probe, de la 12 parteneri. Fiecare elev a trebuit să parcurgă, prin rotație, fiecare probă, probă care are o durată de 45 de minute, cu 15 min pauză între ele. Probele variază de la nivelul tehnic – pot să fie probe mai ușoare, dar pot să fie probe super complexe.
Răzvan Florea, partener proiect: Aici trebuie să înlocuiască un ambreiaj dublu uscat. Procedura este una destul de complexă, posibil să fie cea care va decide cine va câștiga competiția de astăzi.
Andrei Popa, un tânăr de 17 ani, elev în clasa a 10-a la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleșd este câștigătorul concursului. Tânărul a obținut cel mai mare punctaj și a fost recompensat cu un premiu în valoare de 1.000 de euro și cadouri. El va reprezenta România la Zagreb.
Partener competiție: Este un băiat care a obținut puncte foarte bune la majoritatea probelor, este familiarizat cu sistemul nostru de diagnoză.
Andrei Popa, câștigătorul competiției: Mă voi mai pregăti pentru faza internațională care va fi în Zagreb, Croația. Sper că voi reprezenta România cât pot eu de bine și onorabil.
Reporter: Cum ți s-au părut probele de aici?
Andrei Popa: Nu chiar așa grele, dar nici ușoare.
Fiecare dintre ei s-a luptat pentru un punctaj cât mai bun.
Reporter: Ce ai avut de făcut?
Adi Ionescu, elev participant: Să înlocuiesc bateria de pe un vehicul cu start-stop și apoi să o înscriu în calculatorul mașinii.
Victor Manea, participant: Probele au fost foarte dificile față de proba regională, unde m-am descurcat bine. Și aici m-am descurcat, eu zic, că foarte bine, eu sunt mulțumit de punctajul pe care l-am luat.
Reprezentanții companiilor au remarcat, însă, lipsa activităților practice din școli.
Reporter: Ce le lipsește elevilor?
Marius Ghimici, partener proiect: Practica.
Mihai Popa, partener proiect: Din păcate, de foarte multe ori, la noi există foarte multă teorie și foarte, foarte puțină practică. Asta înseamnă că baza tehnică, pe care școlile o au, este de multe ori inexistentă.
Reporter: Cu ce se confruntă, în acest moment, marii producători, marile companiile, service-urile?
Mihai Popa, partener proiect: Cu lipsa de personal și, ok, dacă reușești să găsești personal, este un personal foarte, foarte slab pregătit. Din păcate, nici agenții economici, de fiecare dată și asta este realitatea, nu sunt dispuși să investească suficient timp în a-i învăța.
Competiția se desfășoară și în alte 12 țări din Europa, iar etapa finală va avea loc între 13 și 20 iunie, la Zagreb, Croația. Premiul cel mare este în valoare de 2.500 de euro.
reporter: Bianca Timșa
operator: Radu Tomuleț
Editor : Izabela Zaharia