Președintele Nicușor Dan a promulgat, vineri, legea prin care Ziua națională a gastronomei și a vinului românesc este ărbătorită și în plan internațional, prin organizarea unor evenimente de diplomație publică și culturală de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale țării noastre.
Actul normativ promulgat completează în acest sens art. 3 din Legea nr.79/2019 privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie.
„Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi marcată şi de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României prin organizarea de evenimente şi programe de diplomație publică și culturală, cu caracter social, economic sau științific, care pun în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc, pentru promovarea imaginii României în lume, a industriei viticole, turismului și dezvoltării regionale din țara noastră”, precizeaază legea promulgată de șeful statului.
Legea în vigoare spune că „Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi sărbătorită de către autoritățile administrației publice centrale și locale și celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele tradiționale românești”.
Astfel, autoritățile administrației publice centrale și locale pot contribui la organizarea acestor acțiuni prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate.
Actul normativ în vigoare prevede și definiția vinului românesc ca fiind „vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României”.
Pe 25 iunie 2024, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar pe 7 mai 2025 a fost adoptat decizional de Camera Deputaților.
Editor : A.P.